Vernisajul expoziției ”Incursiune în imagini în istoria Lupeniului”, un alt eveniment de excepție derulat la Palatul Cultural ”Minerul” din Lupeni, chiar cu prilejul Zilei Eroilor (25 mai 2023) s-a bucurat nu doar de o mare audiență, ci și de un public pe măsură. Asta deoarece, potrivit unei inițiative a primarului Lucian Resmeriță, tot cu acest prilej Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni a decis să oficieze și festivitatea de premiere a cuplurilor de aur ale anului 2023 de la Lupeni.
Așa se face că expoziția care prezintă imagini de epocă, recuperate din colecții publice și private, retușate și redimensionate de artistul fotograf Sergiu Vințan și completate cu câteva imagini emblematice ale Lupeniului contemporan, realizate tot de către tânărul fotograf din Valea Jiului, s-a bucurat de un public nu doar curios, ci foarte bine documentat. Mulți dintre seniorii Lupeniului, invitați la acest eveniment, s-au bucurat să recunoască în imaginile urcate pe șevalete locurile în care au copilărit, în care au crescut, unde au muncit ori unde au locuit, cu mai bine de 60, 70 sau chiar 80 de ani în urmă. Expoziția prezintă imagini relavante ale celor mai importante obiective și evenimente care au marcat evoluția Lupeniului din anul 1859 încoace, o parte dintre acestea fiind încă și astăzi repere relevante pe harta localității.
”În colaborare cu Sergiu Vințan am reușit să prezentăm, în această galerie de imagini, o parte din istoria municipiului Lupeni. Aceste fotografii ne-au fost date de mai multe persoane din localitatea noastră, iar tânărul fotograf Sergiu Vințan a muncit aproape doi ani de zile pentru a le putea prelucra într-o variantă expozițională propice. Fotografiile acestea vor fi expuse, după acest eveniment, la loc de cinste, în clădirea Primăriei municipiului Lupeni, pentru ca toți cei care vin în sediul administrației locale, să le poată vedea și să poată înțelege istoria și evoluția municipiului Lupeni. Le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment, pe care l-am completat cu unul aniversar, în care i-am sărbătorit pe alți 30 dintre seniorii noștri care au adunat 50 de ani de căsnicie, o performanță care relevă un model de viață personală și profesională de care întreaga noastră comunitate este atât de mândră”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.
Anul acesta, premiile de fidelitate însoțite de însemne oficiale ale acestei performanțe de familie au fost înmânate de primarul municipiului Lupeni familiilor: Emilia și Dumitru Gherghe, Ana și Constantin-Longin Condoiu, Irina și Gheorghe Coman, Angela și Viorel Bețiu, Rodica și Iuliu Palfi, Maria și Wilhelm Wagner, Maria și Gheorghe Răgan, Marioara și Robert Bogyo, Alexandrina și Ioan Moldovan, Ghizela și Ilie Dincă, Georgeta și Ion Apetroaiea, Viorica și Vasile Pahoncea, Monica-Vilma și Vasiler Suciu, Varvara și Cristache Lefterache.
Diplome de excelență, pentru calitatea lor de păstrători și promotori ai istoriei municipiului Lupeni au fost conferite și colecționarilor care au pus la dispoziție fotografiile de epocă ale expoziției ”Incursurine în imagini în istoria Lupeniului”, respectiv domnilor Aurel Uilăcan, Emil Părău și Iosif Bodo, nefiind uitată nici contribuția adusă la această expoziție de Aurelia Bucur și David Benedekfi. De asemenea, o ”Diplomă de excelență” pentru realziarea acestei inedite și emoționante expoziții i-a fost conferită și artistului fotograf Sergiu Vințan.
Între cei prezenți la acest eveniment s-a numărat și senatorul Cristian Resmeriță care, felictându-i pe organizatori, i-a îndemnat în același timp pe toți cei prezenți să ducă mai departe, peste tot în comunitate, atât emoția acestui eveniment cât și toate veștile bune care au ca subiect comunitatea locală a Lupeniului și, în general, a regiunii Văii Jiului. ”În primul rând doresc să transmit un călduros ”La Mulți Ani” tuturor celor care au împlinit 50 de ani de căsătorie și să-i asigur că reperul lor moral, familial și profesional este un însemn absolut relevant pentru noi toți. Doresc să-i felicit pe organizatorii acestei extraordinare expoziții, care demonstează o dată în plus că Lupeniul vibrează prin istoria sa, prin tradițiile sale, prin cultură și educație și prin ceea ce ne propunem cu toții să facem din acest oraș emblematic pentru istoria României. Am văzut că, în aceată expozție, talentatul fotograf Sergiu Vințan a încercat să facă o paralelă a ceea ce a fost și ceea ce este în acest moment municipiul Lupeni. Avem, după cum vedem, o istorie bogată și frumoasă, dar cel mai important lucru este acela că toți ne dorim ca municipiul Lupeni să aibă un viitor cât mai bun. Și eu sunt de părere că, așa cum a fost evidențiat și de această dată, direcția în acest sens este foarte clară, iar turismul poate și trebuie să fei un factor foarte important. De aceea, îi invit pe toți locuitorii Lupeniului ca, fiecare dintre noi, oriune am merge, să vorbim frumos despre localitatea noastră și să o promovăm. Pentru că avem și ce și despre ce să vorbim frumos, iar oamenii de peste tot trebuie să ne cunoască așa cum suntem”, a spus senatorul Cristian Resmeriță.
Cuvinte la fel de frumoase la adresa istoriei Lupeniului, a dezvoltării evidente a acestui municipiu în ultimii ani, dar și la adresa oamenilor care au scris și scriu în continuare istoria acestor locuri, au vorbit la fel de frumos, în scurtele lor intervenții, Emil Părău și Aurel Uilăcan, ambii fiind nu doar sub imperiul emoției firești de a fi contribuit la succesul acestei expoziții, ci și pentru că autoritățile locale nu au uitat, și chiar au evidențiat faptul că ambii sunt urmași ai unor veterani de război ai municipiului Lupeni, a căror memorie a fost omagiată astfel cu prilejul Zilei Eroilor.
Expoziția ”Incursiune în imagini în istoria Lupeniului” va fi montată, în zilele următoare, pe simezele de pe holurile Primăriei municipiului Lupeni și celor 60 de fotografii li se vor mai alătura și altele, pe măsură ce, impresionați de acest eveniment, și alți seniori ai Lupeniului sunt deciși să pună la dispoziție imagini din colecțiile personale de amitiri pe care le dețin, iar fotograful Sergiu Vințan își asumă misiunea de a le retușa și redimensiona pentru a putea completa această expoziție permanentă. ”Și pentru mine a fost nu doar o provocare profesională să mă ocup de această expoziție, ci și un prilej foarte bun de a cunoaște istoria municipiului Lupeni, un oraș pe care-l consider relevant pentru întreaga istorie a regiunii Văii Jiului. De altfel, lucrez în aceste zile la finalizarea tezei mele de licență pe care o voi susține la Facultatea de jurnalism a Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, care are drept subiect chiar unul din evenimentele istorice relevante pentru mișcarea muncitorească din România, evenimente care s-au desfășurat aici în august 1977. Îi mulțumesc domnului primar Lucian Resmeriță pentru că m-a angrenat în acest proiect, le mulțumesc tuturor celor care ne-au pus la dispoziție fotografiile de epocă și, desigur, în măsura în care vor mai fi și alte fotografii care pot completa parcursul istoric al acestei localități, sunt pe deplin angajată să contribui și eu la continuarea acestui proiect care, în opinia mea, ar trebui extins peste tot în Valea Jiului, astfel încât și noi, cei care locuim aici, dar mai ales cei care vin să ne viziteze și cei care deseori vorbesc despre noi în necunoștință de cauză, să le vadă și să înțeleagă de ce Valea Jiului a fost, este și trebuie să rămână un colț de țară respectat și apreciat”, a declarat fotograful Sergiu Vințan, autorul expoziței ”Incursiune în imagini în istoria Lupeniului”.