Exploatarea Culturală Petrila a primit joi, 9 martie 2023, vizita unui grup de aproximativ 40 de studenți români și din străinătate, care vor să exploreze aspectele tranziției juste și să înțeleagă mai bine realitățile locale.
Vizita face parte din programul Școlii de Iarnă „Youth vision on the climate-social justice nexus” organizată de Centrul pentru Studiul Democrației din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, la care poarticipă studenți din 11 țări ale lumii.
În cadrul vizitei în Valea Jiului organizată de Centrul pentru Studiul Democrației din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, studenții participanți la acest proiect internațional, au avut ocazia de a vizita Ansamblul Istoric Mina Petrila, de a cunoaște trecutul istoric și cultural al acestui obiectiv și de a afla perspectivele de reconversie ale fostei exploatări miniere într-o exploatare culturală.
Grupul de tineri studenți a fost întoțit de reprezentanții Consiliului județean Hunedoara, Paula Enuț, Flavia Pahomi, Isabela Stanca și Cosmin Vasile care le-au prezentat oaspeților planurile administrației județene în ceea ce privește acest obiectiv. ”Îi mulțumesc tânărului arhitect Mihai Danciu, lui Cătălin Cenușă și Asociației Planeta Petrila pentru efortul de a păstra intact patrimoniul istoric al Minei Petrila. Aici va fi păstrat și pus în valoare spiritul acestei nobile meserii – mineritul – care a dat României energie ani la rând. Țelul nostru este de a reînvia acest spațiu care face o trecere de la industrie la cultură pentru a valorifica patrimoniul salvat de la distrugere. Mulțumesc colegilor mei din Consiliul Județean Hunedoara Paula Enuț, Flavia Pahomi, Isabela Stanca și Cosmin Vasile care au însoțit grupul de tineri studenți și am speranța că experiența de la Petrila le va fi de folos în formarea lor profesională!”, a delarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.