Peste 200 de elevi din învățământul preuniversitar (clasele I-XII) din cvadrul structurii educaționale a Colegiului Tehnic ”Constantin Brâncuși” din orașul Petrila și-au propus ca, în cadrul activităților extracurriculare cuprinse în așa-numita ”Săptămână verde”, să descopere ”drumul apei”, de la captarea acesteia din râurile de munte și procesul de transformare al acesteia în apa potabilă de la robinet.
În acest scop, însoțiți de profesorii coordonatori, grupul de elevi a poposit la Stația de tratare a apei de la Taia, situată pe râul cu același nume din orașul Petrila. Aici au avut parte de o ”lecție deschisă” cu aplicații practice în cadrul căreia chiar directorul general al Apa Serv Valea Jiului, ing. Cristian Ionică, le-a prezentat în amănunt ”drumul apei” de la captarea din râul Jieț și până la robinet, cu toate etapele acestui proces tehnologic complex care asigură potabilizarea apei și garantează locuitorilor din zona de Est a Văii Jiului, apă potabilă de cea mai bună calitate.
Elevii au parcursul circuitul pornind chiar de la decantorul cu filtre lamelare, o tehnologie de ultimă generație care a înlocuiește vechiul sistem de decantare al apei brute captate din sursele de apă, într-un prim proces de purificare a acesteia. ”În cadrul acestei etape din procesul de potabilizare a apei, apa brută intră în niște bazine de mari dimeniuni pe care se află aceste lamele speciale care sunt ca niște site foarte fine, prin care apa trece mai departe, iar nisipul foarte fin și orice alte impurități rămân deasupra acestor lamele, iar nămolul astfel colectat trece printr-o altă instalație de filtrare și apoi, mai departe, este transportat în containere speciale la punctul de colectare special amenajat în acest scop. După acest prim proces de filtrare a apei, aceasta trece în circuitul de potabilizare, în stația de clorinare, unde este tratată corespunzător pentru a elimina orice fel de micro-organisme și, după efectuarea probelor de laborator care validează întregul proces, urmează cursul rețelei de distribuție prin care ajunge la robinetele din casele fiecăruia dintre noi. Este important să precizez faptul că, după investițiile care au fost făcute și la această stație de tratare a apei, din fondurile europene accesate de Apa Serv, tot acest proces de potabilizare a apei este complet automatizat”, a explicat ing. Cristian Ionică, director general al Apa Serv.
Elevii prezenți în acest program educațional s-au declarat încântați de lucrurile noi descoperite la Stația de tratare a apei de la Taia, dar și mulțumiți că au avut astfel ocazia să vadă, să înțeleagă și să învețe întregul traseu al apei, în drumul ei din apele de munte până la robinet. Pentru că acțiunea a avut loc în cadrul unui program care promovează ecologia, tinerii au evidențiat faptul că este esențial să păstrăm apele de munte curate, atât din respect pentru mediul înconjurător, cât și pentru a ușura tot acest mecanism complex care are loc în uzina de tratare a apei în procesul de potabilizare.
Și pentru cei de la Apa Serv, acest tip de ”lecții deschise” sunt considerate a fi deosebit de importante. ”Noi derulăm în mod constant astfel de activități, în special cu copiii, pentru că suntem convinși că odată ce aceștia vin și văd tot acest proces de tratare a apei, devin niște veritabili mici operatori de apă. Copiii dobândesc o serie de cunoștințe teoretice, dar mai ales practice și devin cei mai buni mesageri ai realităților privind activitatea derulată în cadrul Apa Serv Valea Jiului. Ceea ce am observat este că și de această dată, elevii au venit cu cunoștințe sumare despre ce înseamnă procesul de tratare a apei, dar au fost deosebit de curioși, de interesați să cunoască și să înțeleagă tot ceea ce facem noi aici și au acumulat cunoștințe valoroase despre acest domeniu vital în viața oamenilor: producerea și livrarea apei potabile”, spune ing. Cristian Ionică, director general al ASVJ.
Acesta a precizat că, în perioada următoare, alte clase de elevi de la unități de învățământ din Valea Jiului vor fi prezente în activități similare, derulate și la celelalte stații de tratare a apei din Valea Jiului.
În același timp, directorul general al Apa Serv Valea Jiului a ținut să precizeze că, după mai bine de doi ani de investiții semnificative realizate din fonduri europene, stația de tratare a apei de la Taia (Petrila) devine cea mai modernă uzină de apă de acest fel din regiunea Văii Jiului, completând astfel seria uzinelor de apă de la Valea de Pești, Jieț și Zănoaga unde, grație utilizării fondurilor europene, au fost realizate investiții care garantează funcționarea acestora non-stop și producția de apă potabilă de cea mai bună calitate, indiferent de condițiile meteo sau de efectele nefaste ale poluării apelor. Chiar și așa, Apa Serv Valea Jiului recomandă oamenilor să păstreze apele curate și, în general, să acorde respectul cuvenit mediului înconjurător.
Reprezentanții Colegiului Tehnologic ”Constantin Brâncuși” din Petrila arată că Programul ”Săptămâna verde” se desfășoară în perioada lunilor februarie – iunie, fiecare unitate de învățământ preuniversitar având flexibilitatea să își aleagă o săptămână din această perioadă care acoperă conținuit și desfășoară activități legate de schimbările climatice și protecția mediului în cadrul și în afara unității educaționale. programul ”Săptămâna verde” a fost introdus în premieră, în acest an, în structura anului școlar și se derulează la nivel național.