Construcția unui pod peste Jiul de Est care să facă legătura din drumul național 66 (E79) către șoseaua de centură a orașului Petrila era o mai veche dorință a autorităților publice locale din această localitate. În acest scop, Primăria orașului Petrila și Consiliul județean s-au asociat în vederea depunerii în comun a cererii de finanțare pentru acest obiectiv de infrastructură, pentru care autoritățile și-au propus să obțină banii necesari prin intermediul Programului Național ”Anghel Saligny”. Din fericire, proiectul a avut un parcurs favorabil, poate și pentru că noul program de dezvoltare locală pe care Guvernul și-a propus să-l implementeze în următorii ani poartă numele inginerului român care a realizat podul monumental de la Cernavodă, peste Dunăre.
Cert este că banii necesari au fost acordați de Guvern iar, după finalizarea procedurilor legale de licitație, de curând a fost deschis și șantierul acestei noi investiții realizate de Consiliul Județean Hunedoara în Valea Jiului. Lucrările au început în forță astfel că, în doar câteva zile necesare pentru organizarea de șantier și configurarea perimetrului investiției, au început și forările de adâncime pentru realizarea pilonilor de susținere.
Lucrarea este una complexă, pentru că vorbim despre un pod solid, care va avea două benzi de circulație plus o arteră pietonală și va fi utilizat inclusiv pentru dirijarea traficului greu din DN 66 pe centura orașului Petrila, dar și traficul de tranzit pentru turiștii care merg, prin Cheile Jiețului, spre Transalpina. Ing. Gelu Simina, reprezentantul constructorului, firma Pro Activ SRL Călan explică: ”Podul are două deschideri a 21 de metri, este o structură statică suplă, cu grinzi în T cu corzi aderente. Lățimea carosabilului va fi de 7,80 metri, cu trotuare de 1 m stânga-dreapta. Lucrarea este una destul de dificilă, din punct de vedere al structurii geologice a terenului și am constatat deja odată cu primele foraje că studiul geologic nu prea corespunde cu realitatea din teren, în sensul în care am întâlnit rocă dură, în care forarea pentru fundațiile fixate pe piloți este mult mai greoaie.”
Zilele trecute, pe șantier au fost prezenți administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram venit, împreună cu primarul orașului Petrila, Vasile Jurca, pentru a vedea cum s-a organizat constructorul și cum evoluează lucrările. ”Sunt mulțumit de ceea ce am găsit, lucrările au început în forță și se derulează într-un ritm vizibil pentru oricine. Evoluția lucrărilor pe acest șantier mă face să fiu optimist în ceea ce privește parcursul investiției și am convingerea că până la finalul acestui an, noul pod peste Jiu de la Petrila va fi gata. Lucrarea este una complexă, pentru că vorbim despre un pod solid, care va avea două benzi de circulație plus o arteră pietonală și va fi utilizat inclusiv pentru dirijarea traficului greu din DN 66 pe centura orașului Petrila, dar și traficul de tranzit pentru turiștii care merg, prin Cheile Jiețului, spre Transalpina. Pentru noi, Consiliul județean Hunedoara, această investiție este cu atât mai importantă cu cât facilitează accesul către perimetrul Exploatării Culturale Petrila, locul în care avem în plan să dezvoltăm multe proiecte de interes cultural, turistic și economic. Așa cum i-am spus și primarului Vasile Jurca și așa cum le garantez și cetățenilor orașului Petrila, nu pot decât să mă bucur când constant că parteneriatul Consiliului județean Hunedoara cu administrația locală de aici dă roade. Așa cum ne dorim să se întâmple în toate localitățile din județul nostru”, a declarat Costel Avram.
La rândul său, primarul orașului Petrila, Vasile Jurca se declară mulțumit că lucrările la acest obiectiv de investiții de mare interes pentru orașul Petrila au început bine. ”Mă bucur că au început lucrările la acest obiectiv de investiții în infrastructura rutieră a orașului Petrila. Înainte de toate vreau să le mulțumesc consilierilor județeni și conducerii CJH pentru că au votat acest proiect. Eu consider că acest pod peste Jiul de Est, la intrarea în orașul Petrila, este unul și de interes local dar și unul de interes județean. El va putea constitui o axă turistică relevantă pentru că face legătura cu șoseaua de centură a Petrilei, pe care avem câteva obiective de interes turistic important, cum sunt Ansamblul Istoric al fostei Mine Petrila, Muzeul Satului Tradițional pe care-l construim acum la Jieț, Cheile Jiețului și șoseaua Transalpina”, a declarat primarul Vasile Jurca.
Proiectul este, în opinia autorităților județene, unul complementar la proiectul prin care s-a executat sensul giratoriu în zona Dărănești – municipiul Petroșani (finanțat de asemenea de Consiliul Județean Hunedoara) și contribuie la fluidizarea circulației, din direcția DN 66, asigurând legătura cu DN 7A, pe drumul de centură a orașului, prin incinta fostei mine Petrila și DJ 709H. Pe acest traseu se va face accesul spre mai multe obiective turistice importante cum ar fi: Ansamblu Istoric Mina Petrila, obiectiv clasat ca monument istoric aflat acum în patrimoniul Consiliul Județean Hunedoara; viitorul Muzeu al Satului (proiect contractat de orașul Petrila, prin POR 2014-2020 aflat acum în plin proces de construcție și amenajare) și drumul național de interes turistic Transalpina. În plus, pe acest traseu, generat de podul de peste Jiu, se va asigura un acces mai facil viitorilor investitori care vor deschide afaceri locale în fosta zonă industrială a localității.
Potrivit administratorului public al județului Hunedoara, Costel Avram, se estimează că această investiție va fi finalizată până la finalul anului în curs.