La Vulcan, a răsunat în aceste zile un ”Clinchet de clopoțel” ceva mai special, care a adunat laolaltă sute de oameni, foști și actuali elevi ai Școlii gimnaziale nr. 4 Vulcan, unitate de învățământ etalon în sistemul educațional din Vulcan și din județul Hunedoara, veniți la aniversarea celor 60 de ani de existență ai acestei școli.
Echipa de conducere a Școlii gimnaziale nr.4 Vulcan, având în frunte chiar un fost absolvent al școlii, prof. Ecaterina Illyes, și-a propus să marcheze acest eveniment sub semnul excelenței, care a caracterizat de altfel toți cei 60 de ani de existență ai școlii. În acest context, cu sprijinul Primărei și Consiliului local al municipiului Vulcan, în fruntea căreia se află un alt absolvent al acestei școli, primarul Cristian Merișanu, a fost organizată o emoționantă întâlnire a generațiilor, mai întâi în sala Cinematografului ”Luceafărul” din Vulcan și, mai apoi, la sala de sport a școlii, ”tapetată” cu însemnele performanțelor pe care elevii și dascălii școlii le-au obținut de-a lungul timpului.
Mai mult, grație unei frumoase inițiative a profesorului Gabriela Drăgoi, autor al monografiei Școlii gimnaziale nr. 4 Vulcan, realizată în urmă cu un deceniu, la aniversarea semicentenarului școlii, a fost editată o nouă carte. Intitulată ”Clinchet de clopoțel” aceasta consemnează ca un jurnal de suflet, gânduri și amintiri ale unora dintre absolvenții acestei școli a căror carieră profesională este una care confirmă excelența sub semnul căreia s-a derulat aici actul educațional. De asemenea, volumul ilustrează cele mai importante performanțe ale elevilor și cadrelor didactice ale școlii din ultimii ani, aspecte care confirmă, o dată în plus, că activitățile didactice și extracurriculare de aici au rămas sub același spectru al excelenței.
”La 60 de ani de la înfiinţare, școala noastră mereu tânără şi dinamică, îi serbează pe toţi oamenii frumoşi a căror viaţă s-a împletit cu destinul său, dascăli din trecutul şi pre-zentul acestei şcoli, elevi de toate vârstele şi prieteni de pre-tutindeni. Este unanim recunoscut faptul că valoarea unei şcoli rezultă din fericita reuniune, în aceeaşi aventură a cu-noaşterii, a unor oameni valoroşi, dascăli şi elevi. Relaţia lor defineşte existenţa unei instituţii de învăţământ, iar timpul adaugă alte ingrediente necesare, confirmând, rafinând, ga-rantând performanţa şi calitatea acestei şcoli. Sunt onorată să lucrez într-un colectiv de cadre didactice cu multă dăruire și talent pedagogic, bine pregătit profesional și cu o mare dragoste pentru copii. Noi credem că fiecare elev este un diamant al cărui strălucire depinde de noi. Scopul nostru este să învățăm împreună, elevi, părinți, comu-nitate și cadre didactice, doar așa vom reuși să fim ceea mai bună școală”, a spus, în deschiderea festivității aniversare prof. Ecaterina Illyes, directorul Școlii gimnaziale nr. 4 Vulcan.
Împletind noi demonstrații de talent ale elevilor de astăzi ai școlii cu discursuri emoționante ale gazdelor și invitaților de onoare, festivitatea aniversară a celor 60 de ani de existență ai Școlii gimnaziale nr.4 Vulcan s-a dovedit a fi o serbare a serbărilor, în care cuvintele frumoase, muzica și poezia au cules nu doar aplauze și ovații, ci și multe lacrimi. Lacrimi de bucurie pentru revederea unor colegi și dascăli dragi, dar și lacrimi de durere în amintirea celor care au avut un rol esențial în viața școlii, dar care mai trăiesc azi doar în amintirea celorlalți.
Ca fost elev al aceste școli, am aprins, la rândul meu, flacăra amintirilor la aniversarea celor 60 de ani de existență a Școlii gimnaziale nr. 4 Vulcan, locul în care, cu mai bine de 45 de ani urmă făceam și eu primii și cei mai importanți pași în educație. Mi-a mers direct la suflet regăsirea unora dintre colegii mei din primii ani de școală, precum Ioana Cadar-Hoca, Viorica Arsenie-Stratulat, Clara Telin-Barkoczy sau Simona Pigui, dar mai ales reîntâlnirea cu doamna educatoare Nemeth, primul meu dascăl, cu profesorii Doina Bughe, Dumitru Durnea sau Petru Drăghici, împreună cu care ne-am amintit de alți valoroși profesori ai acestei școli, a căror actvitate a stat sub semnul excelenței: Bela Karoly (reputatul antrenor al Nadiei Comăneci, care și-a început cariera aici), Elena Uifălean (învățătoarea mea), familia Reman, familia Illyes, familia Linț, familia Alstanei, doamnele Dinuță, Irimuș, Osvath, Durnea, Szabo, Bodnariu sau domnii Ionașcu, Paliță și toți ceilalți. Mă simt, de asemenea, mândru, că între absolvenții acestei școli se numără doi dintre primarii de astăzi ai Văii Jiului, Cristian Merișanu (primarul municipiului Vulcan) și Tiberiu Iacob Ridzi (primarul municipiului Petroșani), ca și de faptul că unul dintre profesorii acestei școli este astăzi apreciatul politician Cristian Resmeriță (senator al Văii Jiului) și m-am simțit onorat că la sărbătoarea școlii mele de suflet au fost prezenți, printre alții, deputatul Natalia Intotero (președintele Comisiei pentru Educație din Camera Deputaților), inspectorul școlar Mihaela Manolea, viceprimarul Vulcanului, prof. Malvine Socaci ș.a.
De altfel, astfel de amintiri frumoase au fost rememorate și de primarul Vulcanului, Cristian Merișanu sau de senatorul hunedorean Cristian Merișanu.
”Școala Gimnazială Nr. 4 Vulcan înseamnă pentru mine locul în care o învățătoare deosebită mi-a pus pentru prima dată stiloul în mână, pentru ca peste puțin timp să pot scrie cuvântul ”mama”. Este școala unde 8 ani am avut parte de dascăli minu-nați care, fiecare în felul său a încercat să-și facă cât mai interesantă și mai atractivă disciplina de studiu. Locul unde mi-am făcut prieteni pe viață și locul în care mi-am fixat primele modele demne de urmat. Peste ani, m-am întors la Școala Gimnazială Nr. 4, dar de data aceasta cu fiul meu de mână, pentru a-l încredința acestor oameni minunați, dascăli desăvârșiți. Azi, ori de câte ori sunt invitat să particip la câte un pro-iect sau o festivitate la această școală, vin aici cu mult drag. La mulți ani !”, a spus Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.
Senatorul Cristian Resmeriță nu este absolvent al Școlii gimnaziale nr.4, însă îl leagă de aceasta amintirea debutului său în cariera didactică și statutul de titular al catedrei de fizică la care se va întoarce aici după ce-și va încheia misiunea asumată în viața politică. ”Îmi este foarte dragă această școală pentru că aici mi-am început cariera de dascăl. Chiar dacă am fost pentru o scurtă perioadă de timp profesor de fizică aici, am amintiri deosebite pe care le-am trăit împreună. Și tot aici voi reveni, peste o vreme, pentru a-mi continua misiunea de dascăl”, a spus prof.dr. Cristian Resmeriță, senatorul Văii Jiului.
La invitația acestuia, sărbătoarea Școlii gimnaziale nr. 4 Vulcan a fost onorată și de președintele Comisiei pentru Educație din Camera Deputaților, Natalia Intotero, și aceasta având la bază nobila profesie de dascăl. ”Este absolut emoționant acest eveniment și sunt onorată și bucuroasă să constat că Vulcanul apreciază în acest mod atât de frumos, de elegant, școala, educația, așa cum am fost plăcut surprinsă să văd că aici, la Vulcan, colegii mei susțin educația, profesorii, elevii. Vă felicit și, așa cum m-am convins astăzi, această școală care a stat vreme de 60 de ani sub semnul excelenței, tot așa va merge și în coninuare, îaninte cu alte și alte generații de elevi și profesori. La mulți ani!” a spus deputatul Natalia Intotero.
Școala Generală Nr. 4 Vulcan A fost dată în folosință în primăvara anului 1962, fiind o clădire cu parter și două nivele, cu o suprafață construită de 1218 mp și având un teren aferent de 4830,061 mp Astăzi, Școala Gimna-zială Nr. 4 Vulcan are 21 de săli de clasă, 2 laboratoare (biologie și fizică-chimie), un laborator de informatică dotat cu calculatoare, o sală de sport în școală, un teren de sport exterior și o sală de sport exterioară. Începând cu echipa managerială, continuând cu șefii de catedre și comisii metodice, învățătorii și profesorii, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic, cu toții participă la crearea unui act educativ modern, care să se ridice la nivelul cerințelor actuale și care să aducă mândrie și satisfacție tuturor celor implicați.