Protestele profesorilor ar putea încheia anul școlar mai repede: Cadrele didactice amenință cu greva generală

Anul școlar s-ar putea încheia cu o lună mai devreme decât ar trebui, anul acesta, anunțul a fost făcut de sindicatele din învățământ. Totodată sindicatele au anunțat guvernul României că au demarat referendumul pentru strângerea de semnături în vederea declanșării grevei generale.

Profesorii sunt tot mai aproape de grevă generală, ca reacţie la intenţia guvernului de a îngheţa salariile şi angajările în sistemul public. Pe 10 mai este anunțat un marș de protest la care sunt așteptați peste 15.000 de membri de sindicat.

„Hotărârea de a apela la această formă extremă de protest este cu atât mai justificată cu cât, prin proiectul de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, care urmează să fie discutat în Coaliția de Guvernare, Executivul intenționează să ia decizii cu impact negativ suplimentar pentru angajații din învățământ”, au transmis într-un comunicat de presă Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER”.

Nemulțumirile profesorilor
Sindicaliștii cer salarii mai mari și spun că e imposibil ca salariile să fie înghețate în sistemul de învățământ. Precizările vin după ce Guvernul a anunțat că fiecare minister trebuie să facă economii pentru a acoperi deficitul bugetar de 20 de miliarde de lei.

„Se plafonează cheltuielile de personal la nivelul anului 2022 – imposibil de realizat în sistemul de învățământ, deoarece salariile cadrelor didactice se majorează odată cu trecerea la un grad didactic superior/ o nouă tranșă de vechime”, au mai transmis sindicatele de învățământ.

Sindicatele trag un semnal de alarmă și spun că „se accentuează deficitul de personal prin: interdicția cumulului pensiei cu salariul și prin blocarea organizării concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante”.

Val de proteste
Sindicatele au organizat până acum mai multe proteste și vor mai organiza, pentru a cere drepturi și măriri salariale, iar greva generală anunțată pentru luna mai pare inevitabilă.

„Menționăm că, până la momentul declanșării grevei generale, FSLI, FSE „SPIRU HARET” și FNS „ALMA MATER”, vor picheta, din nou, sediul Guvernului în zilele de 25 și 26 aprilie, iar în data de 10 mai vor organiza un marș de protest la care sunt așteptați peste 15.000 de membri de sindicat”, au mai transmis reprezentanții sindicatelor din învățământ.

Mesajul ministrului Educației
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a transmis în urmă cu câteva zile că are încredere că nu se va ajunge la grevă generală. Ea a declarat că ministerul susţine creşterile salariale din sistem.

„În ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă la care sindicatele fac referire, la Ministerul Educaţiei deja lucrăm la o serie de observaţii pe care să le înaintăm Ministerului Finanţelor. Aşa cum ştiţi, Ministerul Educaţiei susţine creşterile salariale şi susţine ca grila de salarizare să plece de la un nivel de debutant egal cu salariul mediu pe economie. Vom face tot ceea ce ţine de noi ca această necesitate în sistemul educaţional să fie reflectată şi în cadrul normativ”, a spus Ligia Deca.

Școala s-ar putea termina mai devreme
În funcție de discuțiile cu Guvernul, anul școlar s-ar putea încheia peste doar 3 săptămâni, cu o lună mai devreme decât în mod normal.

22 mai este termenul limită acordat de cadrele didactice, data până la care Guvernul trebuie să vină cu soluții. Potrivit structurii anului școlar elevii ar urma să ia vacanță pe data de 17 iunie, însă elevii ar putea intra în vacanță forțată din luna mai.

Au fost reluate dezbaterile la legile educației
În şedinţa de sâmbătă, membrii comisiei au adoptat mai multe amendamente la articolele referitoare la învăţământul pentru românii din afara graniţelor, asigurarea siguranţei în şcoli şi educaţia referitoare la elevii cu cerinţe speciale.

Deputaţii din comisie aveau program de dezbatere sâmbătă până la ora 21:00, însă noi dezbateri au loc azi în Parlament. Mai sunt trei zile pentru a finaliza dezbaterile, deoarece până pe 27 aprilie ar trebui adoptat raportul comisiei şi supus unui vot în plenul Camerei.

Sursa – ziarulunirea.ro