Spațiul extrem de generos al sufrageriei Bethlen de la Castelul Corvinilor din Hunedoara s-a dovedit a fi neîncăpător vineri, 21 aprilie 2023, pentru toți cei care au dorit să împartă bucuria debutului editorial al cunoscutului politician hunedorean Cosmin Nicula (în prezent vicepreședinte al Curții de Conturi a României), în cadrul evenimentului de lansare al primului volum semnat de acesta din trilogia albumului ”Hunedoara, tărâm românesc”.
Cartea, apărută în condiții grafice de excepție, la Editura Monitorul Oficial, aduce în atenție în peste 300 de pagini și mai bine de 500 de imagini, o seamă de repere care constituie parte din cea mai frumoasă ”carte de vizită” a județului Hunedoara: Cetatea Devei, Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Castrul roman Micia, Biserica medievală din Gurasada, Viaductul Luncoiu, Muzeul Aurului din Brad, Mănăstirea Crișan, Podul Natural Grohot, Complexul de monumente de la Țebea, Arboretumul din Simeria, Grădinile ”Zoe” de la Banpotoc, Muzeul Satului Tradițional, Cetatea Mălăiești, Băile termale romane Germisara, Cascada Clocota, Castrul roman Germisara, Situl de la Sarmizegetusa Regia, Schitul ”Sfinții Români”, Biserica ”Adormirea Maicii Domnului”, Rezervația de zimbri Slivuț, Muzeul Satului Hațegan, Curtea nobiliară a Cândeștilor, Bolta Apei, Furnalul de la Govăjdia, Situl de Marmură Alun, Cascada Lolaia, Peștera Bolii și, bineînțeles, Castelul Corvinilor.
Cu toate că nu se revendică a fi nici scriitor și nici artist fotograf, demersul publicistic al lui Cosmin Nicula se dovedește a fi unul de excepție și-l prezintă într-o calitate care poate surprinde, dar care în mod categoric îl onorează, din mai multe puncte de vedere. Întâi, pentru că a dovedit că, după ce a bătut județul Hunedoara în multe campanii electorale, a reușit să-l vadă și ca om pasionat de geografia, istoria și cultura acestor locuri binecuvântate în care și el a văzut lumina zilei. Mai apoi, pentru că a dovedit că nu a purtat cu sine aparatul foto doar pentru ”selfie”-uri, ci pentru a imortaliza cele mai frumoase repere ale acestui județ. Și încă o dată pentru că a știut să adune experienta fiecărei reveniri acasă într-o carte care se anunță a fi cea mai frumoasă ”carte de vizită” a județului Hunedoara. Faptul că a făcut acest lucru, bucurându-se de încurajarea și sprijinul unor oameni precum Ion Aurel Pop (Președintele Academiei Române) sau Lucian Romașcanu (ministrul Culturii), sub girul Editurii Monitorul Oficial nu face decât să întărească această realitate.
Pornind de la cuvintele lui Constantin Brâncuși care constata că ”oamenii nu își mai dau seama de bucuria de a trăi, pentru că nu mai știu să privească minunile Naturii” dar și de la îndemnul marelui nostru istoric Nicolae Iorga de a ne cunoaște istoria, fie și pentru că ”un popor care nu își cunoaște istoria e ca un copil care nu își cunoaște părinții”, Cosmin Nicula dăruiește județului Hunedoara și tuturor celor care vor să o cunoască și o viziteze, un elegant și complet ghid care răspunde întrebării: ”De ce să vii și ce poți vedea în județul Hunedoara?” și care ne face să înțelegem mai bine, pe noi, cei care trăim aici, de ce trebuie să iubim aceste meleaguri binecuvântate cu atât de multe și de frumoase repere geografice, istorice și culturale.
După lansarea cu succes a acestei cărți la Muzeul Literaturii Române din București, Cosmin Nicula s-a bucurat de o altă lansare de excepție, cu mulți și valoroși invitați, acasă, la Hunedoara. Despre această frumoasă ispravă literară a sa au vorbit, în cadrul evenimentului de la Castelul Corvinilor: Sorin Tincu (directorul Muzeului Castelul Corvinilor), Anca Ivașcu (redactor șef al Editurii Monitorul Oficial), Laurențiu Nistor (președintele Consiliului județean Hunedoara), Petru Călin Marian (prefectul județului Hunedoara), Dan Bobouțanu (primarul municipiului Hunedoara), precum și, via on-line, Lucian Romașcanu (ministrul Culturii) iar Alexandru Chituță (directorul Muzeului Brukenthal din Sibiu) a făcut o scurtă, dar expresivă recenzie a acestei cărți, despre care spune că are menirea de a fi ”o veritabilă Biblie a județului Hunedoara, așa cum ar trebui să aibă fiecare din județele României.”
Câteva sute de oameni, în cea mai mare parte prieteni ai autorului, au participat la această lansare de carte. Nu este de mirare, fie și dacă avem în vedere faptul că acesta a demonstrat, de-a lungul anilor că este un politician tenace și ambițios, dar în același timp un om modest și integru, calități care i-au marcat, de altfel, ascensiunea politică și profesională. La urma-urmei acesta este răspunsul firesc cu care oamenii onorează un act cultural de calitate, așa cum prietenii onorează un om care și-a câștigat pe drept acest calificativ.
În fața nesperatului succes al proiectului său dedicat județului Hunedoara, autorul promite acum ca, până la finalul acestui an să aducă în atenția publicului alte două volume din seria ”Hunedoara, tărâm binecuvântat”, astfel încât dacă nu toate, atunci măcar cele mai valoroase repere turistice ale acestor locuri să fie punctate corespunzător. Autorul a mărturisit că încă nu ştie dacă seria se va limita la trei volume, sau va fi nevoie şi de un al patrulea: “Este în lucru, deja, cel de-al doilea volum, cred că va putea fi lansat în octombrie, anul acesta. În judeţul Hunedoara sunt foarte multe obiective demne de a fi aduse în atenţia publicului larg, iar dacă luăm în considerare şi “tezaurul viu” al judeţului, demersul devine şi mai complex. Am dorit să scriu acest volum şi să pornesc această serie pentru că m-am simţit dator faţă de Hunedoara, locul în care m-am născut, am crescut, m-am format ca om şi în care am activat o bună parte a carierei mele profesionale. Hunedoara este cel mai frumos judeţ din România. Demersul meu este şi un tribut faţă de înaintaşii noştri” a declarat, în cadrul evenimentului, Vasile-Cosmin Nicula.
Nu încape îndoială că această carte merită o prezentare în fiecare municipiu, oraș sau comună hunedoreană, așa cum merită o prezentare în orice colț al țării sau al lumii, pentru ca oamenii să vadă și să înțeleagă de ce acest județ este considerat a fi ”leagănul poporului român” și de ce aici poate fi ”Raiul de pe Pământ”. Așa cum această carte ar trebui să stea, la loc de cinste, în sufrageria tuturor hunedorenilor, astfel încât toți oaspeții să o poată răsfoi și pentru a le reaminti, prin lecția de patriotism local a lui Cosmin Nicula, de ce merită să iubim aceste locuri, să ne bucurăm că trăim pe aceste meleaguri și să ne fălim cu istoria, cultura, tradițiile și frumusețile noastre. Cartea poate fi achiziționată direct de la Editura Monitorul Oficial, la un cost de numai 73,50 lei.
Felicitări și mulțumiri, Cosmin Nicula!