Legea bacșișului afectează peste 40.000 de angajați din România: ”Decizia nu va face altceva decât să stimuleze plata la negru”
De la 1 ianuarie 2023 banii lăsați celor care ne servesc la masă drept mulțumire pentru serviciile aduse vor fi impozitați.
Proiectul de lege care reglementează definirea bacşişului în vederea evidenţierii acestei sume pe bonul fiscal, a fost adoptat marți, 13 decembrie de Camera Deputaților. Scopul acestuia este delimitarea clară a a bacșișului de veniturile încasate de către operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populaţie şi asigurării fiscalizării bacşişului.
Pare o măsură bună însă aceasta afectează zeci de mii de angajați din baruri și restaurante.”Pentru ca nu mai era nimic nou de impozitat, politicienii s-au gândit ca n-ar strica să ia 10% și din bacșișurile pe care le dăm chelnerilor și barmanilor. O decizie nefericită din mai multe perspective.
În esenţă, statul încearcă să împuşte doi iepuri deodată! Prin impozitarea bacşişului vrea să se asigure că firmele vor înregistra mai multe bonuri fiscale, iar pe de altă parte să mai adune niste bani la buget.E o decizie proastă în primul rând pentru că îi afectează pe cei peste 40.000 de angajaţi din sectorul restaurantelor şi barurilor. În esenţă, aceştia nu îşi vor mai încasa bacşişurile pe loc ci odată pe lună, cu salariul.
Cum cei mai mulţi sunt plătiţi cu salariul minim şi trăiesc practic din ce le dau clienţii, decizia le va pune mari probleme şi nu este exclus să asistăm la un exod în masă al angajaţilor din sector către alte domenii.
Pe de altă parte, decizia nu va face altceva decât să stimuleze plata la negru, pentru că barmanii și chelnerii vor avea tot interesul să evite plata prin chitanţă fiscală a bacşişurilor”, a comentat analistul economic Adrian Negrescu.
Nici firmele nu vor avea mai mult de câștigat, este de părere expertul.”Pentru firme, mecanismul va fi o corvoadă fiscală în plus şi nimic altceva.Interesant este că, din câte am înţeles, legea se referă doar la bacşişurile din domeniul restaurantelor şi barurilor şi nu ia în calcul şi celelalte plăţi făcute în hoteluri, în saloanele de înfrumuseţare sau în food delivery.
Fără un studiu de impact, legea asta va fi una total ineficientă, pentru că nu va face altceva decât să stimuleze evaziunea fiscală. E încă o lege care ne arată dorinţa statului de a impozita tot ce mişcă”, a spus Adrian Negrescu.
Potrivit legii adoptate de CD, prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – ”Restaurante”, 5630 – ”Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”. Bacşişul nu poate fi asimilat, din punctul de vedere al TVA, unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii.
Operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei. Nota de plată trebuie să conţină şi o altă rubrică, în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacşiş, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacşişului acordat.
sursa: ziare.ro