Tema creșterii eficienței energetice nu este doar un trend sau un moft, ci un subiect de maximă actualitate în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea comunităților europene și din întreaga lume. În comunitatea locală a municipiului Lupeni, preocupările pentru creșterea eficienței energetice sunt cu atât mai importante cu cât fiecare leuț economisit la plata facturilor penmru energie, atât pentru autoritățile publice locale cât și pentru fiecare cetățean în parte se răsfrânge în mod pozitiv asupra balanței economice a acestora.
Primăria municipiului Lupeni a înțeles importanța dezvoltării proiectelor privind creșterea eficienței energetice și, profitând de programele naționale și europene care finanțează astfel de investiții, a întocmit zeci de proiecte care au, printre altele, și o importantă componentă privind eficientizarea din punct de vedere energetic. ”Trăim vremuri în care criza energetică mondială, schimbările climatice și noile paradigme privind utilizarea judicioasă a resurselor planetei ne obligă să avem în vedere adaptarea la toate acestea. Asta cu atât mai mult cu cât în ceea ce privește exploatarea resurselor energetice, vedem și noi, cu ochii noștri, schimbările care se produc, inclusiv în localitățile Văii Jiului, odată cu închiderea minelor și regândirea sistemului de producție energetică. Din fericire, am abordat din timp aceste schimbări și, după cum se știe, municipiul Lupeni a fost printre primele din regiune care a înlocuit vechiul sistem de termoficare în sistem centralizat, devenit ineficient și costisitor, cu introducerea gazului metan. Acum lucrurile trec printr-o nouă schimbare, apar noi provocări și noi cerințe în domeniul energiei, iar creșterea eficienței energetice este o preocupare esențială pentru administrația locală care este pregătită să facă față în mod corespunzător acestui nou val de schimbare”, spune Lucian Resmeriță.
În acest context, o bună parte din proiectele realizate de Primăria municipiului Lupeni vizează tocmai aceste aspecte care țin de eficientizarea energetică, iar în ultimii ani s-au făcut pași importanți în derularea unor astfel de investiții, perspectivele pentru anii următori fiind și mai bune, pe măsură ce noi proiecte de investiții ale administrației lcoale sunt convergente cu programele europene în domeniu, astfel încât Lupeniul reușește să atragă fonduri de zeci de milioane de euro pentru dezvoltarea locală.
Considerată a fi una dintre cele mai mari probleme și la Lupeni, ca de altfel în toată Valea Jiului, reabilitarea blocurilor de locuințe și a clădirilor publice, atât din punct de vedere estetic cât și energetic, este abordată aici cu maximă seriozitate și, de aici, mai departe, cu maximă eficiență. Primarul municipiului Lupeni spune că au fost depuse zeci de proiecte privind astfel de investiții și, din fericire, rând pe rând, acestea sunt aprobate și deja s-au semnat foarte mult contracte de finanțare din fonduri europene. ”În ceea ce privește eficientizarea energetică și reabilitarea estetică și funcțională a blocurilor de locuințe, am reușit să depunem proiecte la Ministerul Dezvoltării pentru toate blocurile din municipiul Lupoeni care au constituit asociații de proprietari și care au depus solicitări în această direcție la Primăria municipiului Lupeni. Deja am semnat un prim set de proiecte de investiții care vizează reabilitarea și modernizarea infrastructurii imobiliare pentru mai multe blocuri și vreau să-i felicit pe cetățenii care s-au mobilizat la timp, care au constituiit asociații de proprietari și au solicitat astfel de proiecte de investiții, cu atât mai mult pe noile programe europene în care costurile sunt acoperite 100% din fonduri europene nerambursabile, fără cotă de cofinanțare. Vreau să informez că, deși la nivel național au fost depuse proiecte pe aceste programe în valoare de 400% peste bugetul disponibil, noi, Lupeniul, am reușit să depunem proiecte eligibile, realizate corespunzător ghidurilor de echipa din cadrul primăriei Lupeni și astfel am obținut finanțare pentru toate proiectele depuse. Chiar zilele trecute am semnat proiecte prin PNRR pentru anvelopări de blocuri de aproape 15 milioane de euro, o sumă foarte mare. Puteam obține și mai mulți bani, pentru și mai multe proiecte, dar din păcate nu a existat o suficientă dorință sau mobilizare a locatarilor în acest sens”, spune primarul Lucian Resmeriță.
În egală măsură, Primăria municipiului Lupeni s-a aplecat spre scrierea și depunerea de proiecte care vizează realizarea unor lucrări de eficientizare energetică și de modernizare a unor clădiri publice. ”Vorbim aici despre grădinițe, școli, licee, spital, salvamont, alte instituții publice, inclusiv sediul Primăriei municipiului Lupeni, care beneficiază deja de finanțări de acest fel, pe diverse programe europene la care am aplicat și pe care le-am adjudecat. Vorbim, în acest sens, de proiecte care însumează alte zeci de milioane de euro. Și nu ne oprim aici!”, mai arată primarul Lucian Resmeriță.
Spre exemplu, acesta spune că un proiect ambițios al administrației locale din municipiul Lupeni, care a fost inclus în planurile de dezvoltare locală prin PNRR vizează construirea unui număr de 12 blocuri de locuințe noi, de tip N-Z, iar pentru 6 dintre acestea au fost semnate deja contractele de finanțare. Acestea vor face parte din noul ansamblu rezidențial de la intrarea în municipiul Lupeni dinspre Vulcan, unde întreaga zonă va fi modernizată și transformată într-un ”cartier verde” modern, inclusiv unul sustenabil din punct de vedere energetic, pentru că tot aici va fi amplasat și un parc de panouri fotovoltaice, care vor asigura o bună parte din consumul energetic rezidențial și public.
Toate aceste proiecte urmează să demareze efectiv în acest an și în anii următori, astfel încât nu peste mult timp preocupările administrației de la Lupeni pentru eficientizarea energetică vor fi și mai vizibile, din toate punctele de vedere.