Primele două luni ale noului an universitar 2022-2023 au consemnat și o activitate intensă și diversă în cadrul Casei de Cultură a Studenților de la Petroșani, care a fost gazdă pentru o serie de seminarii și expoziții de artă. În același timp, studenții Universității din Petroșani au participat la o serie de evenimente cultural-artistice în țară, prin intermediul aceleiași apreciate instituții de cultură din Valea Jiului.
Un prim eveniment organizat la Casa de Cultură a Studenților în acest an a fost prilejuit de seminarul ”Cheia carierei”, un seminar dedicat consilierii pentru carieră. La evenimentul care a avut loc pe 25 octombrie 2022, organizat împreună cu Centrul Remedial al Studenților Capacitați ai Universității (CRESC) din Petroșani, condus de prof.univ.dr. habil. Felicia Andrioni, au participat circa 30 de studenți ai specializării Asistență socială de la Universitatea din Petroșani.
Seminarul s-a concentrat asupra procesului de armonizare dintre nevoile, valorile, abilitățile, deprinderile, interesele și aspirațiile personale, cerințele unei ocupații și posibilitatea ca aceasta să satisfacă necesitățile. ”Cheia carierei este un test care te ajută să găsești acea profesie capabilă să îți îndeplinească așteptările și pornește de la tipologia stabilită de Dr. John Holland, potrivit căreia există șase tipuri de oameni : realist, investigativ, artistic, întreprinzător și convențional. Cele mai înalte scoruri de pe Cheia carierei personale arată tipul de personalitate care ți se potrivește cel mai bine”, a declarat lector univ.dr. Lavinia Hulea, directorul CCS Petroșani.
Un al doilea seminar organizat la CCS Petroșani a avut loc în 11 noiembrie 2022, seminarul punând în dezbatere promovarea educației pentru sănătate și pentru un stil de viață armonios și influența pozitivă a sportului asupra sănătății personale. Au participat la acest eveniment studenți ai Universității din Petroșani, membri ai Ligii Studenților Universității din Petroșani și conf.univ.dr. Ioan Stelescu. ”În cadrul acestui seminar s-a reliefat faptul că, în conformitate cu studiile științifice elaborate de comunitatea medicală, activitatea fizică regulată are nenumărate beneficii: de la reducerea riscului de boală coronariană și accident vascular cerebral, diabet zaharat, hipertensiune arterială la cancer de colon, cancer de sân și depresie. De asemenea, dezbaterile au adus în atenție beneficiile activității fizice, care sunt extrem de importante, atât pentru îmbunătățirea sănătății sistemului muscular și osos cât și pentru menținerea greutății corporale”, spune directorul CCS Petroșani, lector univ.dr. Lavinia Hulea.
Gazdă constantă a unor expoziții dedicate artelor, Casa de Cultură a Studenților din Petroșani a deschis porțile saloanelor de artă plastică și fotografică ale acestui an universitar cu o expoziție de fotografie realizată în parteneriat cu Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara, Universitatea de Arte din Târgu- Mureș, Universitatea din Pitești, Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești.
Studenți ai acestor universități, dar și studenți ai Universității din Petroșani, pasionați de fotografie, au realizat o serie de lucrări fotografice care au fost expuse pe simezele galeriei de artă de la CCS Petroșani, în cadrul Salonului Național Studențesc de fotografie, desfășurat la Petroșani în perioada 31 octombrie – 15 noiembrie 2022. Temele propuse participanților la salonul de fotografie din acest an au fost: „Roșu” și „Străzi” și s-au materializat în 30 de lucrări fotografice prezentate publicului interesat.
În același timp, așa cum informează lector univ.dr. Lavinia Hulea, în lunile octombrie și noiembrie 2022, pe agenda activităților cultural-artistice la care au fost prezenți și studenți de la Universitatea din Petroșani, prin intermediul Casei de Cultură a Studenților, au figurat:
* Festivalul Național Studențesc de Muzică Folk „Baladele Dunării”, organizat de CCS Galați, în perioada 29 – 30 octombrie 2022, participarea aducând o Diplomă de participare pentru CCS Petroșani și o Mențiune pentru Anastasia Jitaru.
* „Vizualia online vs offline”, festival de arte vizuale organizat de CCS Cluj Napoca, în perioada 22 – 25 noiembrie 2022. Evenimentul, aflat în derulare, consemnează participarea, cu lucrări de desen în creion, a artistei din Petroșani Francisca Alexia Humel, studentă la Facultatea de Drept din Sibiu.
* Festivalul Național „Jazz Napocensis”, organizat de CCS Cluj Napoca, în perioada 18 – 20 noiembrie 2022, la care a participat Maria Daria Brojban, la secțiunea debut.
* Festivalul național de Dans „StuDance Fest”, organizat de CCS Craiova, în perioada 18-20 noiembrie 2022, la care au fost prezentă trupa de dans a Ansamblului Artistic Parângul.
* Festivalul Național de dans „Iași dansează”, organizat de CCS Iași, în perioada 25-27 noiembrie unde, de asemenea, va participa trupa de dans a Ansamblului Artistic Parângul a CCS Petroșani.
Și în perioada următoare, Casa de Cultură a Studenților Petroșani va avea o activitate cultural-artistică bogată, aici urmând să se deschisă la finalul lunii noiembrie Salonul Studențesc de Artă Sacră (22-25 noiembrie) și Festivalul concurs de fotografie ”Locuri de lângă noi” al cărui vernisaj va avea loc pe data de 12 decembrie 2022, în cadrul expoziției intitulate ”Resurecție”.
Tot la finalul acestui an, Casa de Cultură a Studenților din Petroșani va fi gazda taberei studențești de arte vizuale ”Prokonceputm-Ekfaza”, organizată în colaborare cu Centrul de Creație și Cercetare Continuă ”Sfântul Evanghelist Luca” al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.