Postul Paștelui 2023, cel mai lung și aspru post din an: Interdicții, durată, zile de dezlegare la pește. Obiceiuri și tradiții
Începând cu data de 27 februarie 2023, va începe Postul Paștelui, care are o durată de 40 de zile, până la sărbătoarea Învierii Domnului , care va avea loc pe 16 aprilie 2022.
Postul Paștelui este cel mai lung post de peste an, dar și cel mai greu de ținut, dat fiind că sunt cele mai puține dezlegări la pește.
Lăsatul secului de carne pentru Postul Mare al Paştelui din 2023 va avea loc duminică, 26 februarie. Cu o săptămână înainte de începerea Postului Paștelui, credincioșii au voie să consume brânză, ouă și lapte. Aceasta se mai numește și Săptămâna Brânzei sau Săptămâna Albă.
Când e dezlegare la pește în Postul Paștelui 2023?
Postul Paștelui este cel mai aspru post de peste an, iar spre deosebire de alte posturi, în Postul Mare sunt mai puține zile cu dezlegare la pește:
- la sărbătoarea Bunei Vestiri
- la sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, Floriile
Ce este interzis să faci în Postul Paștelui 2023
- În Postul Paștelui nu se fac nunți, botezuri și cumetrii.
- În Postul Paștelui, biserica spune că nu se cântă și nu se dansează.
- În Postul Mare nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea.
- În Postul Paștelui nu se bea alcool și nu se fumează.
- Nu se mănâncă pește în Postul Paștelui, dacă nu este zi cu dezlegare.
- În Săptămâna Patimilor se ține un post mai aspru, urmând ca în Vinerea Mare să nu se mănânce deloc.
- În Postul Paștelui, creștinii trebuie să se roage mai mult.
- În Postul Paștelui este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.
Ce nu se mănâncă în Postul Paștelui 2023
În postul Paștelui, creștin ortodocșii adoptă o atitudine spirituală, se roagă și își curăță sufletul, dar nici nu consumă alimentele precum: carne, brânză, ouă, lapte și pește.
Dezlegare la pește în Postul Paștelui
Pe durata postului există și dezlegări la pește, zile în care cei care postesc au voie să consume mâncăruri din pește. Zilele când au loc dezlegări la pește sunt: În ziua de Praznicul Bunei Vestiri ; De Florii – în duminica dinaintea Paștelui.
Timp de 40 de zile, cât va ţine Postul Paştelui sau Postul Mare, nu se mănâncă de dulce, iar trupul se purifică odată cu sufletul, prin rugăciune şi gânduri bune. Aşadar, în aceste săptămâni, nu se consumă carne, ouă, lapte sau brânzeturi. De asemenea, potrivit orândurilor bisericești, este interzis fumatul şi alcoolul.
Postul reprezintă reţinerea totală de la anumite alimente şi băuturi în scop religios şi moral. Mai mult, creştinii trebuie să se reţină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de postul sufletesc. Totodată, în această perioadă se spune că este bine să se facă și o slujbă de sfințire a casei. Preotul este chemat la casa enoriașilor, unde are loc stropirea cu apă sfinţită a celor prezenţi şi a tuturor camerelor.
De asemenea, se fac şi rugăciuni pentru ocrotirea şi binele casei şi pentru sănătatea trupească şi sufletească a celor care locuiesc în ea. În timpul Postului Mare, credincioşii vor să petreacă această etapă spirituală mult mai aproape de Dumnezeu, potrivit Bisericii. De aceea, în acest interval de nevoinţă, postitorii merg la preotul lor duhovnic și-i mărturisesc păcatele, adică se spovedesc. După perioada de post, creștinii merg la biserică, unde se spovedesc și se împărtășesc.
În Postul Paștelui 2023 nu se fac nunți
Interdicția de a face nunți în post este explicată de către anumiți teologi în două moduri: Nu se fac nunți în post deoarece această perioadă este de postire și se referă atât la postirea sufletească, dar și la cea trupească. Postirea trupească are în vedere, pe lângă abținerea de la anumite mâncăruri și băuturi, și abstinența conjugală a soților.
Al doilea motiv pentru care nu se fac nunți în post este faptul că imediat după slujba Tainei Nunții sunt organizate petreceri cu multă mâncare și băutură, dar și cu o atmosferă ce este în contradicție cu atmosfera ce caracterizează perioada postului. Biserica nu permite săvârșirea cununiilor religioase în zilele de post tocmai pentru ca bucuria nunții să nu fie umbrită de restricțiile postului
La finalul Postului Paștelui, odată cu sărbătoarea Învierii Domnului pe lângă celelate obiceiuri de paște creștine, astăzi în epoca internetului și a telefoniei mobile se transmit mesaje de Paște celor dragi.
Sursa – ziarulunirea.ro