Comunitatea de afaceri, administrațiile locale și societatea civilă din Valea Jiului au fost invitate să participe marți, 13 iunie 2023 la o sesiune de informare organizată la Petroșani de ADR Vest Timișoara, în parteneriat cu ROREG și OMV Petrom, pe tema oportunităților de finanțare din cadrul mult-așteptatului Program de Tranziție Justă.
La eveniment au luat parte: Gabriel Costache, Coordonator AM Programul de Tranziție Justă (via on-line); Laurențiu Nistor, Președinte, Consiliul Județean Hunedoara; Sorin Maxim, Director General, ADR Vest; Adrian Mariciuc, Director General-Adjunct, ADR Vest; Costel Avram, Administrator public, Consiliul Județean Hunedoara; Sorin Mihai Radu, Președinte, ITI Valea Jiului/Rector, Universitatea din Petroșani; Alexandru Kelemen, Director, ITI Valea Jiului; Ioana Chira, Președinte, ADOIS – Partener PETROM. Reuniunea s-a bucurat de asemenea de prezența unor importanți oameni de afaceri din județul Hunedoara, a primarilor din Valea Jiului și a liderilor unor ONG-uri semnificative.
Directorul general al ADR Vest, Soprin Maxim a arătat, în cadrul dezbaterilor că în județul Hunedoara vor ajunge în total 525,70 milioane de euro, din totalul de 2,5 miliarde alocate celor șase județe incluse în program. ”Vor fi 87 de apeluri de proiecte, iar primele vor viza investiții pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă, prin acordarea de granturi. În același timp, prin acest program se speră atragerea a cel puțin doi investitori strategici, în domenii de interes precum producția de energie verde și producția de baterii”, a spus Sorin Maxim.
În acest context, întâlnirea de la Petroșani cu potențiali beneficiari ai acestui program, s-a încercat lămuririrea unor chestiuni punctuale ridicate de oamenii de afaceri interesați, dar și răspunsul la unele întrebări de ordin general, cum sunt spre exemplu:
- Care este viziunea și misiunea pentru 2021-2027 la nivel regional?
- Ce este Tranziția Justă și cum putem contribui la dezvoltarea economică, competitivă și durabilă a Regiunii Vest?
- Cât de importante sunt parteneriatele între mediul privat și cel public pentru maximizarea gradului de absorbție a fondurilor europene?
- Ce oportunități de finanțare sunt disponibile în perioada următoare și care sunt principalele sectoare vizate?
- Cum putem sprijini creșterea competitivității economiei românești și a răspunsului educațional la nevoile de dezvoltare economică, promovarea ocupării active a forței de muncă și continuarea integrării în inițiativele strategice ale UE?
În ceea ce privește accesibilitatea autorităților publice locale și județene la fondurile disponibile în Programul pentru Tranziție Justă, președintele CJH, Laurențiu Nistor a evidențiat faptul că primăriile din Valea Jiului, dar și Consiliul județean Hunedoara sunt deja pregătite pentru absorbția întregii sume care este alocată pentru programele în care acestea sunt eligibile și a arătat că, la nivelul CJH, există deja în acest moment, semnate o serie de proiecte pe fonduri europene, aflate în diverse stadii de implementare, proiecte a căror valoare însumează peste un miliard de euro.
Programul de Tranziție Justă este un program special înființat de Comisia Europeană și orientat către zonele care au avut de suferit de pe urma închiderii minelor sau rafinăriilor și are ca obiectiv principal generarea de locuri de muncă durabile și sigure și sprijinirea unei diversificări economice durabile din punct de vedere al mediului. Alături de județul Huendoara, celelalte județe care beneficiază de alocare financiară prin Programul de Tranziție Justă sunt: Gorj, Dolj, Galați, Prahova și Mureș. În total, în cele 6 județe, prin finanțarea nunor proiecte de dezvoltare locală, se estimează că, în următorii ani, vor fi create peste 11.000 de noi locuri de muncă.