Mai mulți rectori ai unor instituții academice din România, între care și prof.univ.dr.ing. Radu Sorin Mihai – rectorul Universității din Petroșani, au făcut parte din delegația țării noastre care a participat la un schimb de experiență în domeniul universitar în Cuba.
Rectorul Universității din Petroșani spune că, dincolo de discuțiile bilaterale care au avut loc cu rectori ai unor instituții academice din Cuba, și acesta a fost un bun prilej pentru promovarea ofertei academice a instituției de învățământ superiori din Valea Jiului, conferind în același timp oportunitatea stabilirii unor posibile acorduri de cooperare cu alte universități din America Latină.
„Am făcut parte, împreună cu alți colegi rectori din delegația Ministerului Educației care a luat contact cu o serie de universități din Cuba, într-un program de reciprocitate care vine după ce rectori ai unui număr de 12 universități din Cuba, au fost prezenți de curând, în România, la Brașov. Cred că această punte de legătură poate deschide și pentru noi o serie de perspective bune de colaborare în domeniul academic și chiar în atragerea unor studenți din America Centrală și Sud, pe care le vizăm de mai multă vreme și de unde noi am mai avut, de-a lungul timpului, studenți”, a declarat prof.univ.dr.ing. Radu Sorin.
Acesta spune că, în acest scop, și în cursul anului 2023, Consiliul Național al Rectorilor din România și Ministerul Educației vor mai organiza astfel de sesiuni de schimburi de experiență cu alte universități de peste Ocean. „Împreună cu Consiliul Rectorilor și Ministerul Educației vrem și sperăm să participăm la un târg de promovare a universităților în luna martie 2023, în Mexic și Columbia și ne dorim, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, să promovăm oferta Universității din Petroșani inclusiv în alte țări precum Chile, Peru și Argentina, astfel încât să recâștigăm studenți din aceste zone, unde specialiștii de la Institutul de Mine de la Petroșani sunt deja destul de cunoscuți dar și în țări în care industria minieră este în plină dezvoltare. Mă refer aici, spre exemplu, la Atacama din Chile, unde funcționează la cea mai mare carieră de aur și cupru din America Latină și a doua din lume, loc unde lucrează deja în jur de 250 de specialiști români, de la ingineri mineri, geologi și până la tehnicieni mineri, a căror competență este și recunoscută”, a mai spus prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, rectorul Universității din Petroșani.
Internaționalizarea activităților academice de la Universitatea din Petroșani este una dintre soluțiile de dezvoltare pe care echipa condusă de rectorul Radu Sorin și le-a propus să le aplice în anii următori, valorificând la maxim potențialul pe care-l are instituția de învățământ superior din Valea Jiului.