Taxe 2023: Pentru ce venituri se vor plăti impozite mai mari anul acesta

Impozitul pentru veniturile obținute din chirii a fost majorat începând cu anul 2023. Astfel, românii vor fi nevoiți să plătească mai mulți bani statului și, implicit, să se mulțumească cu mai puține venituri în portofel.Conform OG 16/2022, de la 1 ianuarie 2023, autoritățile au eliminat cota forfetară de 40%, motiv pentru care acest impozit va fi calculat direct la venitul brut. Prin urmare, românii vor plăti 10% din venitul din chirii, în loc de 6% cum era până la începerea anului curent.

Însă, exceptați de la această regulă vor fi cei care obțin bani din arendă sau din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, scrie CECCAR.

Impozit suplimentar din CASS

În anul 2022, Guvernul a decis ca, în funcție de veniturile obținute din chirii, mai mulți români să plătească suplimentar CASS, contribuție calculată în procentul de 10% asupra:

a) nivelului a șase salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor anuale din chirii cuprinse între șase și 12 salarii minime brute pe ţară (18.000 lei și 36.000 lei; 3.000 lei este nivelul salariului minim în anul 2023);

b) nivelului de 12 salarii minime brute pe ţară – în cazul veniturilor anuale din chirii cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe ţară (36.000 lei și 72.000 lei);

c) nivelului de 24 salarii minime brute pe ţară – în cazul veniturilor anuale din chirii de peste 24 salarii minime brute pe ţară (peste 72.000 lei);

Proprietarii care decid să-și ofere spre închiriere proprietățile sunt obligați să depună o Declarație unică. Documentul poate fi transmis celor de la ANAF prin intermediul platformei „Spațiul privat virtual”, disponibil pe site-ul www.anaf.ro și pe www.e-guvernare.ro.

De altfel, declarația poate fi depusă și în format fizic la ghișeul ANAF.

Românii trebuie să-și depună contractele de închiriere la ANAF

Autoritățile au decis ca din 2023, conform OG 16/2022, să redevină obligatorie înregistrarea contractelor de închiriere la ANAF. Anterior, această lege fusese eliminată în 2018.

Datele Eurostat, bazate pe cifre oficiale, arată că doar 4% dintre români au declarat că pentru locuința în care trăiesc plătesc o chirie. Însă, pe de altă parte, se estimează că numărul real al acestora este mult mai mare, ajungând chiar la 15% în orașele mari. Prin urmare, există multe persoane care închiriază locuințe fără a încheia un contract.

Potrivit legii, persoanele sunt obligate să transmită celor de la ANAF contractele de închiriere începând din 1 ianuarie 2023. Astfel, depunerea contractului de închiriere încheiat după 1 ianuarie se va face către instituția fiscal în cel mult 30 zile de la semnare, în vreme ce pentru cele aflate în derulare, termenul de conformare este de 90 de zile. Procesul de înregistrare a contractelor de închiriere la ANAF va fi, spun analiștii, atât în beneficiul proprietarului, cât și chiriașului, mai ales în situația în care între acestea apar neînțelegeri între părți.

Sursa: infofinanciar.ro