„TipoFOTOgrafii”, expoziție a artiștilor fotografi hunedoreni la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Orăștie
Asociația Artiștilor Fotografi Hunedoreni împreună cu Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, prin intermediul Muzeului de Etnografie și Artă Populară din Orăștie, organizează o nouă expoziție de fotografii sub genericul: „TipoFOTOgrafii”.
Vernisajul acestei expoziții este programat pentru vineri, 10 februarie 2023, începând cu ora 17:30, în clădirea fostei Sinagogi din Municipiul Orăștie, situată pe Strada Cetății, numărul 1, iar participarea publicului este gratuită.
Expoziția prezintă publicului 25 de lucrări, printuri de mari dimensiuni (100×70 cm), care reprezintă efortul profesionist al membrilor AAFH de a susține fotografia hunedoreană la un înalt nivel artistic. Pe simeze vor fi expuse lucrări ale artiștilor fotografi: Grigore Roibu, Adrian Stoica, Alexandru Popa, Andrei Rosetti, Marius Isfan, Francisc Németh, Iulian Solda, Adrian Sopincean, Cătălin Mătăsaru, Daniel I. Iancu, Edwina Kasler, Horea Preja, Nicolae Oprea, Radu Muntean, Cristian Rus, Vasile Sârb, Simion Octavian, Alexandru Corici.
„TipoFOTOgrafiile sunt poveștile tipărite ale creatorilor hunedoreni de imagine, reflectări ce stau sub semnul căutării și experimentului fotografic. Asemenea celui mai important monument al limbii române, care a văzut lumina tiparului în anul 1582, Palia de la Orăștie, reproducerea imaginilor pe hârtie, ca finalitate a unui proiect fotografic, ține de gândirea convențională care spune că arta fotografică este, la rândul ei, un mediu grafic”, spune Grigore Roibu, președinte AAFH.
Poveștile fac parte din viața noastră și sub diverse moduri sunt o modalitate de a privi trecerea timpului ca martori. Diversele poezii fotografice care implică peisaje spectaculoase sau povești cu și despre oameni, obiecte și locuri sunt exprimate printr-o diversitate stilistică a genurilor abordate și o varietate conceptuală de construcție combinatorie a imaginilor ce au la bază sarcina dificilă de a transmite un conținut cu încărcătură emoțională.
Atmosfera impregnată de istorie a spațiului expozițional, din cadrul fostei Sinagogi, se împlinește în profunzime prin ingredientul rafinat al imaginii imprimate, ca problemă comună de colaborare artistică și receptivă.
Efortul susținut, în cele de-al doilea an consecutiv pentru realizarea evenimentului, de un înalt nivel artistic, e menit să prezinte publicului din Orăștie, contopirea fericită între fotograf și publicul spectator, să reîncarce sufletul și să revigoreze emoția estetică.
« Jandarmeria Română va avea puteri sporite și va monitoriza tot ce mișcă pe străzi: Acces, direct și gratuit, la toate camerele de supraveghere ale instituțiilor publice (Știre anterioară)
(Următoarea știre) Laborator de creație teatrală la Centrul Cultural ”HABITUS” din Sibiu »