Cu toate că Ministerul Energiei și-a îndeplinit misiunea de a înființa compania Complexul Energetic Valea Jiului, încă din luna noiembrie a anului trecut, aceasta nu-și poate începe activitatea la data de 6 ianuarie 2023, așa cum s-a prognozat, din pricina unor probleme legate de preluarea activelor CEH, prin darea în plată.
Problemele sunt generate de o datorie a CEH, prin Termocentrala Paroșeni, către compania franceză CNIM care a executat o serie de lucrări la instalația de desulfurare, lucrări care nu au fost achitate, astfel încât fracenzii au ipotecat o serie de bunuri ale termocentralei. Din nefericire, CNIM a intrat, de curând, la râlndul său, în procedură de insolvență în Franța, iar CEH nu găsește acum soluția legală care să-i permită achitarea datoriei și ridicarea ipotecii de pe bunurile termocentralei. Această situație împiedică însă și aplicarea legii dării în plată pentru obiectivele CEH către noua companie energetică din Valea Jiului.
Situația a fost discutată în aceste zile, din nou, la sediul Ministerului Energiei, unde reprezentanții conducerii companiei și ai Sindicatului Muntele au avut o întrevedere cu ministrul Energiei, Virgil Popescu. Acesta a informat, prin intermediul unei postări făcute pe pagina sa de socializare că, cel mai probabil, noul complex energetic din Valea Jiului va fi pus în funcțiune în al doilea trimestru al acestui an. ”Am avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții Sindicatului Muntele la care au participat Darius Cîmpean, Alin Sîn, Constantin Dragomir, Dorin Vezure, Cristian Tabarcea, Sorin Vătășelu, Adrian Muntean și Vasile Ghirău. Am discutat despre ultimele evoluții de la CEH. În luna noiembrie a fost înființată compania Complexul Energetic Valea Jiului care urmează să se ocupe de procesul de închidere și punere în siguranță a celor 4 mine: Lupeni, Vulcan, Livezeni și Lonea și de preluarea centralei de la Paroșeni. Totodată, a fost transmisă notificarea către Consiliul Concurenței pentru deschiderea dialogului cu Comisia Europeană în vederea acordării ajutorului de stat necesar procesului de închidere și punere în siguranță a minelor. Așteptăm ridicarea ipotecii pusă de CNIM de la centrala Paroșeni pentru a finaliza darea în plată a activelor viabile către compania Complexul Energetic Valea Jiului. Ne propunem ca până la sfârșitul lunii aprilie să finalizăm discuțiile cu Comisia Europeană, cu privire la acest subiect. Ministerul Energiei lucrează la punerea în aplicare a soluțiilor pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă”, a declarat ministrul Virgil Popescu.
Amânarea punerii în funcțiune a noului complex energetic din Valea Jiului blochează și angajările în sectorul minier, convenite de CNMJ cu Sindicatul ”Muntele” și agreate, printr-uin protocol semnat de ministrul Virgil Popescu, de către Ministerul Energiei. Potrivit acestei înțelegeri, la începutul acestui an urmau să fie făcute câteva sute de angajări în sectorul minier, pentru revitalizarea activității de producție din subteranul celor 4 mine care mai funcționează în Valea Jiului, angajările fiind însă condiționate de înființarea noii companii.
În prezent, producția de cărbune extrasă din cele 4 mine ale Văii Jiului asigură funcționarea termocentralei de la Paroșeni pentru cel mult 5 zile dintr-o lună.