Anul 2022 a fost un an plin de activitate pentru Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică Hunedoara, instituție înființată de Consiliul județean Hunedoara pentru gestionarea patrimoniului turistic al județului aflat în administrarea acestuia și pentru derulara activităților specifice de promovare a turismului hunedorean.
Potrivit raportului de activitate al echipei DGAMPT Huneodara, echipă condusă de Radu Barb, în anul 2022 au fost derulate următoarele activități:
- Asigurarea serviciilor de pază în toate cetățile dacice! Este știut faptul că prioritatea DGAMPT o reprezintă administrarea, protejarea și punerea în valoare a cetăților dacice din Munții Orăștiei, înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, aflate în proprietatea județului Hunedoara, fapt care implică o mare responsabilitate în gestionarea lor, o alocare importantă de resurse umane și de servicii conexe.
- Au fost realizate zeci de mii de exemplare de materiale de promovare, constând în broșuri, reviste, hărți, stickere, flyere, toate acestea fiind distribuite în cadrul evenimentelor pe care DGAMPT le-a organizat, precum și la manifestări în care direcția a avut calitatea de co-organizator. Revista de turism REGIA ajunsă la numărul 3 și editată în 12.000 buc /număr a fost distribuită în teritoriu dar și la evenimente importante.
- Zeci de evenimente proprii au fost organizate în siturile istorice pe care DGAMPT le administrează sau la celelalte obiective din portofoliu. Totodată, direcția a participat în calitate de partener sau co-organizator la multe evenimente naționale sau județene (ex. Deva Auto Tuning Show Underground, Măsuratul Oilor, la Lelese, Târgul European al Castelelor, Piramida Lupilor – competiție de airsoft, Festivalul Aqua Sacra Germisara, Festivalul de reconstituire istorică Dac Fest, ed. a XII-a, Festivalul de Operă Opera Nights, Campionatul Național de Viteză în Coastă – etapa Straja, Festivalul Pădurenilor „Drăgan Muntean”, Serbările Naționale de la Țebea, Festivalul Cetății Mălăiești, Spectacolul Extraordinar de Anul Nou de la Brad, cu participarea orchestrei Filarmonicii de Stat din Sibiu). Toate acestea au fost un bun prilej de promovare a județului, prin intermediul materialelor promoționale distribuite, prin clipurile video proiectate, dar și prin interacțiunea directă cu publicul prezent.
- Peste 360 de materiale de informare au fost publicate în mediul on-line, prin intermediul paginilor și instrumentelor specializate de promovare ale DGAMPT. Paginile proprii de facebook: Enjoy Hunedoara, una dintre cele mai apreciate pagini de profil din România cu 183.000 de aprecieri a interacționat cu 5,5 milioane de useri , Administratia Sarmizegetusa Regia și aplicația turistică a județului: Discover Hunedoara au fost deasemenea accesate de un număr mare de utilizatori.
- 64 de videoclipuri și materiale de prezentare au fost realizate, în regie proprie, de DGAMPT.
Astfel, zonele și obiectivele turistice au fost promovate prin preluare inclusiv de media locală și națională!
- Complexul de Monumente de la Țebea a fost supus unor ample lucrări de reparații, iar la mormântul lui Avram Iancu au fost realizate lucrări de întreținere, executate de către firme specializate în domeniu.
- Galeria Națională de Artă „Forma” Deva a găzduit lunar evenimente artistice valoroase, expoziții, în acest fel fiind asigurată promovarea valorilor culturale, cu ajutorul artiștilor plastici profesioniști din domeniu.
- Salon des Vacances de la Bruxelles 2022 a fost principalul târg de turism internațional unde județul Hunedoara a fost imaginea standului României, eveniment important pentru promovarea turismului hunedorean, care va produce efecte pe termen lung.
- Exploring Dacia, depunerea, câștigarea și lansarea proiectului digital – trecutul la timpul prezent, un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Este vorba despre o aplicație de realitate augmentată care oferă informații despre monumentele de cult de la Sarmizegetusa Regia și unele artefacte descoperite aici. 30 dintre obiectele descoperite au fost digitizate și vor putea fi descoperite de public și în acest format virtual.
- Pe lângă proiectele și acțiunile proprii ale DGAMPT, Consiliul Județean Hunedoara implementează importante proiecte pe fonduri nerambursabile, în valoare de peste 50 de milioane de euro, câteva exemple în acest sens fiind „Conservarea, restaurarea și punerea în valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia, Terasa X”, „Conservarea, restaurarea și punerea în valoare a zidului fortificației de la Grădiștea de Munte Sarmizegetusa Regia ( Sarmizegetusa – capitala Daciei, muzeul viu al patrimoniului cultural european).
- Pe lângă cetăți, direcția mai are în administrare Casa Muzeu Avram Iancu de la Baia de Criș, Complexul de Monumente de la Țebea, Expoziția Zestrea Apusenilor de la Vața de Jos, Casa Memorială Drăgan Muntean de la Poienița Voinii și Galeria Națională de Artă „Forma” din Deva.
Raportul de activitate (39 de pagini) poate fi consultat în întregime aici
În 2023, DGAMPT Hunedoara are ca obiectiv realizarea evenimentelor proprii deja cunoscute de public (ex. Opera Nights, etc), dar și participarea, în calitate de partener, în județ sau în țară, la o serie de evenimente deja consacrate (Dac Fest), sau chiar realizate în premieră, cu scopul de a face cunoscut întregul patrimoniu (istoric, cultural, natural), al județului Hunedoara.