Un număr de 2753 de elevi de clasa a VIII-a din 70 de unități de învățământ hunedorene și alți 1579 de elevi de clasa a XII-a din 24 de la liceele hunedorene au susținut luni, 16 ianuarie 2023, proba scrisă la Limba și literatura română din cadrul simulărilor examenului de Evaluare Națională și ale examenului național de Bacalaureat.
Conform procedurii Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, organizarea simulărilor județene ale examenului de Evaluare Națională și ale examenului național de Bacalaureat, este opțională pentru unitățile de învățământ la care procentul de promovabilitate înregistrat în anul școlar precedent pentru aceste examene a fost mai mare de 90%. ”Scenariul simulării respectă întocmai regulile și cadrul metodologic al examenului propriu-zis și are scopul de a familiariza elevul cu atmosfera de examen, stabilește nivelul real de cunoștințe atins de elevi în această etapă, optimizând pregătirea în vederea obținerii rezultatelor dorite în cadrul examenelor din vară”, spune prof.dr. Maria Ștefănie, inspector școlar general al ISJ Hunedoara.
În zilele de susţinere a probelor scrise ale simulărilor judeţene, elevii claselor a VIII-a şi a XII-a vor intra în sălile de examen cel târziu la ora 8.30, având asupra lor un act de identitate.
Probele scrise încep zilnic, conform calendarului, la ora 9.00, astfel:
- luni, 16 ianuarie 2023 – Limba și literatura română (clasa a VIII-a și clasa a XII-a);
- marți, 17 ianuarie 2023 – Limba și literatura maternă (clasa a VIII-a și clasa a XII-a);
- miercuri, 18 ianuarie 2023 – Matematica (clasa a VIII-a) și Proba obligatorie a profilului: matematică / istorie (clasa a XII-a);
- joi, 19 ianuarie 2023 – Proba la alegere a profilului și specializării (clasa a XII-a).
Timpul de lucru pentru rezolvarea subiectelor este de 2 ore pentru elevii claselor a VIII-a şi de 3 ore pentru elevii claselor a XII-a.
Lucrările vor fi evaluate până la data de 27 ianuarie 2023, de către doi profesori evaluatori: cadrele didactice din unitatea de învățământ care au urmat sau urmează programul de formare a profesorilor evaluatori pentru examenele și concursurile naționale vor fi selectate cu prioritate pentru evaluarea lucrărilor.
Inspectorul școlar general al județului Hunedoara, prof. dr. Maria Ștefănie precizează că rezultatele obținute de elevi la simulările naționale nu se contestă și nu vor fi făcute publice, dar vor fi analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare. La solicitarea scrisă a elevilor sau a părinților/tutorilor acestora, notele obținute de elevi la simulările naționale pot fi trecute în catalog.