În orașul Hațeg, ”Capitala” Țării Hațegului au început lucrările celei de-a 47 ediții a întâlnirii membrilor Rețelei Europene a Geoparcurilor, un eveniment de anvergură organizat de Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea București.
Peste 200 de invitați din peste 25 de țări europene participă la acest acest important eveniment, menit să stabilească principalele direcții de acțiune pe care le vor aborda, în activitatea lor științifică și turistică, Geoparcurile UNESCO ale Europei. Aceasta este prima întrunire de acest gen găzduită de România și de județul Hunedoara. La deschiderea festivă care a avut loc joi, 28 martie 2023, la Hațeg au participat, pe lângă reprezentați ai Geoparcurilor din Europa, ai Universității din București și ai organizatorilor, lideri ai comunității locale și județene.
Primarul orașului Hațeg, Adrian Pușcaș apreciază că acest eveniment găzduit de orașul Hațeg relevă atât buna colaborare a administrației locale cu administrația Geoparcului Țara Hațegului, cât și faptul că orașul Hațeg a devenit un important pol de dezvoltare turistică al județului Hunedoara. ”Faptul că orașul Hațeg poate primi 200 de invitați importanți din peste 20 de țări europene, arată nivelul de dezvoltare a turismului pe care l-am atins! Orașul Hațeg nu este doar centrul administrativ al Geoparcului, ci noi, administrația locală, am fost permanent alături de Universitatea din București și de ceilalți parteneri, pentru implementarea acestui proiect. Politicile promovate de noi, investițiile în derulare și planificate au ca obiectiv strategic, dezvoltarea comunității prin turism, educație și cultură. Mulțumim Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului pentru organizarea evenimentului și tuturor celor ce au dat curs invitației de a participa alături de noi la acest eveniment și le doresc să plece cu amintiri cât mai plăcute din Țara Hațegului”, a declarat Adrian Pușcaș, primarul orașului Hațeg.
Consiliul Județean Hunedoara participă la acest eveniment în calitate de co-organizator. Instituția a fost reprezentată la evenimentul de deschidere de administratorul public Costel Avram. Acesta a a evidențiat faptul că forul legslativ județean este partener al Geoparcului încă din anul 2004, fiind unul dintre semnatarii documentelor de înființare a acestuia. ”De atunci încoace, instituția este alături de administrația Geoparcului și o susține în toate demersurile sale de promovare și dezvoltare a zonei, prin proiectele pe care le implementează. Țara Hațegului este una binecuvântată, iar prin efortul nostru comun vom putea să promovăm și să dezvoltăm durabil comunitățile de aici. Pentru că Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului nu este doar un for științific, ci este o entitate care are grijă ca trecutul geologic, patrimoniul istoric, natural și cultural, tradițiile și gastronomia Țării Hațegului să fie cunoscute de cât mai multă lume. Munca echipei administrației Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului, implicarea comunităților locale și sprijinul oferit de parteneri, în rândul cărora cu onoare se află Consiliul Județean Hunedoara, dă rezultate, iar județul Hunedoara se va putea mândri și peste ani cu toate aceste valori istorice și naturale pe care le deține”, a declarat Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
La eveniment a fost prezent, de asemenea, prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian. Acesta a arătat că, prin organizarea întâlnirii membrilor Rețelei Europene a Geoparcurilor, Țara Hațegului devine, pentru câteva zile capitala Geoparcurilor Internaționale UNESCO din Europa. ”Țara Hațegului este un teritoriu cu o frumusețe aparte, o regiune cu o bogată istorie, care găzduiește primul Geoparc Internațional din România și din Europa de Est, recunoscut ca sit UNESCO. Cu multă bucurie am participat, alături de rectorul Universității din București, Marin Preda și primarul orașului Hațeg, Adrian Pușcaș, la deschiderea lucrărilor întâlnirii Rețelei Europene a Geoparcurilor. Cred că acest proiect de dezvoltare locală deschide noi conexiuni ce vor fi explorate și îi aduce pe oameni mai aproape de moștenirea noastră istorică. Îi felicit pe toți cei care au contribuit la valorificarea turistică, educațională și științifică a acestui patrimoniu cultural și natural impresionant”, a declarat prefectul Călin Petru Marian.
Lucrările celei de-a 47 ediții a întâlnirii membrilor Rețelei Europene a Geoparcurilor se vor încheia vineri, 30 martie 2023.