International Mountain Rescue Race, cea mai mare întrunire profesională internațională a salvatorilor montani, a avut loc pentru prima dată, în România, la Rânca-Gorj, în perioada 21-23 martie. Competiția și-a propus să testeze și să pună în valoare activitatea de salvare montană și să testeze capacitatea de intervenție operativă a echipelor de salvamontiști, competiția fiind o resursă în care schimbul de informație si experiență profesională le-a permis salvatorilor montani să învețe din specificul altor țări, dobândind în final abilități care le permit să intervină și mai rapid în intervențiile contracronometru de căutare și salvare în mediul alpin.
Serviciul Salvamont al Consiliului Județean Hunedoara a fost prezent la acest eveniment cu o echipă complexă de salvatori montani. După oprirea tuturor cronometrelor și tragerea liniei de final, salvamontiștii hunedoreni s-au dovedit a fi cea mai titrată echipă din concurs, ocupand Locul I în clasamentul general. La acesta a contribuit în mod decisiv Locul I obținut la proba de căutare în avalanșă și Locul II la proba de parcurgere a unui traseu pe schi de tură și deplasare pe colțari.
În total, 156 de salvatori montani reprezentând 36 de echipe din 9 țări și-au demonstrat abilitățile de căutare-salvare în cadrul probelor specifice misiunilor montane, unde cunoștințele profesionale au contat în proporție de 75%, iar aptitudinile sportive în proporție de 25%. Echipele de concurs au fost formate din 4 salvatori montani atestați, care, în formație de 2, 3 sau 4 (în funcție de specificul fiecărei probe) au avut de parcurs mai multe etape.
„Scenariul probelor a pornit de la primirea unui apel cu detaliile unde s-a produs evenimentul. Ulterior, echipele din competiție sau, cum ar trebui numiți după cursa de astăzi – cei mai buni salvamontiști din Europa, au trebuit să își demonstreze priceperea. Competiția noastră nu oferă premii, ci șansa ca aceste echipe să își împărtășească experiența, beneficiul final scurtarea timpilor de intervenție și confirmarea că toți iubitorii muntelui sunt pe mâini bune. În misiunea lor de zi cu zi, echipele din România au un avantaj unic la nivel european – folosirea tehnologiei pentru a salva vieți, mai precis dronele oferite de Vodafone România pentru a scurta timpul necesar misiunilor de căutare-salvare. Îi felicit pe toți cei înscriși în competiție, le mulțumesc tuturor sponsorilor care au fost alături de noi și sper să ne revedem anul viitor într-o formulă chiar mai extinsă decât cea de acum”, a declarat Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România.
Salvamont România a fost premiată în 2022 în cadrul mai multor competiții internaționale – printre care Conferința mondială de salvare cu drone – pentru că folosește un sistem unic de intervenție bazată pe tehnologie și dronele Vodafone. Aceasta tehnologie este folosită pentru găsirea victimelor – dronele capturează imagini, geolocalizează şi analizează cu ajutorul inteligenţei artificiale, folosind rețeaua Vodafone.