Atunci când există empatie, dragoste, colaborare și implicare, nu există bariere care să stea în calea oamenilor. Este ceea ce au reușit să demonstreze, o dată în plus, cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down, copiii speciali reuniți în Asociația Down Valea Jiului, împreună cu părinții acestora și cu autoritățile publice locale din municipiului Vulcan.
Rod al uneia dintre laturile parteneriatului încheiat între Primăria și Consiliul local al municipiului Vulcan și Asociația Down Valea Jiului, în data de 21 martie, la Bazinul didactic de înot din Vulcan a avut loc prima competiție de înot intitulată „Water Challenge 2023”, organizată sub egida Special Olympics România. Astfel, a fost posibil ca sub egida „Natație, Educație, Motivație” – pe scurt NEMO – tinerii speciali din grupul Dawn Valea Jiului au înotat în tandem alături de copiii care fac performanță în cadrul grupei sportive de la Bazinul didactic de înot de la Vulcan. Pentru a ajunge la această performanță, aceștia s-au bucurat, în ultimele luni, de sprijin din partea antrenorilor de înot Alin Kontos, Simona Chivu și Șandor Sebastian, sub îndrumarea cărora au reușit să treacă peste acvafobie și chiar să-și depășească limitele în acest sport devenit pentru mulți dintre ei o adevărată pasiune.
Antrenorul de natație Alin Kontos spune că există metode și proceduri speciale de lucru cu acești tineri, care în cazul celor care sunt integrați în activitățile de la Bazinul de înot didactic de la Vulcan au dat deja roade. În plus, înotul este și pentru aceștia, ca pentru toți copiii, un sport care dezvoltă imunitatea, care are impact pozitiv asupra stării de sănătate și care ajută foarte mult la integrarea lor în comunitate.
„Odată cu acest eveniment, în această zi dedicată celor cu sindrom Down, celebrăm și noi astfel diversitatea, dar în același timp arătăm că deși tinerii aceștia ai noștri sunt diferiți, având în plus acel cromozom căruia nouă ne place să-i spunem că este al iubirii, au și foarte multe de oferit. Cu sprijinul unor oameni inimoși, al unor voluntari dedicați și al instructorilor de la bazin, demonstrăm că și ei pot face lucruri frumoase, desigur cu mult efort, însă strădaniile noastre comune nu fac decât să arate că, acolo unde există interes și implicare, nimic nu este imposibil. Sigur că pentru acești copii și tineri deosebiți a fost destul de greu și să accepte să intre în apă, pentru că ei au o teamă de necunoscut și de a-și schimba obiceiurile mai pronunțată. Dar, odată ce au reușit să-și învingă această teamă, să intre în apă, abia îi mai scoți din bazin. Așa se întâmplă cu tot ceea ce ei fac. Le place foarte mult natura, când îi duci la munte ar vrea să nu se mai termine ziua aceea, când îi duci la sala de sport, n-ar mai ieși de pe teren și, în general, sunt foarte implicați în tot ceea fac imediat ce descoperă acel lucru. Și eu am învățat foarte multe, trebuie să recunosc, datorită fiului meu Tudor și mă bucur că este atât de ambițios și de doritor să facă sport, să încerce lucruri noi, să descopere viața”, spune Lucian Botici, președintele Asociației Down Valea Jiului.
Aceasta consideră că, având în vedere faptul că mulți dintre copiii din cadrul asociației sunt deja la vârsta adolescenței iar unii au ieșit deja de pe băncile școlii, ar fi necesară înființarea unui centru dedicat acestora, în care aceștia să poată avea parte de activități diverse.
Până când un astfel de deziderat va putea fi realizat, administrația publică locală din municipiul Vulcan încearcă să ajute cu toate forțele necesare acest grup social, inclusiv evenimentul „Water Challenge 2023”, fiind rod al acestei colaborări. ”Noi avem un parteneriat cu Asociația Down Valea Jiului prin care le oferim copiilor o dată pe săptămână, accesul gratuit la Bazinul de înot. Antrenorii de aici lucrează cu ei, împreună cu ceilalți copii care vin la bazin, chiar înoată împreună în tandem, și noi ne-am propus ca, o dată la trei luni, să organizăm și câte un concurs de înot, pentru a-i încuraja. De asemenea, derulăm împreună și alte activități prin secțiile clubului sportiv al municipiului Vulcan, copiii sunt primiți și la sala de kempo dar și la sala de sport de la Școala gimnazială nr. 4. Încercăm acum să găsim sprijin din partea unor profesori de sport, astfel încât, preț de câteva ore pe săptămână, să le putem oferi și ocazia de a deprinde alte sporturi, handbal, baschet, fotbal. Ne bucurăm, împreună cu părinții, de fiecare succes al acestor copii care sunt parte inegrantă a comunității noastre locale”, a declarat Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.
La concursul de înot „Water Challenge 2023” de la Vulcan au participat 11 copii și tineri cu Sindrom Down, dar și zeci de alți copii de la grupele de înot constituite la Bazinul didactic, aceștia din urmă prezentând și o demonstrație de îndemânare în natație.
Evident că, pentru toți participanții, organizatorii au avut pregătite diplome, cupe, medalii, dar și fructe. Câștigători au fost cu toții, pentru că nu este un câștig mai mare decât să vezi o comunitate unită, cu dragoste, cu empatie și solidaritate. La fel ca în emblematicul jurământ al sportivilor ”Specialial Olympic”, rostit la acest eveniment de fiul în vârstă de 19 ani al Luciei Botici, curajosul și ambițiosul olimpic special Tudor: „Vreau să câștig. Dar, dacă nu pot câștiga, vreau să fiu BRAV în încercarea mea!”
Felicitări, tuturor!