În seria măsurilor luate pentru optimizarea costurilor cu energia și carburanții, Apa Serv Valea Jiului a luat decizia de a trece transportul personalului între secțiile companiei din toate localitățile Văii Jiului pe mijloace de transport nepoluante. În acest sens, a fost deja recepționată și pusă înm circulație o primă mașină electrică, din cele două prevăzute în planul de achiziții al anului 2023.
Noua mașină utilitară de transport persoane va fi alimentată cu energie electrică produsă de panourile solare montate, în urma unei investiții realitate în toamna anului trecut de Apa Serv Valea Jiului, la Stația de epurare de la Dănuțoni. În acest scop, tot aici va fi montată și o stație de încărcare pentru autoturisme electrice.
În acest fel, cel puțin în privința transportului zilnic al personalului către secțiile ASVJ din toată Valea Jiului costurile de transport se vor reduce semnificativ. ”În prezent, facem circa 10.000 de kilometri în fiecare lună doar cu mașinile pentru transportul personalului. Ceea ce înseamnă un consum de carburant de circa o tonă de motorină în fiecare lună. La asta se adaugă ulei, antigel, piese de schimb ș.a.m.d. Toate aceste cheltuieli vor dispărea odată cu punerea în circuit a mașinii electrice pe care am achiziționat-o pentru transportul de persoane, mai ales că inclusiv alimentarea cu energie electrică a acesteia este asigurată din energia produsă de panourile solare pe care le-am instalat la Dănuțoni. Sumele astfel economisite sunt foarte mari și chiar dacă o astfel de mașină electrică ne costă 33.000 de euro, amortizarea integrală a acesteia se va face, din calculele noastre, în cel mult 3 ani. În plus, prin utilizarea de mașini electrice, aducem încă o contribuție a companiei noastre la protecția mediului în Valea Jiului, pri9n scăderea volumului de CO2 produs cu mașinile din dotarea noastră”, spune ing. Florin Ciucur, șeful Departamentului Exploatare al ASVJ.
Acesta mai spune că noua mașina electrică din parcul auto al Văii Jiului va face, în fiecare zi, două drumuri de la Taia până la Valea de Pești, între cele două extremițăți ale Văii Jiului, fiind utilizată exclusiv pentru transportul personalului. Acest mijloc de transport are o autonomie de peste 350 de km la o încărcare, fiind una dintre cele mai bune din gama autoutilitarelor electrice pentru transport persoane.
Achiziționarea de mașini electrice face parte dintr-un program mai amplu prin care Apa Serv Valea Jiului intenționează să-și acopere o parte din costurile energetice din resurse proprii. ”Într-o primă etapă, am construit un parc fotovoltaic, în incinta Stației de Epurare de la Dănuțoni, pe care l-am proiectat pentru o capacitate de 40KW. Proiectul, pe care-l realizăm din fonduri proprii ale Apa Serv, va fi implementat, cum spuneam, în doua etape. Anul trecut am pus în funcțiune un prim set de panouri solare, urmând ca anul acesta să completăm cu un al doilea set de panouri solare, precum și cu o stație de încărcare pentru automobile electrice. Realizarea acestui parc fotovoltaic poate asigura întregul consum de energie electrică pentru alimentarea unui număr de 5 mașini electrice. Noi utilizăm deja energia produsă aici pentru alimentarea celor 120 de stâlpi de iluminat cu led din perimetrul stației de tratare a apelor reziduale de la Dănuțoni, precum și la consumul de energie electrică de la clădirea Laboratorului central de analize al Apa Serv. Este o investiție care se va amortiza în timp, undeva la 12 ani după calculele noastre, dar important este că ea ne asigură de acum o reducere cu circa 10% a facturilor pentru consumul de energie electrică, ceea ce este foarte important pentru balanța economică a Apa Serv”, a declarat ing. Florin Ciucur.
Apa Serv Valea Jiului se numărăr printre cele mai eficiente companii din regiune în ceea ce privește protecția mediului, dar și producția și utilizarea energiei verzi, din surse nepoluante. Directorul general al ASVJ, ing. Cristian Ionică, spune că, în acest scop, sunt utilizate ca surse de producție a energiei mai multe microhidrocentrale, montate la stațiile de captare și/sau tratare a apei, precum și sistemul de co-generare a biomasei de la Stația de epurare Dănuțoni, toate aceste investiții derulate în timp, atât cu fonduri proprii, cât și cu fonduri europene, aducând importante beneficii companiei de utilități, în gestionarea eficientă a costurilor pentru energie. Iar directorul general al companiei, ing. Cristian Ionică dă asigurări că toate aceste investiții au un rol esențial și în echilibrarea balanței economice a Apa Serv Valea Jiului, fără a afecta beneficiarii.