Poate că nu avem cu toții aceleași convingeri politice, religioase ori de altă natură, însă dacă avem puterea de a depăși patima și de a găsi calea dialogului și acceptării celorlalți, avem toate șansele de a trăi într-o comunitate unită, sub semnul credinței și al respectului reciproc.
Acesta este mesajul principal pe care reprezentanții administrației publice locale din municipiul Vulcan au vrut să-l transmită la ceremoniile dedicate marcării Zilei Naționale a României, la care au participat, ca de fiecare dată, câteva sute de cetățeni din această comunitate a Văii Jiului. A fost o zi în care discursul politicienilor a fost înlocuit de cel al preoților și pastorilor de la toate bisericile creștine de pe raza municipiului Vulcan, iar primarul Cristian Merișanu și-a propus ca vocea sa să fie substituită de cea a vulcănenilor.
”Ne-am dorit anul acesta să marcăm Ziua Națională a României la Vulcan, cu adevărat sub semnul unității. Pentru că acest ideal, al unității între români, a fost până la urmă definitoriu în decizia luată de strămoșii noștri și în luptele din Primul Război Mondial, și mai apoi, în actul istoric de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918. Noi, românii, am demonstrat întotdeauna că, dacă suntem uniți, dacă ne respectăm și ne acceptăm unii pe ceilalți, cu bune și mai puțin bune, atunci putem avea o viață frumoasă. Am vrut de asemenea ca, în sărbătoarea națională d ela Vulcan, să readucem în atenție faptul că nimic nu ester posibil fără a-i cere ajutorul lui Dumnnezeu. Și am mai vrut să ne bucurăm împreună de sărbătoarea Zilei Naționale, ascultându-i pe copiii talentați pe care-i avem și să dialogăm în jurul unei mese, la o porție de sarmale, așa cum obișnuiesc românii să facă la ceas de sărbătoare. Și mă bucur că am reușit acest lucru, motiv pentru care le mulțumesc tuturor celor care au fost prezenți și le urez tuturor vulcănenilor La mulți ani!”, a declarat Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.
Rugăciuni și cuvinte frumoase au avut pentru vulcăneni și preotul ortodox Nicolae Nuță, preotul catolic Cristian Voiculescu, pastorul baptist Cristian Sigheartău și pastorul penticostal Daniel Nedelea, dar și viceprimarul municipiului Vulcan, prof. Malvine Socaci. Ca de fiecare dată, ”lecția de istorie și patriotism” a președintelui Filialei jundețene Huneodara a Asociației Naționale ”Cultul Eroilo-Regina Maria”, Ioan Dorel Șchiopu s-a bucurat de binemeritate aprecieri și aplauze.
Așa cum de aplauze s-a bucurat și recitalul de muzică patriotică și populară al deosebit de talentatei Daiana Pârvuța, dar și recitalul copiilor din minunatul grup vocal ”Glasuri de argint” de la Clubul copiilor din municipiul Vulcan, coordonați de inimosul dascăl și valorosul artist vulcănean Ileana Berchi.
Emoționante au fost și ceremoniile de ridicare a drapelului pe catarg, în acordul Imnului Național cântat la unison de vulcăneni, așa cum și militarii din cadrul Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere Valea Jiului, ofițerii Poliției Municipale Vulcan și al Jandarmeriei, membri Poliției Locale Vulcan, mereu prezenți la activitățile de acest fel din municipiul Vulcan, au fost apreciați de vulcăneni. De o atenție aparte, mai ales în rândul copiilor, s-a bucurat și expoziția de arme și tehnică militară, prezentată la finalul ceremoniilor de la Vulcan.