De ani buni, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva este gazda unor lansări de carte ce poartă semnătura scriitorului hunedorean Mihai Petre, fiecare volum al acestuia având rolul de a dezvălui o fațetă a profilului cultural al îndrăgitului dascăl. Fie că au fost cărți de specialitate, sau de beletristică, volume de interviuri și dialoguri cu dascăli și scriitori, fie că au fost pagini de memorialistică, toate ne-au demonstrat că Mihai Petre este un filolog de mare valoare și un prozator înzestrat cu har.
O demonstrație în plus a acestui fapt s-a produs zilele trecute, la Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” unde profesorul Mihai Petre a venit în fața iubitorilor de literatură cu un volum remarcabil, purtând titlul „Liviu Rebreanu. Ion, un roman în cinci lecturi”, apărut recent la Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca, în colecția Rebreniana. Cartea a fost prezentată în cadrul unui nou eveniment cultural deosebit, ce poartă amprenta acțiunilor organizate la Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” din Deva, sub bagheta inimosului manager Ioan Sebastian Bara (gazdă și a acestui eveniment) cu sprijinul Consiliului județean Hunedoara.
După volumul „Caragiale. Lecturi, relații, perspective”, apărut în anul 2020, în care a abordat comediile lui Caragiale dintr-o perspectivă modernă, de data aceasta Mihai Petre propune o lectură a romanului Ion din cinci perspective: a pământului, a cronotopului, a verbului, a simbolurilor și a relațiilor dintre personaje. Aceste cinci unghiuri, ce par a fi cinci fețe ale unei prisme de cristal prin care cititorul e invitat să privească, ne dezvăluie imagini noi ale celebrului roman pe care îl redescoperim, îl recitim și ne convingem, dacă mai era nevoie, că Liviu Rebreanu este un mare prozator, insuficient cunoscut.
”A propune o lectură complexă a romanului Ion este un gest demn de un adevărat dascăl. Iar când dascălul este dublat de un fin analist, de un veritabil critic literar, atunci se naște o carte precum cea scrisă de Mihai Petre”, a declarat Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene.
La eveniment a participat și vicepreședintele CJH, Ion Bădin, încântat de revederea distinsului scriitor dar și a altor oameni de litere ai județului Hunedoara. ”A fost o bucurie să-l reîntâlnesc pe profesorul Mihai Petre, care a primit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Hunedoara pe vreme când activam ca și consilier local în orașul de pe Cerna. Mihai Petre face cinste orașului Hunedoara și județului nostru prin vasta activitate desfășurată atât la catedră, cât și în mediul scriitoricesc. L-am felicitat pe domnul profesor Mihai Petre pentru lansarea lucrării cu numărul 17, pentru întreaga activitate de până acum și am primit asigurări din partea domniei sale că vor mai urma alte și alte volume de interes pentru specialiști și pentru cititorii săi. M-a bucurat, de asemenea, numărul mare de oameni de cultură veniți la întâlnirea cu Mihai Petre, în cadrul evenimentului găzduit de bibliotecă și desfășurat sub egida Consiliului Județean Hunedoara”, a declarat Ion Bădin, vicepreședintele CJH.
Noua carte a profesorului Mihai Petre va fi extrem de utilă dascălilor de limba și literatura română, elevilor, studenților la filologie și, deloc în ultimul rând, nouă, cititorilor. Pentru că noi îl vom redescoperi pe Liviu Rebreanu, vom relua cu alți ochi romanul Ion, ghidați de cele cinci chei, cinci perspective de lectură pe care ni le propune profesorul Mihai Petre. Această abordare este inedită, dar dincolo de acest lucru, ea este și o dovadă clară a faptului că literatura noastră nu este cu nimic mai prejos decât alte literaturi. Profesorul Mihai Petre ne demonstrează limpede și convingător acest lucru.
La finalul evenimentului de la sala de lectură a Bibliotecii județene, îndrăgitul dascăl a oferit autografe publicului prezent.
Cu siguranță, cei care vor citi cartea profesorului Mihai Petre se vor apropia cu alți ochi de romanul Ion, căruia îi vor descoperi multiplele fațete relevate de autor și vor avea o dovadă în plus a talentului de prozator al lui Liviu Rebreanu.