Activitățile de salvare montană au apărut în Valea Jiului, în Parâng și Straja, undeva în anii 70-80 ai secolului trecut, odată cu intersul crescut al locuitorilor din Valea Jiului și al turiștilor pentru destinațiile montane din Munții Parâng, Vălcan și Retezat.
În primii ani de activitate, salvatorii montani au activat doar cu statut de voluntariat iar după ce în Parâng avea să ia ființă un prim serviciu Salvamont, odată cu punerea în funcțiune a telescaunului vechi, un pic mai târziu, în anul 1980, aveau să fie puse bazele echipei Salvamont Straja, una dintre cele mai cunoscute și apreciate formațiuni de salvatori montani, ai cărei profesioniști acționează de atunci în Straja și Retezat. Documentele care oficializau înființarea Salvamont Lupeni au fost adoptate însă abia doi ani mai târziu, la finalul anului 1982, printr-o Hotărâre a Consiliului local Municipal Lupeni, condus la vremea aceea de primarul Horia Toma, care avea să răspundă astfel favorabil inițiativei Comitetului de inițiativă Salvamont Lupeni, condus de ing. Liviu Durghinescu. Din acest comitet, ai cărui membrii sunt de fapt părinții fondatori ai Salvamont Lupeni au mai făcut parte, alături de Liviu Durghinescu, alți inimoși iubitori de munte care și-au asumat misiunea de salvamontiști: Pop Ionel, Florea Vasile, Rozec Atila, Pișta Csaki, Zola Palanyos, Dobrei Marius, Morar Ionel, Domokos Martin și Nevezi Nicolae.
De la momentul coagulării primei formații Salvamont de la Straja s-au scurs deja 42 de ani, timp în care activitatea Salvamont Lupeni a reușit să-și câștige un loc de prestigiu nu doar în comunitatea locală ori în comunitatea iubitorilor de turism și sport montan, ci și în comunitatea Salvamont din România. Actualul lider al salvatorilor montani de la Lupeni, George Resiga, el însuși unul din veteranii mișcării Salvamont din România, este în prezent vicepreședinte al Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România și unul dintre cei mai cunoscuți, apreciați și respectați membri ai comunității profesioniștilor în salvarea montană din țara noastră.
Șeful Salvamont Lupeni, George Resiga își amintește că echipa de oameni inimoși pe care o conduce a trecut, în toți acești ani, atât prin momente fericite, cât și prin perioade turlburi, dar salvamontiștii au găsit întotdeauna voința și puterea de a merge înainte și de a asigura continuitatea serviciului de salvare montană în aria lor de competență. ”Salvamont Lupeni și-a câștigat un loc binemeritat în atenția iubitorilor de turism, atât a celor care vin la Straja, cât și a celor care parcurg trasee din Parcul Național Retezat, acolo unde se află aria noastră de responsabilitate și de acțiune. Îmi place să cred că ne-am dezvoltat și noi odată cu dezvoltarea sectorului de turism din zona noastră. Au fost însă și ani în care am trecut prin incertitudini și probleme, dar am găsit întotdeauna în rândul nostru și al celor responsabili, soluții pentru a merge înainte. Astăzi, avem satisfacția profesională că suntem singurul Serviciu Public de Salvamont din Valea Jiului acreditat și al doilea de acest fel din județ, după Serviciul Public Județean Hunedoara. Asta nu înseamnă că ceillalți colegi, din Parâng, din Pasul Vîlcan și de la Uricani nu-și fac treaba și nu au structuri bine puse la punct, dar nu dețin o acreditare. Noi am reușit chiar în aceste zile să reacredităm Serviciul Public Salvamont Lupeni pentru o nouă perioadă de 5 ani și le mulțumesc colegilor mei pentru efortul depus în pregătirea profesională, așa cum mulțumesc administrației locale din Lupeni și administrației județene pentru sprijinul logistic, toate acestea fiind elemente care au făcut posibilă reacreditarea noastră”, spune George Resiga, șeful Serviciului Public Salvamont Lupeni.
Funcționarea Serviciului Public Salvamont Lupeni s-a dovedit a fi, de-a lungul celor peste 4 decenii de activitate, una care a condus la salvarea a zeci de mii de oameni, aflați în diverse situații de pericol pe pârtii sau pe traseele montane. George Resiga spune că, datele statistice consemnate de-a lungul anilor, relevă faptul că salvatorii montani de la Lupeni au acționat la peste 12.600 de solicitări și intervenții, cele mai multe încununate de succes.
Odată cu creșterea afluxului de turiști, atât în Straja, cât și în Munții Retezat, echipa Salvamont Lupeni s-a mărit și ea, iar grație implicării autorităților locale și județene, baza materială este acum una corepsunzătoare, cu echipamente, instalații și mașini necesare în intervențiile de salvare montană, de cea mai nouă generație.
Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță, apreciază la rândul său, că Salvamont Lupeni rămâne un Serviciu Public nu doar foarte necesar, ci și unul definitoriu pentru evoluția stațiunii turistice Straja. ”Salvamontiștii noștri au fost, dintotdeauna și întotdeauna, nu doar oameni preocupați de salvarea celor aflați în pericol pe pârtii și în munți, ci au fost unii dintre cei mai cutezători promotori ai dezvoltării stațiunii montane Straja. Chiar dacă vârsta mea este mai mică decât cea a activității de Salvamont de la Lupeni, vreau să vă spun că am crescut, la fel ca orice om iubitor de munte din această zonă, cu poveștile frumoase despre salvamontiști și acțiunile lor curajoase. Pe mulți dintre cei care slujesc în prezent activitatea de Salvamont din Straja îi cunosc foarte bine, îi apreciez pentru pasiunea și devotamentul lor, pentru modul în care susțin și reprezintă Straja. Ca primar, am căutat să fac în așa fel încât să putem asigura toate condițiile necesare activității salvatorilor montani și am răspuns de fiecare dată solicitărilor acestora. Avem în continuare planuri mari în ceea ce privește dezvoltarea și dotarea Serviciului Public Salvamont Lupeni, pentru că avem planuri mari în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea stațiunii Straja. Pentru că așa cum Straja înseamnă și Salvamont, tot așa Salvamont înseamnă Straja. La ceas aniversar, ne amintim cu drag de fondatorii acestei valoroase echipe Salvamont, dar și de cei care duc mai departe această nobilă misiune, în prezent. La mulți ani, Salvamont Lupeni!”, a transmis Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
Ajuns astăzi la vârsta deplinei maturități, Serviciul Public Salvamont Lupeni își continuă istoria și indispensabila lor activitate din stațiunea Straja, grație unor oameni care, cu frumoasa ”carte de vizită” a trecutului, au deschis drumul unei noi generații de salvatori montani.