Lucrările privind modernizarea rețelelor de apă și canalizare din Aninoasa s-au încheiat cu succes

Un nou contract de lucrări aferent proiectului derulat de Apa Serv Valea Jiului, cu fonduri europene prin POIM 2014-2020 pentru ”Modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată din Valea Jiului” a fost finalizat, odată cu semnarea procesului verbal de recepție.

De această dată, contractul finalizat cu succes este cel care a vizat reabilitarea unor rețele publice de apă și canalizare din orașul Aninoasa, dar și modernizarea unei rețele de aducțiune apă potabilă în aceeeași localitate. Potrivit raportului de activitate prezentat în cadrul ședinței finale de recepție a lucrărilor, eveniment care a avut loc joi, 26 ianuarie 2023 la sediul central al Apa Serv Valea Jiului, în cadrul acestui contract de lucrări au fost reabilitate rețele de distribuție a apei potabilă în lungime totală de 1,9 km (inclusiv branșamente) pe străzile Progresului, Horea, Zona Sector, Bănciloni, Bujorului (Bld. Iscroni) și Costeni. De asemenea, în cadrul aceluiași proiect au fost reabilitate rețele și branșamente ale sistemului local de canalizare, pe străzile Cătănești, Bujorului și Progresului, pe o lungime totală de 2,3 km. În fine, un al treiulea obiectiv al acestui contract a constat în reabilitarea rețelei de aducțiune a apei de la Morișoara (Vulcan) pe firul 1 și firul 2, pe o lungime totală de 3 km, în această lucrare fiind prevăzute inclusiv subtraversări și supratraversări de cursuri de apă sau construcții accesorii pe aducțiune.

Potrivit șefului Departamentului Dezvoltare din cadrul Apa Serv Valea Jiului, ing. Monica Tarcea, odată cu finalizarea acestor investiții, o bună parte din problemele cu care operatorul de apă din Valea Jiului se confrunta pe sectorul de exploatare a rețelelor de apă și canalizare din orașul Aninoasa au fost rezolvate. ”Închidem astăzi încă un contract de lucrări din proiectul pe care Apa Serv îl implementează cu fonduri europene în Programul POIM, cu mulțumirea faptului că am reușit să finalizăm, în cele din urmă, cu bine, încă un obiectiv care rezolvă o parte din problemele cu care colegii noștri se confruntau în orașul Aninoasa. Nu a fost un contract ușor iar pe parcursul celor doi ani de implementare au existat și unele probleme pe care însă am reușit să le depășim. Mulțumesc tuturor părților implicate în derularea acestui contract, de la compania care a executat lucrările, consultant, diriginte de șantier, proiectant și până la colegii mei de la UIP și de la serviciul Exploatare al Apa Serv și autorității publice locale, care au conlucrat pentru a finaliza cu succes și acest contract de investiții ale cărui efecte se vor resimți ani mulți de acum înainte în calitatea serviciilor pe care le oferim cetățenilor din orașul Aninoasa”, a declarat Monica Tarcea.

Aceasta a ținut să reamintească faptul că investițiile realizate cu fonduri europene nu sunt ușor de realizat, pentru că ele presupun respectarea unor normative legale, a contractelor și realizarea efectivă a lucrărilor nu doar cu responsabilitate, ci și cu o permanentă și maximă atenție la fiecare detaliu. ”În ceea ce privește implementarea unor proiecte europene nu există și nu poate fi aplicată, sub nici o formă, sintagma ”merge și așa”, pentru că în aceste proiecte fiecare detaliu este esențial și fiecare punct prevăzut în contract trebuie respectat ad-litteram. Pentru că în derularea de proiecte europene nu merge ”și așa”! Când spun acest lucru, nu mă refer neapărat la acest contract, cu toate că au existat și aici o serie de probleme care însă au fost corectate, ci în general la cei care își asumă execuția unor astfel de contracte”, a mai spus Monica Tarcea, șeful Departamentului de Dezvoltare al ASVJ.

Pentru implementarea contractului privind reabilitarea rețelolor de apă și canalizare din orașul Aninoasa, precum și a rețelei de aducțiune, compania Metalprod West SRL a avut la dispoziție un buget de 11.244.878,44 lei + TVA. Finanțarea lucrărilor a fosty asigurată din bugetul proiectului ”Modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată din Valea Jiului 2014-2020”, respectiv 85% finanțare nerambursabilă acordată de Comisia Europeană prin Fondul de Coeziune, 13% finanțare de la bugetul de stat și 2% finanțare din bugetul local.

Lucrările au început la data de 22.0.5.2020 iar, de la data încheierii acestora, executantul are obligația de a asigura și un termen de garanție de 36 de luni.