Proiectul educațional demarat în anul școlar 2020-2021 de Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Petroșani și Apa Serv Valea Jiului, privind școlarizarea în sistemul de învățământ profesional-dual a unei clase de ucenici pentru meseria de sudor s-a încheiat cu succes. În aceste zile, o mare parte dintre cei înscriși în acest proiect au absolvit cei trei ani de pregătire profesională și, încă inaintea examenelor de final, conducerea Apa Serv Valea Jiului a ținut să certifice, în mod oficial, faptul că 10 dintre ucenicii care s-au pregătit în atelierul pus la disponziție de compania de apă din Valea Jiului, dar și pe băncile Liceului Tehnologic de la Petroșani, sunt acum meseriași de nota 10, pregătiți pentru a face față cu brio în câmpul muncii.
Celor 10 absolvenți, directorul general al Apa Serv Valea Jiului, ing. Cristian Ionică le-a înmânat din partea companiei, ”Diplome de Merit” în semn de recunoaștere a bunei pregătiri pe care au dobândit-o în deprinderea profesiei de sudor, sub supravegherea echipei conduse de ing. Adrian Donisă și în semn de mulțumire pentru atitudinea pro-educație pe care au avut-o pe parcursul celor trei ani de ucenicie. Dimplomele au fost înmânate într-un cadru festiv, la finalul anului școlar de la Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Petroșani.
”Am dorit ca, și în acest mod, să evidențiem faptul că am avut o generație de ucenici formată din 10 tineri deosebiți, care de la bun început și-au dorit să învețe nu doar meseria de sudor, ci și noțiunile de lăcătușenie, de electricitate, conexe acesteia. Cu toate că am trecut și prin perioada grea a pandemiei, cu multe restricții, eu sunt foarte mulțumit că, în perioada de practică pe care au făcut-o la noi, au reușit să facă progrese însemnate nu doar în ceea ce privește bazele pregătirii în meseria de sudor, ci și să învețe o serie de elemente definitorii ce țin de cunoștințele pe care trebuie să le aibă un bun meseriaș. Pot să spun, fără teama de a greși, că la finalul acestor 3 ani de pregătire, cei 10 absolvenți sunt gata să facă față provocărilor meseriei de sudor la nivelul unui muncitor calificat. Suntem foarte mândri de rezultatele acestor tineri, așa cum suntem deosebit de mulțumiți de faptul că ne-am implicat în acest proiect care, deși a fost un experiment și pentru noi, s-a dovedit în cele din urmă unul de succes. Le mulțumesc colegilor mei de la Apa Serv, lui Adi Donisă în mod principal, pentru că au acceptat această provocare și le mulțumesc profesorilor de la liceul tehnologic, pentru că s-au ocupat foarte bine de pregătirea teoretică a acestor elevi. Împreună, reușim să aducem, pe piața muncii, primii 10 sudori calificați, într-un moment în care este mare nevoie de astfel de muncitori și în plan local, dar și peste tot în țară”, a declarat ing. Cristian Ionică, directorul general al ASVJ.
Acest lucru a fost posibil și datorită interesului cursanților, dar și al îndrumătorilor acestora. Așa se face că, deși orele de practică de la atelierul-școală al ASVJ au fost unele lejere, cunoștințele noi fiindu-le prezentate gradual astfel încât elevii să le poată însuși ușor, dar temeinic, acestea au devenit deosebit de atractive, atât pentru elevi, cât și pentru tutorele lor. Ing. Adrian Donisă se declară încântat de interesul pe care l-au manifestat ucenicii săi, de implicarea lor activă și dedicația cu care au răspuns sarcinilor de lucru trasate. ”Ne-am bucurat să avem, la orele de pregătire practică, o prezență de 100%, un interes deosebit din partea elelvilor cares-au arătat deosebit de preocupați de tot ceea ce am făcut la atelier, au fost activi și dornici să acumuleze cât mai multe cunoștințe. Toate acestea au contribuit în mod esențial la obținerea unor rezultate foarte importante în vederea calificării lor în meseria pentru care s-au pregătit și în care îi putem considera, de pe acum, calificați”, arată ing. Adrian Donisă, tutorele desemnat de ASVJ pentru pregătirea claselor de învățământ dual.
Într-un reportaj pe care l-am realizat la începutul programului de pregătire al ucenicilor de la ”Dimitrie Leonida” în meseria de sudor, unul dintre cursanți ne dezvăluia, spre exemplu, faptul că înainte de a veni la orele de practică în atelierul de la Apa Serv, nici nu văzuse un șubler, dar aici a învățat rapid cum să-l folosească cu precizie. Un alt cursant ne spunea că a descoperit aici rolul multor scule despre care, până atunci, învățase doar teoretic care le este rostul, iar în atelierul de la Apa Serv a putut efectiv să învețe cum și la ce să le folosească. De atunci, ei au învățat mult mai multe, lucrând și în atelier, dar de multe ori și cot la cot cu meseriașii angajați la compania de apă. Ucenicii de la Apa Serv sunt de pe acum convinși că alegerea pe care au făcut-o atunci când au decis să urmeze cursurile clasei de învățământ profesional dual a fost una inspirată, considerând că nu doar faptul că meseria pentru care s-au pregătit este una de viitor pe piața muncii, ci și atenția și sprijinul constant pe care l-au primit aici au fost esențiale pentru a deveni buni meseriași.
Desigur, pentru reprezentanții Liceului Tehnologic ”Dimitrie Leonida”, colaborarea cu Apa Serv Valea Jiului pentru succesul programului de calificare profesională în meseria de sudor a elevilor înscriși la cursurile de învățământ profesional-dual, este apreciată ca atare. ”Ne-am bucurat foarte mult de faptul că Apa Serv Valea Jiului a acceptat acest parteneriat cu liceul nostru și am fost deosebit de încântați de modul în care s-au implicat efectiv în derularea procesului de pregătire practică al elevilor noștri. Le mulțumim, atât domnului ing. Adrian Donisă, tutorele care și-a asumat responsabilitatea aceasta și care s-a dovedit a fi un veritabil îndrumător și dascăl, așa cum îi mulțumim domnului director Cristian Ionică pentru dedicația cu care a urmărit și a susținut acest proiect. este o mare bucurie pentru liceul nostru că, în acest an, grație succesului acestui program de învățământ profesional-dual, aducem pe piața muncii, 10 sudori calificați. Felicitări, tuturor!”, a declarat ing. Gina Obogeanu, director adjunct al Liceului Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Petroșani, coordonator al disciplinelor tehnice din cadrul unității de învățământ.
Succesul acestui prim proiect de învățământ profesional-dual derulat pentru pregătirea de sudori în cadrul Liceului Tehnologic ”Dimitrie Leonida” constituie pentru prof. Mihaela Marița, directorul școlii, un argument definitoriu pentru continuarea acestei forme de învățământ și în anii următori. ”Faptul că această generație de absolvenți ai școlii profesionale duale este considerată drept una de nota 10 de către partenerii noștri de la Apa Serv Valea Jiului este un fapt care ne încurajează să continuăm acest proiect educațional, având acum și această garanție a succesului. De altfel, în oferta educațională pentru anul școlar 2023-2024 avem cuprinse 25 locuri în două clase de învățământ dual, una tot pentru pregătirea în meseria de sudor și o alta pentru pregătirea în meseria de electronist aparate și echipamente. Eu îi invit pe absolvenții de clasa a VIII-a să se înscrie la această formă de învățământ care, pe lângă garanția calificării într-o meserie de maxim interes pe piața muncii, au parte, pe toată perioada studiilor, și de o bursă în valoare totală de 500 de lei/lună dar și de alte facilități”, spune prof. Mihaela Marița, directorul Liceului Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Petroșani.
Cu mulțumirea lucrului bine făcut și în acest domeniu, directorul general al ASVJ, ing. Cristian Ionică își exprimă acum speranța, că odată ce vor încheia și examenele de final de an și vor obține certificatele de absolvire și de calificare în meseria de sudor, măcar o parte dintre cei 10 absolvenți care s-au pregătit și în atelierul de la Apa Serv, vor alege să rămână și ca muncitori în cadrul companiei de apă. În același timp, Cristian Ionică le recomandă tinerilor absolvenți ca, în paralel cu activitatea profesională, să nu neglijeze nici continuarea studiilor, cu atât mai mult cu cât la Liceul Tehhologic ”Dimitrie Leonida” din Petroșani au această oportunitate, de a face liceul și, mai apoi, chiar școala de maiștri sau școala postliceală, la seral.