Oricând de multe cuvinte meșteșugite ai alege și oricum le vei fi așezând în frumoase reportaje, nu poți rivaliza îndeajuns, atunci când vine vorba despre a descrie frumusețea peisajelor din Valea Jiului și bogăția de tradițiilor ancestrale ale oamenilor, așa cum reușesc, în imagini cât o mie de cuvinte, pasionații de fotografie cărora Dumnezeu le-a hărăzit și harul de a vedea, prin ochiul de cristal al aparatului fotografic, ceea ce multora dintre noi, nu este dat să vedem cu ochiul liber.
În rândul numeroșilor artiști fotografi ai Văii Jiului se numără și petrilenii Dănuț-Corneliu Gavrilă și Vasile Laurențiu Sorin. Grație pasiunii acestora pentru fotografie, Petrila apare pe sute, mii, poate zeci de mii de conturi și grupuri de pe rețelele de socializare și în infinitul spațiu virtual în imagini unice, spectaculoase, cu adevărat de poveste, care te îmbie o dată în plus să-ți găsești timp pentru a vizita acest orășel despre care cel mai cunoscut dintre locuitorii săi din toate timpurile, Ion Dezideriu Sîrbu, îl vedea ca pe ”o lume care nu se asemănă cu nici o așezare posibilă, cu nimeni și nimic, de nicăieri”. Admirabil este și faptul că fotografiile acestora sunt puse la dispoziția tuturor celor interesați să le folosească, cu o generozitate care ar putea părea, la prima vedere, incredibilă, neînțeleasă dacă nu ar fi vorba despre dorința celor doi artiști, exprimată public, de a contribui în acest fel la promovarea orașului în care trăiesc și a minunatei Văi a Jiului.
Mecenatul acesta artistic, prin care Dănuț-Corneliu Gavrilă și Vasile Laurențiu Sorin fac un serviciu public indubitabil și fără margini Petrilei nu a trecut însă neobservat de cei aflați în fruntea acestei comunități. ”Orașul Petrila a fost făcut cunoscut atât în Valea Jiului cât și în alte zone ale țării și peste hotare, prin fotografiile postate de pe toate rețelele de socializare de cei doi apreciați fotografi petrileni, trezind interesul multor persoane de a vedea orașul, cât și interesul unor persoane de găsi oportunități de a sprijini orașul Petrila, care se află in tranziție de la o activitate monoindustrială la alte activități economice care ar redresa orașul. Sigur că oricine poate acum să facă o fotografie. Dar, pentru ca aceasta să aibă ”ingredientele” unei fotografii bune, cel care apasă pe declanșatorul aparatului de fotografiat trebuie să stăpânească, în primul rând, tehnica fotografică și, apoi, principiile compoziției. Remarcabil și apreciabil este faptul că, atât domnul Dan Gavrilă, cât și domnul Vasile Laurențiu Sorin au făcut această activitate de reală și eficientă promovare a orașului Petrila din proprie inițiativă, fără a solicita niciodată vreun sprijin din partea administrației locale sau a altcuiva”, arată Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
În semn de apreciere şi respect pentru serviciile aduse comunității locale prin dezvoltarea imaginii orașului Petrila, la inițiativa primarului orașului Petrila, Vasile Jurca, Consiliul local a decis, în unanimitate, acordarea Titlului de „Cetățean de Onoare al Orașului Petrila” celor doi pasionați, implicați și valoroși artiști fotografi din comunitatea petrileană.
Dănuț-Corneliu Gavrilă, este membru al Asociației Artiștilor Fotografi Hunedoreni, fotograf la asociațiile ”Tineri pentru viitor” şi ”PetroAqua”. Este pasionat de fotografia etnografică, portret şi peisaj. Dintr-o simplă pasiune fotografia artistului a fost ridicată, într-un timp relativ scurt, la rang de artă. Declară cu modestie că nu era hotărât să devină fotograf, ci doar s-a întâmplat să intre în această lume fascinantă şi misterioasă.
Pentru Dan Gavrilă, așa cum este cunoscut acesta în spațiul virtual și artistic, începuturile pasiunii pentru fotografie își au rădăcini modeste încă din anii de studenție, însă va deveni atras cu adevărat în această pasiune în urmă cu circa un deceniu, de când și-a asumat misiunea de a promova continuu la nivel național și internațional tot ceea ce îl înconjoară, punând accent pe tradițiile din comunitatea momârlanilor, pe orașele din Valea Jiului, în special orașul Petrila.
Participă cu exponate fotografice în cadrul expozițiilor tematice organizate de Asociația Artiștilor Fotografi Hunedoreni, în care prezintă pitorescul zonei noastre montane, activitățile comunității. Pasiunea lui pentru promovarea satului românesc prin fotografie îl face să fie nelipsit de la evenimentele locale, surprinzând de la arhitectura tradițională și portret, la detalii de port popular sau activități legate de muncile câmpului. La toate acestea se adaugă simțul estetic și creativitatea, iar Dănuț-Corneliu Gavrilă demonstrează că imaginea merge dincolo de proiecția unui obiect pe retină, ea fiind determinată de totalitatea experiențelor vizuale.
Laurențiu-Sorin Vasile sau „fotograful de serviciu”, așa cum este el cunoscut în comunitatea Văii Jiului și nu numai, a muncit peste 20 de ani în adâncurile Exploatării Miniere Lonea, în întunericul pământului, pentru a-și câștiga existența. Acum, se bucură în voie de lumina și liniștea oferită de tot ceea ce înseamnă tradiții locale și priveliști înconjurătoare ale orașului Petrila, de portul și obiceiurile momârlanilor de pe Jiul de Est, dar și de flora și fauna acestor meleaguri desprinse parcă din povești, călătorind zi de zi, neobosit, de cele mai multe ori cu bicicleta, fiind dedicat exclusiv artei fotografice, surprinzând momente de neimaginat prin obiectivul camerei fotografice.
A impresionat milioane de oameni cu imaginile inedite pe care a reușit să le surprindă în drumețiile sale și pe care le postează cu regularitate cotidiană pe rețelele de socializare, de unde multe dintre acestea ajung inclusiv în mass-media ori în reportajele blogerilor. În doar câțiva ani a reușit să devină un adevărat promotor al acestei spectaculoase zone, transformând această dragoste dobândită în copilărie într-un un mod de viață. Vasile Laurențiu Sorin nu ascunde faptul că își dorește, și chiar reușește, ca oamenii din toate colțurile lumii să afle despre frumusețea acestor locuri, în care noi avem privilegiul să trăim, facilitând astfel cunoașterea acestei zone, contribuind la creșterea numărului de turiști care doresc să cunoască frumoasa Vale a Jiului, să vadă cu ochii lor ceea ce „fotograful de serviciu” imortalizează zi de zi.
Exploatând cu succes oportunitățile spațiului virtual, Vasile Laurențiu Sorin deține o expoziție în mediul on-line ce însumează sute de mii de imagini, care mai de care mai expresive și mai impresionante, dar și o seamă de înregistrări video cu valoare de reportaj sau documentar. Acesta reușește, cu fiecare imagine postată în mediul virtual să aducă mai aproape de privitori peisajele de basm ale orașului Petrila, în special, pe care-l consideră ca fiind de departe cel mai frumos și spectaculos loc din această lume.
Laurențiu-Sorin Vasile spune că atât cât îl vor ține picioarele va cutreiera aceste locuri și va încerca, din răsputeri, să arate lumii că orașul Petrila, merită să fie promovat și apreciată la adevărata ei valoare.
Primarul orașului Petrila, Vasile Jurca, apreciază că atât Vasile Laurențiu Sorin, cât și Dănuț-Corneliu Gavrilă, pot fi considerați, fără exagerare, ambasadori al orașului Petrila, pentru că ei nu sunt doar simpli fotografi, ci și cunoscători al locurilor, istoriei, tradițiilor și poveștilor impresionante ale fiecărui loc și fiecărui om cu care interacționează. ”Orașul Petrila a fost făcut cunoscut în alte zone ale țării și peste hotare, sunt numeroase persoane care m-au sunat și care mi-au mărturisit că au descoperit frumusețile orașului Petrila din fotografiile postate de Laurențiu-Sorin Vasile și Dan Gavrilă pe toate rețelele de socializare și pe canale media diverse, și care și-au manifestat intenția de a vizita zona și de a găsi oportunități de a sprijini orașul Petrila”, a declarat Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
Însemnele privind conferirea titlului de ”Cetățean de onoare al orașului Petrila” pentru cei doi remarcabili artiști fotografi le vor fi înmânate acestora, în cadrul festiv, la prima ședință a Consiliului local al orașului Petrila din acest an, care va avea loc în luna ianuarie. Iar mărturia dreptului lor la această distincție este disponibilă oricui vrea să o vadă, peste tot acolo unde fotografiile semnate de Dănuț Corneliu Gavrilă și Vasile Laurențiu Sorin încântă privirile oamenilor, stârnind exclamații de unanimă apreciere, cărora le subscriem și noi, fără nici un fel de rezerve.