Un inedit proiect educațional, dezvoltat în contextul activităților derulate în ”Săptămâna verde” de către Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Petroșani, în parteneriat cu Asociația Urban Lab Valea Jiului, Asociația Națională ”Cultul Eroilor – Regina Maria” din județul Hunedoara, cu sprijinul Asociației „Casa de Ajutor Reciproc CFR” Petroșani, le-a prilejuit unui grup de peste 200 de elevi din clasele primare și gimnaziale nu doar să înțeleagă, în mod practic, de ce calea ferată este calea spre un mediu înconjurător sănătos, ci să vadă cu ochii lor unul dintre cele mai frumoase trasee feroviare din România: Defileul Jiului.
Daniel Dionisie Ardelean, președintele CAR-CFR Petroșani, spune că proiectul educativ-cultural „Calea Ferată-Calea spre un mediu înconjurător sănătos”, se va desfășura în perioada 8 mai – 16 iunie 2023, pentru a veni în sprijinul instituțiilor de învățământ în derularea programului „Săptămâna Verde”! ”În cadrul proiectului se vor face călătorii cu trenul între două localități învecinate, dus-întors, de către grupuri de elevi, în scopul educării nonformale a acestora în privința protejării mediului înconjurător. În acest fel primii participanți la acest proiect, elevii de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Petroșani au aflat deja care sunt beneficiile transportului feroviar, care este până la urmă cel mai prietenos cu mediul dintre mijloacele de transport”, spune Daniel Dionisie Ardelean.
Prima călătorie cu trenul a elevilor a fost pe traseul liniei ferate din Defileul Jiului, care se află și ea la momentul jubiliar în care se aniversează 75 de ani de la darea în exploatare a liniei ferate Bumbești – Livezeni. Despre fascinantul istoric al construcției acestei linii ferate, despre elementele de arhitectură feroviară care pot fi văzute și despre spectaculozitatea Defileului Jiului, dar și despre momentele istorice de importanță națională care s-au petrecut în acest defileu, le-a vorbit același pasionat ceferist și istoric, deopotrivă, Ioan Dorel Șchiopu de la Stația CFR Petroșani. Pe lângă o bine documentată și interesantă lecție deschisă susținută pe peronul Gării din Petroșani, acesta le-a oferit micilor călători și o hartă a căii ferate din Defileul Jiului, pe care sunt marcate toate reperele arhitectonice importante (tuneluri, poduri, viaducte, etc.) pe care, mai apoi, aceștia le-au putut vedea în călătoria cu trenul până la Tg. Jiu. Mai mult, în acest oraș, în contextul marcării Zilei Independenței, copiii au vizitat Calea Eroilor (și marile capodopere brâncușiene Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Coloana Infinită) precum și Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu din Tg. Jiu, pentru a înțelege mai bine datoria de a păstra vie memoria eroilor neamului românesc.
Profesorul pentru învățământ primar Adina Maftei Risipitu, care face parte din echipa coordonatorilor acestui proiect, apreciază că această călătorie a fost una mai mult decât plăcută și instructivă pentru primul grup de participanți în acest inedit proiect. ”Împreună cu elevii clasei a III-a A de la Colegiul Național ”M. Eminescu” am participat la proiectul cultural – educativ „Calea ferată – calea spre un mediu înconjurător sănătos”. Am aflat, astfel, că trenurile produc mai puține emisii de gaze cu efect de seră ! Cu această ocazie, am admirat și frumusețea naturii din Defileul Jiului, precum și spectaculozitatea unui ansamblu de construcții feroviare unic în țară: 39 de tuneluri, 8 poduri mari, peste 100 podețe, 2500 m ziduri de sprijin, 27 viaducte de coastă! le mulțumim celor care ne-au fost gazde, ghid și care ne-au arătat atât de multe lucruri frumoase”, a consemnat experiența participării în acest proiect Adina Maftei Risipitu.
Proiectul „Calea ferată – calea spre un mediu înconjurător sănătos” se derulează în perioada 08 mai – 16 iunie 2023 și se adresează instituțiilor școlare din județele: Hunedoara, Gorj, Arad, Bihor, Caraș Severin, Mehedinți, Alba, Cluj și Sibiu, iar traseele feroviare vizate sunt printre cele mai frumoase din țară: Petroșani – Tg. Jiu, Oravița – Anina, Timișoara – Arad, Reșița – Caransebeș, Salonta – Oradea, Arad – Chișineu Criș, Alba iulia – Sibiu, Câmpia Turzii – Cluj Napoca și Orșova – Drobeta Turnu Severin.
Inițiatorii proiectului au plecat în acest demers de la un studiu al Agenției Europene de Mediu, conform căruia, 25% din gazele cu efect de seră sunt cauzate de transporturi! Între acestea, cel mai poluant este transportul auto (72%) urmat de cel maritim (14%) și de cel aerian (13%). În schimb, trensportul feroviar – doar 1%! Concluzia studiului: trenul este „cel mai bun şi cel mai practic mijloc de călătorie, cu excepţia mersului pe jos sau a mersului pe bicicletă”.