Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Hunedoara, este joi, 24 noiembrie 2022, ora 11.00, gazda vernisajului expoziției „Dincolo de poveste. Graiul straielor moştenite”, ce va avea loc în sălile destinate artelor vizuale din Palatul Magna Curia.
Expoziția este rezultatul unui proiect inițiat de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, realizat în parteneriat cu mai multe instituții din întreaga țară, printre care și muzeul nostru, intitulat „Dincolo de poveste. Graiul straielor moştenite”. În cadrul acestui proiect, fiecare instituție participantă a contribuit cu câte 3 piese de port sau podoabe tradiţionale specifice românilor sau minorităților naţionale, prezente în zonele pe care le reprezintă instituţiile implicate.
Astfel, sub forma unei expoziții itinerante, au fost reunite 36 piese care ne arată varietatea formelor și motivelor, precum și faptul că deși ne aflăm în părți diferite de țară există o mulțime de elemente care ne unesc.
După cum precizează muzeograful Daniela Șendroiu, din cadrul Secției de Etnografie și Artă Populară Orăștie, responsabil din partea MCDR Deva în acest proiect, Muzeul Civilizației Dacice și Romane participă la această expoziție cu trei piese care fac parte din patrimoniul Secției de Etnografie și Artă Populară Orăștie: o cămașă bărbătească de sărbătoare ce a aparținut lui Ioan Valeriu Todea, unul dintre fondatorii muzeului; o cătrință de fetiță donată de doamna Socol Elena, îndrăgită profesoară din Orăștie; un șorț ce provine din comuna Turdaș.
Din acest parteneriat fac parte, alături de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud: Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş, Muzeul de Etnografie Braşov, Muzeul Maramureşean Sighetu Marmaţiei, Muzeul Brăilei „Carol I”, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane şi Colecţia Etnografică Marius Matei.
Responsabili ai acestui inedit proiect editorial sunt muzeograf Gela Neamțu și muzeograf Mihaela Bolog, de la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud.