În administrația publică, votarea bugetului este kilometrul zero al activității desfășurate de-a
lungul unui an. Pentru că anul 2023 se anunță unul cu mari provocări și pentru administrația județeană, dar și pentru că, din fericire, nu au mai fost întârzieri în elaborarea Bugetului Național, Consiliul județean Hunedoara a putut adopta, la termen, Bugetul propriu pentru anul 2023. Acesta a fost votat de 99% dintre aleșii forului legislativ județean, cu o singură excepție, despre pe care, așa cum spune președintele Laurențiu Nistor, o intuise încă dinaintea dezbaterilor.
Sigur că nu acest aspect este relevant, ci mult mai important este, în opinia liderului administrației județene, faptul că, în acest an, 58% din banii care constituie Bugetul CJH vor fi alocați dezvoltării județului, adică pentru investiții. ”Asta înseamnă că avem cheltuieli de funcționare mai mici și că ne îndreptăm atenția cu prioritate spre implementarea proiectelor pe care ni le-am asumat! Mulțumesc consilierilor județeni care au votat proiectul de buget, dar și alocările bugetare pentru proiectele care primesc finanțare nerambursabilă în baza Legii 350/2005 în acest an, precum și bugetele instituțiilor din subordinea administrației județene. Ne angajăm să continuăm proiectele de investiții demarate și să începem altele noi. Vă asigur cu adevărat că, prin fapte, dezvoltăm județul Hunedoara!”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele CJH.
Evident că o parte din fondurile de dezvoltare ale administrației județene vor ajunge și în Valea Jiului, acolo unde sunt în derulare mai multe proiecte de investiții majore care privesc infrastructura rutieră, dar și sectorul social ori cultural. Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram spune că, în acest an, CJH va deschide mai multe șantiere de lucrări în Valea Jiului, implementate fie pe fonduri proprii ale Consiliului județean, pe fonduri guvernamentale, în cadrul Programului Național ”Anghel Saligny” sau pe fonduri europene.
”Veți vedea multe lucrări de investiții în acest an, pe diverse proiecte ale Consiliului județean Hunedoara. Pot să vă spun că vor continua lucrările la introducerea rețelelor de apă potabilă în stațiunea Straja (unde sperăm să și finalizăm acest proiect) și în stațiunea Pasul Vîlcan. Deja am scos la licitație proiectul pentru modernizarea celor 800 de metri de drum județean în Parâng, situat zona superioară a stațiunii, de la stația meteo și până la Complexul IEFS, astfel încât vom putea circula până la capătul acestui drum cu orice fel de autovehicul. Și această lucrare va demara în primăvară și va fi finalizată foarte repede. Am scos pe SEAP cele două proiecte pe ”Anghel Saligny” pe care le derulăm la Petrila, respectiv la Uricani și, în scurt timp, vor începe lucrările la noul pod rutier peste Jiul de Est de la Petrila și la modernizarea drumului județean de la Valea de Pești până la limita cu județul Gorj”, a declarat Costel Avram.
În rândul obiectivelor de investiții ale CJH în Valea Jiului se numără și o serie de proiecte pentru care finanțarea este asigurată din fonduri europene, evident cu confinanțare din bugetul CJH. ”Pe fonduri europene, vom continua investițiile pe POIM de la Apa Serv, vom finaliza, în mod obligatoriu, proiectul ”Green line” privind introducerea liniere verzi de transport local, un proiect care a întârziat mult, dar vom recupera întârzierea. Deja, CJH a scos la licitație, după ce a preluat calitatea de lider de proiect, achiziția autobuzelor electrice și urmează acum să scoatem la licitație lucrările de infrastructură aferente acestui proiect. Eu sunt convins că vom finaliza și acest proiect la timp, adică până la finalul acestui an. Tot pe fonduri europene, demarăm în acest an o serie de investiții la Teatrul ”I.D. Sîrbu”, la Centrul de îngrijire de la Uricani și la fosta Exploatare Minieră Petrila. Toate aceste obiective beneficiază de fonduri pentru reabilitare pe care le-am obținut prin PNRR. Și, mai sunt, fră îndoială, și alte proiecte pe care le avem pentru Valea Jiului în 2023, pe care le vom dezvolta în perioada următoare”, a mai precizat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.
În Bugetul CJH pentru anul 2023 sunt cuprinse, de asemenea, sume considerabile pentru dezvoltarea educației, culturii și turismului. Potrivit președintelui CJH, Laurențiu Nistor, instituțiile de cultură din subordinea Consiliului Județean Hunedoara primesc în acest an nu mai puțin de 32 de milioane de lei de la bugetul administrației județene. ”Cu acești bani vor fi finanțate evenimentele cu care deja am obișnuit publicul larg, de la festivaluri, spectacole și concursuri, până la editarea și publicațiilor culturale. Educația, alături de cultură, are prioritate. Consiliul Județean Hunedoara susține performanța, de aceea s-a angajat să susțină și în acest an olimpiadele și concursurile școlare județene și naționale. Peste 1.000 de elevi vor veni în județ în acest an! Hunedoara găzduiește olimpiadele naționale de Chimie și Religie”, a declarat Laurențiu Nistor.
Continuă, în 2023 și investițiile în sănătate și în infrastructură publică. Preșeidntele CJH precizează că au fost aprobate, la începutul acestui an, notele conceptuale și temele de proiectare pentru 3mari proiecte care vizează eficientizarea energetică a clădirilor Centrului de Îngrijire și Asistență Uricani, Teatrului Dramatic „I.D. Sârbu” din Petroșani și Palatul Administrativ (sediul actual al finanțelor publice din Deva).