Scriitorul Ioan Dan Bălan omagiat la Petrila pe aripi de poezie, între două lumi paralele

Zeci de oameni făcători și iubitori de cultură s-au reunit în după-amiaza zilei de 30 mai 2023 la Casa de cultură ”Ladislau Schmidt” din orașul Petrila pentru a-l omagia pe legendarul scriitor petrilean Ioan Dan Bălan în această zi care ar fi trebuit să marcheze cea de-a 72-a aniversare a sa, dacă bunul Dumnezeu nu ar fi rânduit să-l ridice întru eternitate, între stele.

Chiar și în lipsa celui sărbătorit, a cărui imagine și spirit au fost însă prezente atât prin filmările realizate de Ilie Pintea, prin emoționantul profil al său prezentat de Elisabeta Bogățan (cea cu care a împărțit ultimii ani frumoși din viață), prin mărturiile prietenilor săi, dar mai ales prin creațiile sale, Ioan Dan Bălan a reușit să demonstreze încă o dată că a fost nu doar un scriitor apreciat, ci mai ales un om îndrăgit, iubit de toți cei care l-au cunoscut.

Cuvinte potrivite, amintiri prețioase și mărturii impresionante despre legendarul scriitor au rostit cu acest prilej primarul orașului Petrila – Vasile Jurca, viceprimarul Marius Heljiu, subprefectul județului Hunedoara – Gheorghe Bogdan Urdea, artistul plastic Radu Chința – directorul Clubului Copiilor din Petrila, Oana Bălănescu – bibliotecarul Bibliotecii orășenești ”Gheorghe Ittu” din Petrila, profesorul Gheorghe Boantă, jurnalistul Ilie Pintea, scriitorii Ioan Velica, Mihai Barbu, Augustin Țanca, Dorel Neamțu, dar mai ales scriitoarea Elisabeta Bogățan. Acestora li s-au alăturat, într-un frumos moment artistic prezentat publicului, tinerii Anca Avram și Ruth Ichim.

Elisabeta Bogățan este de altfel cea care a reușit să-i împlinească dorința lui Ioan Dan Bălan de a-l sărbători și după Marea Trecere în cel mai fericit mod cu putință, în cadrul unei lansări de carte. Adunând ultimele manuscrise lăsate în urmă de prolificul scriitor, Elisabeta Bogățan a reușit, cu sprijinul aceluiași generos Mecena care este Emil Părău (Ia rândul său un bun prieten al lui Ioan Dan Bălan) să scoată de sub lumina tiparului prima lucrarea postumă a emblematicului scriitor din Valea Jiului. Intitulată ”Cronici rimate”, lucrarea reunește o seamă de poezii pline de umor dar și poeme scrise în utimele luni de viață ale autorului, multe dintre ele îmbrăcând parcă forma unui testament literar al reputatului om de cultură. Cartea cuprinde de asemenea o emoționantă prefață în care Elisabeta Bogățan vorbește despre trăirile sale din utilmele zile pământene ale lui Ioan Dan Bălan și experiențele extrasenzoriale de după despărțirea dureroasă de acesta. Într-o scurtă, dar minuțios elaborată biografie a soțului său, Elisabeta Bogățan descrie, în acest volum, și impresionanta carieră literară a legendarului scriitor Ioan Dan Bălan.

Într-o dureroasă, dar totuși frumoasă paralelă a dialogului literar care a marcat viața familiei Ioan Dan Bălan-Elisabeta Bogățan, aceasta ne-a dăruit, la rândul său, o carte-tribut adusă soțului său, în care-și descrie sentimentele amestecate pe care îi este dat să le trăiască după despărțirea de perechea inimii sale, în cel mai frumos mod cu putință, prin poezie. ”Soțul meu de dincolo”, volumul de poezie al Elisabetei Bogățan, prezentat oficial cu acest prilej, este așa cum remarcă prof.univ.dr. Ion Hirghiduș, în excepționala prefață a cărții, ”un strigăt de durere care, deși este scrisă în registrul liric al poeziei, trece într-un registru epic, deoarece Ioan Dan Bălan devine un personaj, un erou…”

De pe acum ”legenda vie a petrilenilor”, așa cum îl considera încă din copilăria sa primarul Vasile Jurca pe cel care avea să devină, firesc, ”Cetățean de onoare al orașului Petrila”, a intrat definitiv în rândul legendarilor ”oameni de piatră” pe care Petrila și Valea Jiului îi respectă și-i omagiază întru eternitate. Și poate cine știe?, acolo sus, într-o altă dimensiune, în Cenaclul Celest, Ioan Dan Bălan își continuă nobila misiune, împărtășindu-și uimitorul său talent cu alți petrileni legendari precum Traian Moșic, Ion Dezideriu Sîrbu, Ana Colda, Ladislau Schimdt, Ludovic Bacs sau Petru Birău, bucurându-se că noi, cei rămași pe pământ, continuăm că-i admirăm și să-i prețuim pentru rolul lor în istoria culturii locale și naționale.

Veșnică amtirire și recunoștință, Ioan Dan Bălan!

***

Mă veți iubi!

Poezie de Ioan Dan Bălan (din volumul ”Cronici rimate”, Ed. Sofiana, 2023)

Vă rog, credeți, trăiesc în minunare,
sunt doar venit din spațiul sideral.
Am părăsit, în sete, Carul Mare
să vă-nmiresm, de-a pururea, astral.

Sunt venetic pentru această viață,
catalogat în ceruri: iubitor.
Mă iartă, Mamă, tu, Iubito-n viață
că sunt venirii pururea dator.

Venirea mea – ah, setea Frumuseții
cum trebuie s-o dau către pământ!
Fântâni de uscăciune-și pierd pereții
când dorul udă stelele-mi din gând.

Nu sunt născut! deci n-aveți cum crezare
că suntem semeni ochi și gând și trup;
priviți-mă ca Scop și Înălțare,
nu cum în forma OM azi mă întrup!

Iubirea mea de rugă-i datorie
coboară ceru-n verde-roșu nimb;
sunt sideral! sunt suflet! poezie!
Prieteni dragi, nu pot pe lut doar să mă schimb!

Dar, coborând pe Oiștea Măiastră
trandreții voastre mă voi potrivi
să vă aduc de prin Lactei colastră…
și de mirare, voi mă veți iubi!

Soțul meu de dincolo

Poezie de Elisabeta Bogățan (din volumul ”Soțul meu de dincolo”, Ed. Neuma, 2023)

tu vei fi de-acum
soțul meu de dincolo
de hotarul
de răcoare
și fum

îți vor acompania poemele
coruri de îngeri
pe câmp de lumină

eu rămân
în lumea de tină
să-mi cânt iubirea
ciudată

jumătate înrădăcinată
aici
în Samsara

jumătate dincolo
peste hotar
revărsată