Un nou proiect câștigat de Consiliul Județean Hunedoara

A fost aprobată cererea de finanțare pentru proiectul „Creșterea eficienței energetice și reabilitarea imobilului Teatrul Dramatic „I. D. Sîrbu” Petroșani”.
„Proiectul vizează corpul nou și își propune o reducere cu 66,80% pentru energia primară și 66,98% a emisiilor de CO2, prin implementarea unor soluții de anvelopare și montare de surse de energie regenerabilă. Valoarea proiectului: 2.633.840 euro fără TVA” a anunțat Laurențiu Nistor (foto), preșe­din­tele Consiliului Județean Hunedoara.
Scurt istoric
Societatea Anonimă Română Petroşani construieşte în Colonia de Jos, între anii 1923-1925, Cazinoul muncitoresc din Petroşani. Clădirea, în suprafaţă de 1250 mp, cuprinde o sală de festivităţi cu 400 de locuri, cu scenă încăpătoare, pentru reprezezentaţii artistice şi teatrale. Pe scena acestui cazinou muncitoresc, se vor perinda în perioada interbelică, şi după, trupe de teatru din mai toate marile oraşe ale ţării.Aici va funcţiona, în urma deciziei de înfiinţare nr. 2555/23 iunie 1948, a Ministerului Artelor şi Informaţiilor, Teatrul Poporului, filiala Valea Jiului.
Un an mai târziu, în 1949, titulatura oficială a instituţiei se schimbă în Teatrul de stat „Valea Jiului” Petroşani. În mai 1981 Teatrul de stat „Valea Jiului” se mută în actualul sediu (construit în 1905), care de-a lungul timpului a avut diverse funcţii: cazinou, casă de oaspeţi etc. Din 1981 pâna in 1983 clădirii i se adaugă un nou spaţiu adecvat activitaţii teatrale, sală de spectacole, culise, foaier…La 31 mai 1983, Teatrul de stat „Valea Jiului”, inaugurează această „nouă” clădire, prezentând spectacolul cu care deschisese şi prima stagiune în 1948, „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, în regia lui Ion Simionescu.
Este de amintit că în această perioadă, când se lucra la construcţia clădirii, teatrul a pregătit o serie de spectacole în foaier și sala de expoziţie.În 1991 Teatrul de stat „Valea Jiului” îşi schimbă titulatura în Teatrul Dramatic „Ion D. Sirbu” Petroşani, aşa cum este cunoscut astăzi.