Potrivit unei decizii adoptate la finalul lunii martie 2023 de Consiliul local al municipiului Lupeni, la propunerea primarului Lucian Resmeriță, activitatea Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei municipiului Lupeni, constituind unul dintre cele mai importante servicii publice ale administrației locale din această localitate, își va reloca activitatea într-un sediu nou.
Mai exact, este vorba despre imobilul situat în strada Avram Iancu nr. 1, înscris în CF nr. 62296 Lupeni, nr. cadastral 62296, aflat în domeniul public al Municipiului Lupeni. Situat în imediata vecinătate a Primăriei municipiului Lupeni, între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă ”Mironosițele”, acest imobil este cunoscut drept ”Policlinica stomatologică veche”, după ultimele activități care s-au desfășurat în aceatsă clădire istorică, de patrimoniu, înainte de anii 1990. De mai bine de două decenii, clădirea a fost închisă, după ce activitățile de interes medical s-au mutat la Policlinica nouă de la Spitalul MUnicipal Lupeni.
Administrația Publică Locală din municipiul Lupeni a căutat, ani de-a rândul, soluții pentru a reabilita această frumoasă clădire, care împreună cu sediul Primăriei și cu cel al Palatului Cultural ”Minerul”, se numără printre puținele obiective de patrimoniu arhitectural ale fostului Centru istoric al municipiului Lupeni, care nu s-au degradat în timp. În cele din urmă, în 2019, a apărut oportunitatea unui program european în cadrul căruia, printr-un amplu proiect social depus de Primăria Municipiului Lupeni, au fost obținute fonduri europene nerambursabile și pentru reabilitarea acestei clădiri. Primarul Lucian Resmeriță reamintește că fondurile pentru reabilitarea fostei policlinici stomatologice din Lupeni și transformarea acesteia în Centru comunitar integrat au fost accesate în cadrul programului amplu de finanțare europeană nerambursabilă implementat de municipalitatea din Lupeni, cunoscut sub numele ”Bahtalo ! Împreună combatem sărăcia și discriminiarea”.
Nu mai puțin de 400.000 de lei au fost alocați pentru acest obiectiv, printr-un grant al Uniunii Europene, fondurile provenind din Fondul Social European, prin Programului Operațional Capital Uman (POCU). Grație acestei finanțări, în anul 2020, această clădire, cu o vechime de mai bine de un secol, a intrat în reabilitare, lucrările fiind finalizate cu succes anul trecut, urmând ca aici să fie deschis un centru comunitar integrat, care cuprinde inclusiv activitățile specifice Direcției de Asistență Socială a Primăriei municipiului Lupeni. ”Lucrările au fost ample și au vizat refacerea acoperișului și consolidarea întregii clădiri. De asemenea, au fost efectuate lucrări de tencuire și izolare termică a pereților, atât la exterior, cât și la interior. A fost refăcută instalația de iluminat, instalațiile sanitare, pardoseala. S-a montat tâmplărie nouă la ușile de interior, parchet și gresie, după caz, dar și o serie de finisaje care au permis, într-un final, să reușim să readucem în utilitate această frumoasă clădire de patrimoniu din municipiul Lupeni. Sunt mulțumit de ceea ce am reușit să facem pe acest șantier de lucrări și mă bucur că reușim să-i dăm acestei clădiri și o utilitate publică importantă”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
De-a lungul timpului, în această clădire monument istoric din Centrul vechi al municipiului Lupeni au mai funcționat: cabinetele de Stomatologie (în 1910 și, mai apoi, după 1980), sediul Sindicatelor miniere (în 1950) și chiar un Hotel (în 1972).
Potrivid deciziei adoptate de Consiliul local Lupeni, în aceeași clădire, pe lângă sediul DAS urmează să funcționeze și un Centru Comunitar Integrat, înființat prin proiectul “Bahtalo ! Împreună combatem sărăcia și discriminarea POCU/138/4/1/115093”, cofinanțat prin Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020,care se află, la rândul său, în coordonarea Direcției de Asistență Socială Lupeni.