Se spune că acolo unde e poezie, inevitabil e și dragoste, așa acolo unde e dragoste, poezia este întotdeauna prezentă și ea.
Pornind de această axiomă, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani, organizează a doua ediție a evenimentului cultural-literar „Dor și drag de Dragobete”. Astfel, în ziua de 23 februarie 2023, de la ora 17:00, în foaierul Teatrului „Ion D. Sîrbu” din Petroșani, publicul prezent se va putea bucura de un program artistic conceput sub semnul sărbătorii de Dragobete, o străveche sărbătoare românească închinată dragostei, acestui sentiment etern omenesc care a inspirat mii de poeți, muzicieni, oameni de artă.
Programul artistic a fost conceput în așa fel încât vers și muzică să se îngemăneze și să ofere celor prezenți momente de bucurie și de îmbogățire spirituală. Numeroși poeți din județul Hunedoara, din diverse generații, tineri și maturi, precum Camelia Ardelean, Marioara Ardelean, Elisabeta Bogățan, Ruben Bucoiu, Andrei Caucar, Anca Ciolca, Mirela Cocheci, Nicolae Crepcia, Ianina-Ulpia Cupșan Morar, Ladislau Daradici, Valentin David, Dumitru Dumitrescu, Mariana Ghicioi, Nora Hruban, Radu Igna, Virgil Iovița, Daniel Marian, Florentina Mitrică, Dorel Neamțu, Mariana Pândaru, Carmen Pinte, Paulina Popa, Aurelian Sârbu, Miron Simedrea, Petronela-Vali Slavu, Constantin Stancu, Victoria Stoian, Dumitru Tâlvescu, Adriana Tomoni și Robert Vladu își vor face cunoscute versurile inspirate din acest sentiment etern, numit iubire. Fiecare a trecut prin filtrul propriului suflet, cu sensibilitate, trăirile inspirate de sentimentul iubirii. Poeților li se alătură actorii Corina Vișinescu și Laurențiu Vlad, cu un recital de poezie de dragoste.
Muzica va fi și ea prezentă prin glasurile minunate ale interpreților Cristian Fodor și Lorena Pascu, iar armonia Coralei „Sargeția”, dirijată de Mihaela Popa, va încânta publicul cu binecunoscute cântece de dragoste.
Pentru că evenimentul este oferit în dar tuturor celor îndrăgostiți de poezie, de muzică, de cultură, intrarea publicului la acest eveniment este liberă și, desigur, binevenită.
”Sperăm că această manifestare specială, organizată cu dăruire și drag, va marca așa cum se cuvine îndrăgita sărbătoare de Dragobete, o sărbătoare pe care toți ar trebui s-o purtăm în inimi, mai ales în aceste vremuri complicate pe care le trăim”, spune Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene ”Ovid Densușianu”.
Dragobetele, numit și Cap de primăvară, este una dintre sărbătorile românești care celebrează sosirea primăverii, renașterea naturii, bucuria sufletului, iubirea curată. Patrimoniul cultural imaterial românesc pune la loc de cinste această sărbătoare a optimismului, a bucuriei de a trăi și de a iubi. Tradițiile legate de Dragobete sunt păstrate încă de către toți cei care țin la specificul național românesc, la prospețimea și originalitatea obiceiurilor transmise peste generații de predecesorii noștri.