Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Asociația Oamenilor de Cultură și Artă din Județul Hunedoara a fost gazda unei emoționante manifestări cultural-artistice prilejuită de marcarea Zilei Internaționale a Poeziei. În această zi, sărbătorită la 21 martie, în Sala de Lectură a bibliotecii, și-au dat întâlnire creatorii de poezie hunedoreană care au prezentat publicului un florilegiu de poezii din creația proprie. ”Cei care au stabilit ca ziua de 21 martie să fie ziua poeziei din întreaga lume au avut în vedere, sigur, emoția și bucuria pe care le simțim de îndată ce renaște întreaga natură. De aceea și noi, în această zi am fost împreună, am lăsat în urmă răsufletul rece al iernii și am privit cu speranțe renăscute spre viața care nu încetează să palpite în fiecare colț de natură”, a declarat Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene.
Au răspuns invitației poeții hunedoreni Ana Almășana Ciontea, Camelia Ardelean, Marioara Ardelean, Elisabeta Bogățan, Andrei Caucar, Anca Ciolca, Mirela Cocheci, Ianina-Ulpia Cupșan Morar, Valentin David, Gelu Dobrescu, Dumitru Dumitrescu, Mariana Ghicioi, Nora Hruban, Radu Igna, Virgil Iovița, Daniel Marian, Florentina Mitrică, Dorel Neamțu, Mariana Pândaru, Larisa Petruț, Carmen Pinte, Paulina Popa, Maria Sângerean-Sibioara, Aurelian Sârbu, Miron Simedrea, Constantin Stancu, Victoria Stoian, Dumitru Tâlvescu, Tiberiu Vințan, Robert Vladu, care sunt sunt prieteni constanți și sinceri ai Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, poeți pentru care biblioteca este a doua casă, o casă primitoare ce le oferă ambianța propice de a-și deschide sufletul prin versurile pe care le-au creat cu talent și inspirație.
Între iubitorii de poezie care au onorat acest eveniment s-au aflat Costel Avram – administratorul public al județului Hunedoara și Gheorghe Bogdan Urdea – subprefect al județului Huendoara. Dincolo de frumoasele cuvinte transmise de aceștia poeților, aceștia i-au adus un emoționant tribut remarcabilului poet Ioan Dan Bălan, trecut de curând în eternitate. În memoria acestuia, Costel Avram i-a înmânat poetei Elisabeta Bogățan, soția regretatului poet Ioan Dan Bălan, din partea Consiliului Județean Hunedoara o ”Diplomă de excelență post mortem” în semn de apreciere pentru scriitorul și omul de cultură care și-a dedicat întreaga creație dedicată literaturii, culturii și promovării moștenirii spirituale hunedorene. La rândul său, subprefectul județului, concitadin și prieten al regretatului poet Ioan Dan Bălan a citit o poezie din creația nemuritoare a acestuia.
Ambianța poetică realizată de organizatorii evenimentului a fost întregită de o serie de panouri pe care se găseau cele mai reprezentative creații ale poeților hunedoreni. ”Această întâlnire cu poezia, la început de primăvară, a reprezentat o nouă modalitate de racordare a bibliotecii noastre la viața culturală de bună calitate. Iată de ce le-am mulțumit acestor neobosiți „ucenici la cuvinte” pentru prietenia sinceră, adevărată pe care ne-o arată de fiecare dată. Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva a fost, este și va fi întotdeauna un adevărat prieten al scriitorilor noștri, al poeților. Întâlnirea noastră nu a fost, nici pe departe, o activitate pe care doar „o bifăm” și o considerăm o formalitate. A fost o caldă revedere a unor prieteni adevărați, o întâlnire cu poezia noastră, o întâlnire care ne-a umplut inimile de bucurie”, a mai spus Ioan Sebastian Bara.
Acesta a amintit, de altfel, și cuvintele poetului Tudor Arghezi sintetizează perfect tot ce înseamnă pentru noi poezia și de ce ținem să o omagiem an de an: „Poezia este copilul care rămâne în sufletul adolescentului, al omului matur și al bătrânilor, peste durere, dezamăgire și suferință”. De asemenea, a reliefat că, cu mai bine de 150 de ani în urmă, poetul francez Charles Baudelaire considera că „Orice om sănătos poate rezista fără mâncare două zile – dar nu și fără poezie”. Este un adevăr cu care milioane de iubitori de poezie sunt de acord, iar proclamarea, în 1999, a zilei de 21 martie ca Zi Internațională a Poeziei de către UNESCO a fost primită cu entuziasm de toți cei care iubesc poezia, fie poeți, fie cititori. Întâlnirea cu poezia este întotdeauna un prilej de bucurie pentru suflet, este un prilej de a crea o apropiere unică între poeți și cei care iubesc universul liric. Pentru că de mii de ani, din zorii omenirii, poezia a făcut parte din sufletul oamenilor, poezia a fost oglinda sufletului lor, poezia a exprimat cele mai profunde și mai tainice sentimente și gânduri ale omului.
Să mai adăugăm că, la invitația Bibliotecii județene ”Ovid Densușianu” și cu acceptul unanim al distinșilor poeți care au dat viață sărbătorii poeziei, în acest an, la Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu”, transformată preț de câteva ore bune într-un veritabil amfiteatru al poeziei, într-o ”bibliotecă vie”, subsemnaului i-a revenit încă o dată onoarea de a modera această întâlnire emoționantă și valoroasă, drept ghid al audienței prin universul plin de farmec al poeziei.
La mulți ani, creatorilor și cititorilor de poezie din județul Hunedoara! Și deosebit respect care știu să-i prețuiască!