Cum au reușit hunedorenii să-i schimbe europarlamentarului german Guido Reil imaginea despre România în doar câteva zile

Doar câteva zile petrecute în județul Hunedoara l-au făcut pe europarlamentarul german Guido Reil să-și schimbe radical imaginea despre România și despre locuitorii acestui stat european.

În urmă cu câteva luni, în cadrul unor dezbateri privind oportunitatea aderării României la spațiul Schenghen, europarlamentarul Guido Reil lansa, de la tribuna Parlamentului European o tiradă de critici la adresa țării noastre, afirmând că românii nu doar că nu au ce căuta în spațiul european de liberă circulație, ci că nici nu ar fi trebuit să fie acceptați să adere la Uniunea Europeană. Evident că aceste declarații nedrepte au stârnit reacții pe măsură, în rândul clasei politice din România, ca și în rândul românilor, în general.

Pe acest fond, considerând că nefericitele declarații făcute de eurodeputatul german nu sunt fundamentate de o cunoaștere reală a situației din România contemporană, dar și că acestea trebuie corectate, deputatul hunedorean Natalia Elena Intotero (PSD), fost ministru al Românilor de Pretutindeni, i-a transmis, printr-o scrisoare deschisă, lui Guido Reil, invitația de a face o scurtă vizită în județul Hunedoara, pentru a cunoaște cu adevrărat o parte din România reală și pentru a interacționa cu românii. ”Am avut plăcuta surpriză ca domnul Guido Reil să accepte invitația mea și, în zursul săptămânii trecute, l-am avut ca oaspete în județul Hunedoara. Programul intens din județul Hunedoara, desfășurat pe durata a trei zile, a inclus vizite la Castelul Corvinilor, Mormântul lui Avram Iancu de la Țebea, Muzeul Aurului din Brad, Consiliul Județean Hunedoara, Colegiul Național „Decebal” din Deva, Episcopia Devei și Hunedoarei și minunata grădiniță construită de aceasta, Fermele ADO din Peșteana, Biserica de piatră de la Densuș, Casa Geoparcului din Hațeg, Mina Petrila, Peștera Bolii și Stațiunea Straja. Domnul Reil a fost extrem de atent în timpul prezentărilor, dorind să cunoască cât mai bine zona în timpul scurt pe care l-a petrecut aici. Mulțumesc celor care ne-au sprijinit cu organizarea acestei vizite și, ca să nu existe dubii, vreau să precizez că domnul Reil și colegii săi din Parlamentul European și-au susținut singuri cheltuielile pentru această deplasare”, a declarat Natalia Intotero.

Guido Reil, europarlamentarul care în urmă cu două luni critica România în discursul său din Parlamentul European, s-a declarat impresionat de țara noastră după vizita din județul Hunedoara. Deputatul Natalia Intotero, care l-a însoțit pe toată durata vizitei acestuia în județul Hunedoara ne-a împărtășit și câtea repere care l-au impresionat pe Guido Reil în județul nostru, și anume:

  • A mâncat ciorbă de burtă, sarmale și virșli de Hunedoara de la mama lor. A băut și țuică. Și da, i-au plăcut.
  • Are un respect profund pentru modul în care marcăm Ziua Națională a României și ne respectăm tradițiile și religia creștin-ortodoxă. Totodată, apreciază faptul că Partidul Social Democrat din România ține în continuare la aceste valori, spre deosebire de social-democrații din alte state.
  • A înțeles acum cât de ospitalieri și primitori sunt românii și i-a plăcut că suntem oameni direcți. Ne-a mulțumit cu fiecare ocazie pentru asta.
  • Biserica de la Țebea a fost prima biserică creștin-ortodoxă românească în care a intrat și a fost fascinat de picturile religioase din interior.
  • Apreciază în mod deosebit proiectele sociale și educaționale ale Episcopiei Devei și Hunedoarei, precum grădinița inaugurată anul acesta în Deva. A spus că nu a văzut așa o grădiniță în nicio altă țară.
  • Consideră că potențialul turistic din județul Hunedoara este enorm și i-a plăcut foarte mult stațiunea Straja.

Europarlamentarul Guido Reil a avut parte, în Valea Jiului, și de o altă plăcută surpriză. Ca fost miner în bazinul Ruhr, unde a lucrat mai bine de trei decenii până la pensionare, Guido Reil a fost deosebit de încântat de modul în care, la Petrila, istoria mineritului din Valea Jiului este valorificată într-un mod inedit, dar de-a dreptul fascinant, de societatea civilă și autoritățile locale și județene. Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, care l-a însoțit pe eurodeputatul german în vizita la fosta Mină Petrila, dar și la Peștere Bolii, povestește despre această experiență:

” L-am întâmpinat la Peștera Bolii, acolo unde Imi Szuhanech a fost o gazdă bună si i-a prezentat dovezile istorice ale trecerii prin aceste locuri ale locotenentului german, pe atunci, Erwin Rommel în timpul Primului Război Mondial, așa cum i-a arătat că o echipă a prestigioasei televiziuni germane ZDF a ales Peștera Bolii pentru a realiza un documentar despre istoria umanității. Mai apoi, împreună cu primarul Vasile Jurca și deputatul Natalia Intotero, l-am însoțit pe Guido Rail la fosta Mina Petrila. Și aici, Cătălin Cenuse s-a dovedit a fi o gazdă bună. Ne-a întâmpinat cu pită și slană cum își tratau odinioară minerii ortaci știind că înainte de a fi parlamentar european, și Guido Rail a fost miner. Am vizitat împreună mina-școală și Muzeul Salvatorului Român și i-am explicat cum intenționăm să transformăm acest loc, cu sprijinul Uniunii Europene, într-un hub cultural. L-am simtit că e încântat de ideile noastre și am văzut cât de mult l-a impresionat să fie următorul oficial european, după comisarul Elisa Ferreira, invitat să-și traseze conturul mâinilor în inedita carte de onoare a Minei Petrila deschisă de artistul Ion Barbu.”

În perioada următoare, după ce vizitează și Bucureștiul, eurodeputatul german a promis că își va manifesta direct și public părerea pe care și-a format-o acum despre țara noastră. Iar Natalia Intotero, deputatul care a avut această inițiativă de a-i arăta oficialului european România reală, dar și toți cei care l-au însoțit pe acesta în periplul său hunedorean, speră că acesta s-a convins pe deplin de faptul că locul românilor și al României este, fără nici un dubiu, în Europa. Mai mult, în spațiul select european din Schenghen.