La Uricani prin formă unele dintre cele mai frumoase locuri de joacă pentru copii din Valea Jiului

Modernizarea locurilor de joacă pentru copii nu este doar un deziderat al edililor din orașul Uricani, ci un fapt concret certificat prin lucrările deja realizate în modernizarea unora dintre locurile de joacă existente pe raza localității, care au devenit un punct de atracție pentru copiii din toate cartierele orașului. Iar ambițiile reprezentanților administrației locale de la Uricani în acest domeniu, apreciat și solicitat de cetățeni s-au dovedit a fi însă și mai mari. Primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu spune că, în acest scop, sunt în plină derulare o serie de contracte de investiții din fonduri europene, care au ca și componentă principală, pe lângă alte investiții în domeniul educației, și de a configura și dota corespunzător noi parcuri de joacă pentru copii.

O astfel de investiție este realizată în cartierul Bucura 2 din orașul Uricani, cunoscut și sub numele de ”Moldova Nouă”, în imediata vecinătate a noii grădinițe pentru copii, care a fost construită aici în ultimii ani, tot pentru a deservi familiile cu copii din acest important cartier al orașului Uricani. Acest parc de joacă a fost astfel conceput încât să devină cel mai modern loc de joacă pentru copii din orașul Uricani și unul dintre cele mai complexe de la nivelul întregiii regiuni a Văii Jiului. ”Am semnat, încă din luna august a anului 2020, contractul de finanțare pe fonduri europene, prin care vom reuși să realizăm în cartierul Bucura 2 din orașul Uricani cel mai modern loc de joacă pentru copii de pe raza localității noastre. Acesta deja prinde contur, pe măsură ce lucrările se apropie de finalizare, în zona parcului din spatele blocului 13, lângă noua grădiniță pe care am finalizat-o în acest cartier. Am ales să construim aici un astfel de parc, tocmai pentru ca el să deservească și copiii care vor merge la noua grădiniță din Bucura 2”, a declarat primarul Dănuț Buhăescu.

Noul parc de joacă pentru copii de la Uricani are o suprafață utilă de 1695 de metri pătrați. Potrivit contactului de execuție al acestei investiții, pe această suprafață au fost prevăzute următoarele lucrări și amenajări:

  • amenajare de spații verzi;
  • plantate de arbori și arbuști ornamentali;
  • achiziționare și montare echipamente de joacă cu activități specifice;
  • construire de pergole;
  • amenajarea de spații de joacă speciale, pentru copiii cu dizabilități;
  • dotare cu bănci de odihnă și coșuri de gunoi;
  • achiziționarea și montarea unui carusel pentru copii;
  • realizarea sistemului de irigații al zonei verzi;
  • realizarea unei instalații de tip tiroliană, din metal;
  • achiziționarea și montarea de leagăne și balansoare;
  • realizarea unui sistem de supraveghere video pentru deplina siguranță a copiilor;
  • realizarea unui sistem de iluminat ornamental al întregului perimetru;

achiziționarea și montarea unui echipament de joacă cu mașinuța precum și amplasarea unor pardoseli din tartan cu diverse culori în zona ansamblurilor de joacă pentru protecția copiilor, etc.

Valoarea lucrărilor și achizițiilor de echipamente menționate mai sus este de peste 3 milioane de lei, banii fiind în proporție de 98% din surse nerambursabile atrase de la Uniune Europeană, contribuția Primăriei orașului Uricani fiind una de doar 2%.

”Ne dezvoltăm continuu și facem acest lucru în principal prin atragerea de bani europeni. Am mai spus acest lucru și contractele de finanțare pe care deja le avem implementate, aflate în derulare sau noi, dar deja semnate, confirmă că orașul Uricani are cea mai mare rată de absorbție a fondurilor europene pe cap de locuitor de la nivelul întregii Văi a Jiului, pe acest exercițiu bugetar european. Vreau să reamintesc, în același timp că, în ceea ce privește locurile de joacă pentru copii, derulăm în cadrul unui alt proiect european care are în vedere modernizarea Liceului Tehnologic ”Retezat” Uricani, amenajarea unui alt parc de joacă pentru copii, în zona din spatele Primăriei, unde de asemenea, viitorul parc de joacă prinde contur și unde copiii din orașul nostru vor avea cele mai bune condiții pentru a se juca în siguranță”, a mai spus primarul Dănuț Buhăescu.

Aceste investiții în amenjarea de locuri de joacă pentru copii vin în completarea celor deja existente în parcul din zona Poștei, de la celelalte unități școlare sau din alte cartiere. Iar administrația locală de la Uricani are în vedere realizarea unor parcuri de joacă pentru copii și în localitățile componente. Până atunci, toți copiii din Uricani, dar și cei care vizitează localitatea, împreună cu părinții, în vacanțele petrecute în Valea Jiului, vor putea utiliza noile parcuri de joacă pentru copii de la Uricani care, după cum se poate deja lesne observa, vor fi unele cu adevărat complexe, bine dotate cu aparatură specifică și, mai ales, sigure.