Bunul Dumnezeu a ținut cu cei care au vrut ca și în acest an, de Ziua Eroilor, să fie prezenți la ceremoniile organizate la Lupeni de autoritățile publice locale pentru a marca acest eveniment esențial din viața comunității locale, dublat desigur de marea sărbătoare creștină a Înălțării Domnului.
Așa se face că pe toată perioada desfășurării ceremoniilor de la Cimitirul Eroilor din centrul municipiului Lupeni, în ciuda prognozei meteorologice, soarele a răzbătut dintre nori, încălzind atmosfera. La fel de calde și de binevenite au fost și rugăciunile rostite în slujba de pomenire a eroilor de la Lupeni de către soborul de preoți de la parohiile ortodoxe din localitate, într-un glas cu toți cei prezenți.
Despre Ziua Eroilor, sărbătorită în țara noastră la 40 de zile după Învierea Domnului, de-odată cu sărbătoarea sfântă a Înălțării Domnului, primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță ne-a destăinuit următoarele: ”Marcăm astăzi, ca în fiecare an, la 40 de zile de la Sfânta Înviere, praznicul Înălţării Domnului nostru Iisus Hristos. Pentru noi, românii, este o zi cu o dublă semnificație pentru că tot astăzi marcăm Ziua Eroilor Neamului. Eroii neamului sunt toți acei care, cu arma ori cu ființa și credinţa lor în Dumnezeu, au crezut în pururea fiinţă a neamului românesc, pe altarul căruia au adus cea mai sublimă jertfă: Viaţa! Prețuim astăzi moștenirea pe acești eroi ne-au lăsat-o nou, celor ce trăim astăzi pe aceste meleaguri udate cu sânge și jertfe, de bravii noștri înaintași. Nu uităm că aici, în luptele din Munții Vîlcanului, la Straja, bravi români despărțiți de un nedrept hotar, s-au jertfit în luptele din Marele Război al Întregirii pentru ca noi să avem șansa de a trăi astăzi în Patria-Mamă, România. Nu uităm că, tot aici, pe un alt front, de această dată al muncii, pe frontul trudei din adâncuri, eroi mineri s-au jertfit în dureroase tragedii care au avut loc în mina de la Lupeni, pentru ca noi să avem șansa de a avea un prezent mai bun decât dânșii. Nu uităm nici că și de aici, din Lupeni, jertfa unor tineri curajoși care și-au înscris numele în rândul eroilor Revoluției din 1989, a făcut ca noi să avem șansa de a trăi în libertate și de a avea dreptul la speranțe pentru viitor. Pe toți acești eroi ai Lupeniului, ai Văii Jiului, ai întregii Românii, știuți și neștiuți, îi comemorăm astăzi, convinși fiind că pilda lor de slujire necondiţionată şi jertfa neprecupeţită pe altarul pământului strămoşesc, ne dau în aceste momente statornicia şi viitorul comunității noastre de astăzi și a ţării, deopotrivă. În fața Eroilor Neamului ne plecăm fruntea cu pioșenie și-i asigurăm că nu vom uita în veci jertfa lor. Dumnezeu să-i odihneasă în pace pe eroii noștri, pe eroii Neamului Românesc”, a spus primarul Lucian Resmeriță.
De altfel, în cadrul ceremoniei, în semn de omagiu față de veteranii de război ai municipiului Lupeni, a fost făcut un apel nominal al Eroilor veterani care, de-a lungul timpului, au fost participanți la aceste ceremonii. Anul acesta, dintre cei 82 de veterani de război de la Lupeni nici unul nu a mai răspuns ”Prezent!”, iar pentru singurul care ar fi putut face acest lucru, veteranul Tudor Gheorghe, ajuns acum l venerabila vârstă de 99 de ani, o delegație a Primărie municipiului Lupeni i-a înmânat la domiciliu ”Diploma de excelență” conferită, an de an, cu prilejul Zilei Eroilor.
Distincții similare au fost conferite și văduvelor de veterani de război: Anița Besoi, Elena Colici, Aurora Kanalos, Elerna Rad și Similia Sălcianu, doar aceasta din urmă fiind prezentă la ceremoniile din acest an.
Prezent la acest eveniment, senatorul Cristian Resmeriță ne-a declarat, la rândul său, că e încercat de o emoție aparte, de fiecare dată când participă la astfel de momente din viața comunității căreia îi aparține. ”Este o datorie de onoare pentru noi toți să cinstim memoria celor care s-au jertfit pentru libertatea noastră, pentru unitatea acestei țări și pentru viitorul nostru și al generațiilor care vor veni. Le suntem recunoscători pentru gestul lor suprem și atâta timp cât ne va îngădui bunul Dumnezeu, pe ploaie sau pe vreme bună, vom fi prezenți mereu aici pentru a ne aminti și pentru a le transmite celor tinei că eroii nu mor niciodată, eroii trăiesc în eternitatea gândurilor celor care-i prețuiesc așa cum se cuvine. Personal, încerc de fiecare dată o emoție aparte la acest eveniment și mă simt mândru că fac parte dintr-o comunitate care știe să-și prețuiască și să-și omagieze, așa cum se cuvine, eroii din toate timpurile”, ne-a declarat senatorul Cristian Resmeriță.
Emoția unui eveniment de excepție dedicat Eroilor din Lupeni a fost întregită de momentele artistice deosebite oferite de elevii Bianca Crișan, Andra Moldovan și Radu Moldovan, toți trei de la Liceul Teoretic ”Mircea Eliade” din Lupeni care au completat eleganta prezență a copiilor de la Ansamblul folcloric ”Mesagerii Iubirii”, purtând frumoasele costume populare tradiționale ale oamenilor de pe aceste meleaguri.
Ceremoniile dedicate Zilei Eroilor Neamului s-au încheiat, în mod firesc, cu depunerea de coroane de flori la mormintele eroilor din Lupeni, în acordurile Imnului Eroilor fiind depuse coroane de flori din partea Primăriei municipiului Lupeni și Consiliului local al municipiului Lupeni (delegațiile fiind conduse de primarul Lucian Resmeriță), Sindicatului Muntele – Departamentul E.M. Lupeni (delegație formată din vicepreședinții Cosmin Stoica și Horațiu Stănilă), Comunității oamenilor de afaceri din Lupeni (delegație formată din Emil Părău și Constantin Dicu), E.M. Lupeni (delegație condusă de directorul EM Lupeni, Dacian Floarea și de administratorul special al CEH, Cristian Roșu), Organizației PSD Lupeni (delegație condusă de președintele Cristian Resmeriță), Organizației PNL Lupeni (delegație condusă de președintele Cristian Roșu), Organizației AUR Lupeni (delegație condusă de președintele Paul Ardean) și din partea comunității Bisericii Ortodoxe din municipiul Lupeni.