Deseori, etalonul cel mai corect și sincer prin care pot fi văzute realitățile unui oraș, ale unei comunități, sunt prin ochii copiilor. De un astfel de inedit și reușit experiment a avut parte și comunitatea locală din Vulcan. Aici, cetățenii și reprezentanții autorităților locale au fost invitați vineri, 28 octombrie 2022 să vizioneze o expoziție de fotografii realizate de copii din diverse cartiere ale municipiului.
Expoziția, intitulată sugestiv ”Vulcanul văzut de copii” face parte dintr-un program de acțiune și atitudine civică implementat de Institutul Intercultural din Timișoara, reprezentat în comunitatea vulcăneană de Ioan Dorel Șchiopu și Mihaela Chirculescu, în parteneriat cu Asociația Ancora Valea Jiului, reprezentată de Felipe Silva și cu sprijinul Primăriei municipiului Vulcan. În cadrul expoziției, cetățenii din municipiul Vulcan au avut ocazia de a viziona o serie de imagini, care au fost expuse publicului pe simezele improvizate chiar pe principala arteră pietonală din oraș, în zona statuii Minerului, dar și de a interacționa cu autorii și cu autoritățile locale pe marginea acestora.
În fotografiile lor, copiii au prezentat o serie de aspecte pozitive care reflectă imaginea municipiului Vulcan, dar în același timp fotografiile lor ”vorbesc” și despre o serie de probleme identificate în acesta. Spre exemplu, dacă Sabrina a imortalizat cadrul natural special al ”Peisajului cu Munți și Case” ce înconjoară orașul, Cristina a văzut ”Poza cu miner” ce reflectă impresionanta și emblematica lucrare de artă murală de pe peretele Liceului Tehnologic ”Mihai Viteazu”, iar Carla Maria a descoperit o imagine fantastică a unei ”Case cu flori în Colonia de Jos”, în același timp Rareș, Răzvan sau Valentin prezintă imagini cu locuri de joacă pentru care, în opinia lor, sunt necesare reparații imediate, așa cum Elias Cristiano ”vede” prin ochiul camerei foto tristețea unui ”Bloc dărăpănat”, iar Lucian și Carla Maria semnalează, prin imagini cu gunoi abandonat pe spațiul verde, că așa ceva ”Nu e frumos!”
Dorel Șchiopu, un vulcănean implicat trup și suflet în activitățile care-și propun implicarea copiilor din municipiul Vulcan, îndeosebi din zone și cartriere considerate mărginașe sau vulnerabile, apreciază că acest exercițiu civic, care le oferă copiilor șansa de a avea atitudine, de a se simți direct implicați în viața comunității, este unul cu efecte pozitive pe termen îndelungat, dar și încă un mod prin care autoritățile publice au ocazia de a afla cum văd cei mici orașul în care trăiesc și de a interveni, punctual, pentru soluționarea problemelor semnalate. ”Experimentul acesta, numit PhotoVoice, pe care l-am realizat pe baza unui model propus de Centrul de resurse pentru participare publică, este mai mult decât o simplă expoziție de fotografie. El reprezintă o metodă de implicare a publicului în influențarea deciziilor publice, născut din convingerea că hotărârile despre bunul mers al unei comunități presupun implicarea comunității și ascultarea vocii celor care, de obicei, nu sunt auziți. Asta am făcut și noi aici, oferind unui grup de copii din diverse cartiere ale Vulcanului un aparat foto și libertatea totală de a înregistra cu acesta imagini din oraș și de a le eticheta așa cum simt și consideră. Vreau să vă spun că am descoperit în fotografiile copiilor, dincolo de sinceritate, un ridicat simț civic și spirit critic, dar și sensibilitate, mândrie și patriotism local. Sunt imagini care reflectă problemele, dar și frumusețile municipiului Vulcan”, explică Dorel Șchiopu.
Și Mihaela Chirculescu, un alt vulcănean implicat în abordarea problemelor sociale ale acestei comunități și în sprinjinirea copiilor, apreciază, la rândul său, că PhotoVoice este o metodă de influențare şi sensibilizare a decidenților la nivel local sau guvernamantal prin prezentarea de „fotografii vii” realizate de membrii acelor grupuri defavorizate, marginalizate care nu au deprinderea de a determina introducerea pe agenda publică a problemelor lor şi nici capacitatea de a se mobiliza pentru urmărirea unui interes comun.
Din fericire, la Vulcan, liderii comunității locale apreciază spiritul civic și implicarea cetățenilor în semnalarea și chiar soluționarea unora dintre problemele comunității. Din acest motiv, primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu a fost prezent la vernisajul acestei inedite expoziții, declarându-se impresionat de felul în care Vulcanul se vede prin ochii copiilor. ”Nu pot decât să-i felicit pe autorii acestor imagini desprinse din realitățile comunității noastre locale, pentru că și Vulcanul, la fel ca orice alt oraș din România și din lume, are parte de locuri care permit realizarea de imagini deosebit de frumoase, dar are și destule puncte în care lucrurile nu arată așa cum ne dorim și așa cum trebuie. Am văzut, spre exemplu, faptul că în imaginile lor, copiii au semnalat probleme legate de depozitarea și abandonarea deșeurilor pe domeniul public, ceea ce arată că au un ridicat spirit civic și o educație corectă în ceea ce înseamnă managementul deșeurilor. Am văzut, de asemenea, imaginile prin care copiii ne atenționează, într-un mod critic, asupra situației unora dintre locurile de joacă din municipiul Vulcan. Vreau să vă spun și să le transmit astfel tuturor, că nu ne este străină această situație și avem deja în lucru un proiect prin care ne-am propus ca anul viitor să reabilităm și, după caz, să modernizăm toate locurile de joacă pentru copii de pe raza municipiului Vulcan. Știu că încă sunt multe lucruri de rezolvat și de făcut în Vulcan, pentru ca peste tot acesta să arate așa cum ne dorim cu toții, dar nu avem din păcate puterea de a schimba, în mod magic, totul peste noapte. Facem însă ceea ce trebuie, gradual, peste tot acolo unde e necesar, pentru a face orașul nostru mai frumos, mai curat, pe placul oamenilor. Vă asigur că vom reuși acest lucru și, într-un final, așa cum vede cu optimism și tânărul fotograf Max, sper și cred că totul va fi bine!”, a spus Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.
Sute de oameni au avut ocazia de a vedea lucrările fotografice ale copiilor participanți la acest proiect, iar cei care încă nu au făcut-o mai au această oportunitate până luni, expoziția putând fi vizitată gratuit, în acest week-end, la Cinematograful ”Luceafărul” din Vulcan.