Anul Caragiale, care consemnează cei 170 de ani de la nașterea marelui dramaturg român, se încheie în județul Hunedoara cu un regal artistic de calibru ce consemnează colaborarea dintre cele două instituții de teatru, respectiv Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani și Teatrul de Artă din Deva, aflate în coordonarea Consiliului județean Hunedoara.
După succesul deosebit de caere s-a bucurat spectacolul ”D`ale Carnavalului”, o altă capodoperă semnată de Ion Luca Caragiale, montat în această toamnă la teatrul din Valea Jiului sub bagheta regizorului Sandu Grecu, președintele UNITEM și directorul Teatrului ”Satiricus” din Chișinău, același valoros regizor în dreptul căruia figurează deja performanța de a fi pus în scenă toate operele lui Caragiale, este cel care a fost ales să conducă punerea în scenă a spectacolului ”O scrisoare pierdută” în județul Hunedoara.
Premiera spectacolului ”O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, în regia lui Sandu Grecu va avea loc la finalul acestei săptămâni, mai întâi sâmbătă, 17 decembrie 2022, la Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani (ora 18,00) și, o zi mai târziu, duminică 18 decembrie 2022, la Teatrul de Artă din Deva (ora 19,00). În acest spectacol vor urca pe scenă actori ai celor două instituții teatrale ale județului Hunedoara precum: Nicoleta Bolcă, Eugen Pădureanu, Mihai Feier, Mihai Alexandru, Mihai Sima, Bogdan Tălmaciu, Laurențiu Vlad, Robert Vladu, Andrei Șchiopu, Ionuț Popovici, Dorin Ceagoreanu și Patricia Buraga.
Regizorul Sandu Grecu spune că această piesă de teatru, una dintre cele mai apreciate din creația lui I.L. caragiale și din întreaga dramaturgie românească, deși a fost scrisă cu mai bine de un secol în urmă și ”vorbește” despre evenimente consemnate în 1884, este una cât se poate de actuală. ”Capodopera dramatică ”O scrisoare pierdută” nu doar că a rezistat în timp, ci a devenit și mai actuală în procesul de dezvoltare a societății contemporane. Nimic nu s-a schimbat, ci doar s-a agravat! Civilizația umană modernă alterată de cinismul politic s-a degradat și mai mult din punct de vedere moral. Așa cum ne este înfățișată omenirea de acest genial dramaturg, pare că nu ar merita să existe. De fapt, Caragiale ne redă modul nostru de a exista în lume. Și aici nu e vorba de o perioadă concretă de timp sau de o anumită națiune. Caragiale e valabil pentru orice perioadă de timp și pentru orice națiune. Mulțumim, Nene Iancule, că ai rămas și ești cu ochiul pe noi”, spune regizorul Sandu Grecu.
Biletele pentru dubla premieră a spectacolului ”O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale s-au pus în vânzare la agențiile teatrale ale celor două instituții de cultură, din Petroșani și Deva.