Evenimentele organizate de Exclusiv Media Group (compania care editează și această publicație) au atras tot mai mult atenția creatorilor și consumatorilor de cultură și au prins, în ultimii ani, tot mai multă prestanță și încredere în rândul oamnenilor iubitori de frumos din Valea Jiului. Grație deschiderii și sprijinului constant pe care l-am primit întotdeauna din partea conducerii Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani, evenimentele noastre se bucură acum și de gazduirea într-un spațiu cu relevanță culturală majoră, căpătând astfel și mai multă valoare.
Așa s-a întâmplat și în seara de vineri, 7 aprilie 2023, odată cu derularea proiectului cultural ”Dialoguri în metru iambic”, un eveniment care i-a adus față în față, ca protagoniști, pe doi dintre cei mai titrați poeți ai ”noului val” de creatori de frumos din ”grupul de la Petroșani”: Mirela Cocheci și Dorel Neamțu. Numele acestora a devenit, între timp, unul cunoscut și respectat nu doar în comunitatea culturală locală, ci și în întreg județul Hunedoara, în țară și dincolo de hotarele acesteia, datorită creațiilor lor poetice fascinante și emoționante, reunite deja în 5 volume publicate de Mirela Cocheci, respectiv 3 volume publicate de Dorel Neamțu, marea majoritate a acestora sub egida Casei de Editură Exclusiv.
De această dată, Mirela Cocheci și Dorel Neamțu au adus în atenția unui public select, cult, elevat, iubitor de poezie și de frumos, o seamă din creațiile poetice reunite în volumele ”Sofisme surdomute”, respectiv ”Iubiri cu miros de umbră”. În calitate de moderator al evenimentului i-am provocat pe cei doi distinși poeți ai Văii Jiului să poarte un ”dialog în metru iambic”, într-un recital al propriilor poezii, în rândul cărora se regăsesc teme comune, definitorii naturii umane, ce pun în evidență în același timp, personalitatea celor doi oameni de litere, precum: dragostea pentru satul natal, respectul față de părinți, onorarea unor mari personalități ale culturii române, religia sau manifestul poetic. Sigur că fiecare din poeziile alese și recitate de cei doi protagoniști în acest elegant dialog poetic au generat firești emoții și au cules binemeritate aplauze din partea publicului.
Într-un execițiu reportericesc, am încercat (iar reacția publicului demonstrează că am și reușit!) să culeg câteva considerații la cald despre poezia Mirelei Cocheci și cea a lui Dorel Neamțu, de la o parte din invitații serii, pe care i-am invitat să fie parte activă a acestui ”Dialog în metru iambic”. Cuvinte potrivite, onorante și emoționante la rândul lor, au înnobilat această seară culturală de excepție, rostite fiind de oameni, la rândul lor, valoroși precum: scriitorul Dumitru Tâlvescu – președintele Asociației Oamenilor de Cultură și Artă din județul Hunedoara, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin – rectorul Universității din Petroșani, ec. Elena Neamțu – director adjunct al Administrației Finanțelor Publice din Valea Jiului, dr.ing. George Artur Găman – director general al INCD INSEMEX Petroșani, Costel Avram – administrator public al județului Hunedoara, criticul de teatru Claudiu Groza – secretar literar al Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani, Ioan Sebastian Bara – managerul Bibliotecii județene ”Ovid Densușianu” Hunedoara-Deva, ec. Ovidiu Rizopol – vicepreședinte al Asociației ”Petro-Aqua” sau poeta Anca Ciolca.
Aceasta din urmă și-a construit ”discursul” într-adevăr în metru iambic, inserând într-o poezie special creată pentru această întâlnire, crâmpeie din personalitatea și creațiile celor doi protagoniști ai evenimentului:
E-o seară atât de dulce, cu suflete frumoase,
Cu fulgi primăvăratici ce se aștern pe flori,
Cu soarele în suflet, ivit de după nori
Ca un poet ce-așterne gânduri în versuri de mătase.
Dintr-o grădină-mpărătească astăzi am cules,
Cu degete de rouă, flori și nestemate
Și-n goana după stele, lansez un SOS
Să îmi salvez iubirea, ascunsă în cetate.
Mă înveșmânt cu pânzele pictate de-un poet
Să nu fiu goală iarăși în iarna asta sumbră
Și-apoi mă-ncredințez că nu e desuet
S-aduc omagiu liric, Iubirii cu miros de umbră.
Desigur, o seară atât de frumoasă sub spectrul poeziei, nu putea fi nici deschisă și nici închisă altfel decât în cheia Sol, motiv pentru care invitații s-au bucurat de câteva emoționante intervenții muzicale, care au demonstrat încă o dată că acolo unde e poezie, negreșit este și muzică, așa cum acolo unde e muzică, întodeauna e și poezie. Am rezonant astfel cu toții la microtecitalul Anei Zoia, elevă a Școlii de Muzică la de la Petroșani, la clasa prof. Eliza Gheju care a interpretat la vioară ”Serenada” de Franz Schubert, așa cum aceleași sentimente le-am trăit la microrecitalul Monicăi Țugulea, elevă a Liceului de Arte din Tg. Jiu, clasa prof. Dumitru Pasăre, care a interpretat la nai ”Doina lui Petru Unc” și vocal o frumoasă ”Priceasnă de Florii”.
Într-o elegantă interferență culturală, între poezie, muzică și artă plastică, decorul evenimentului a fost înnobilat de câteva picturi realizate de artistul plastic Mirela Cocheci și de plachetele sculptate în lemn și gips ale prof. Gheorghe Coară.
În concluzie, nu încape nici un fel de îndoială că poeziile Mirelei Cocheci, precum și ale lui Dorel Neamțu (aflate de pe acum în biblioteca personală a tuturor celor prezenți la acest eveniment, grație actului de mecenat în editarea lor al unor alți oameni iubitori și promotori ai culturii, precum Emil Părău și Haralambie Vochițoiu) merită, în mod categoric, să fie citite, așa cum este indubitabil că evenimentele ce poartă deja marca Exclusiv Media Group, trebuie trăite!