Inclusă în cadrul proiectului european de modernizare a sistemului public de alimentare cu apă potabilă, implementat în prezent de Apa Serv Valea Jiului, Stația de tratare a apei de la Taia (Petrila) este pe cale să devină cea mai modernă uzină de apă din regiunea Văii Jiului. Investițiile realizate aici, care se apropie cu pași repezi de finalizare au permis, grație resurselor financiare europene, alinierea acestui obiectiv la cele mai noi tehnologii de producție a apei potabile existente în Europa.
Directorul general al Apa Serv Valea Jiului, ing. Cristian Ionică recunoaște că, odată ce investițiile de la Taia precum și cele de la Stația de tratare a apei de la Zănoaga vor fi încheiate, practic Valea Jiului nu va mai avea nici un fel de probleme legate de sursele de apă pentru orașele și municipiile din regiune. ”După cum se știe, în ultimii ani fie ploile abundente, fie seceta, fie exploatațiile forestiere din amonte de captarea de apă care alimentează Stația de tratare Taia, ne-au adus de fiecare dată în situația de a opri activitatea de aici, deseori cu efecte directe privind furnizarea serviciului de alimentare cu apă potabilă al populației din orașul Petrila și din zona de Nord a municipiului Petroșani, care sunt deservite de aceasta. Toate aceste probleme vor deveni istorie, după ce investițiile pe care le-am făcut la Taia în ultimii aproape trei ani și care se apropie acum de finalizare, au transformat radical acest obiectiv care a devenit practic cel mai modern de acest fel din Valea Jiului și unul dintre cele mai moderne din România”, spune ing. Cristian Ionică.
Acesta arată că din vechea stație de la Taia nu au mai rămas practic decât pereții. Cinci obiective au fost complet reabilitate aici și s-au construit alte 19 obiective noi, toate cu relevanță în activitatea de producție a apei potabile, dotate cu echipamente și instalații de ultimă generație pe plan mondial. ”Stația funcționează acum cu toate treptele de tratare, decantare, filtrare, analize de laborator și sistem SCADA, complet automatizate. Toată stația este monitorizată de 47 de senzori, atât pentru calitatea apei, cât și pentru parametri tehnici, respectiv presiune, debite, nivel filtre, monitorizare energie electrică și protecția sistemului SCADA. Toate aceste activități se regăsesc în 17 tablouri de monitorizare care funcționează 24 de ore din 24. Mai mult, avem o serie de sisteme noi, pe care nu le regăsim la celelalte uzine de apă din Valea Jiului, cum ar fi: decantorul lamelar, instalația de spălare și cea de recuperare a nămolului și remineralizare a apei, instalația de ozonificare a apei, sistemul de pompe și laboratorul de analize”, explică ing. Cristian Ionică.
Pentru realizarea acestor investiții, Apa Serv a investit nu mai puțin de 18 milioane de lei (fără TVA) din fonduri europene nerambursabile, iar implementarea proiectului a însemnat, totodată, trei ani de muncă și de provocări pentru specialiștii companiei de apă, dar și pentru antreprenorul care a executat lucrările. „A fost o perioadă dificilă în toți acești 3 ani, pentru că reabilitările s-au făcut fără să oprim alimentarea cu apă din această sursă, ceea ce a fost o provocare atât pentru noi, cât și pentru constructor. Deși aici au fost făcute investiții majore, acest lucru nu a fost resimțit de populație, deoarece chiar și atunci când au exitat probleme, apa a fost suplimentată din sursa Jieț. Vă aduceți aminte că am semnalat constant problemele cu cre ne confruntam aici din cauza condițiilor meteo sau a exploatărilor forestiere care generau o variație a turbidității foarte mare în bazin, din cauza creșterii valorilor turbidității la 500 sau chiar 1000 de unități. După investițiile pe care le-am realizat aici, aceste probleme au dispărut în totalitate”, a mai spus ing. Cristian Ionică.
Lucrările de la Stația de tratare a apei Taia se apropie de final, iar după 35 de ani de funcționare, această importantă uzină de apă din patrimoniul administrat de Apa Serv se pregătește acum pentru o nouă viață. Una care să garanteze miilor de locuitori din Petrila și Petroșani o apă de cea mai bună calitate, 24 de ore din 24.