A fost zi de mare sărbătoare, la finalul săptămânii, în comuna hunedoreană Aurel Vlaicu (fosta localitate Binținți de lângă Geoagiu) unde a s-a născut, în 1882, marele inginer român Aurel Vlaicu. Tot aici, avionul Vlaicu I conceput și construit de pionierul aviației române s-a ridicat de la sol, în iunie 1910.
De ani buni, locuitorii comunei, dar și mulți hunedoreni și români cinstensc acest moment de referință din istoria aviației române și mondiale, omagiindu-l pe Avram Iancu, în fața Casei Memoriale ”Aurel Vlaicu”. Așa a fost și în acest an, când în fața bustului ridicat în curtea casei în care s-a născut pionierul aviației românie și mondiale, au fost rostite cuvinte potrivite din partea autorităților publice locale și județene, a fost rememorată istoria acestui valoros inventator și sacrificiul său pe altarul științei.
De aici, a plecat Aurel Vlaicu să cucerească lumea și văzduhul. Și a reușit să-i impresioneze atât pe românii săi, cât și pe străini cu invențiile sale care au revoluționat tehnologia. A fost elev al liceului reformat din Orăștie, care din încoace a fost numit „Liceul Aurel Vlaicu”, și a încheiat studiile liceale luându-și bacalaureatul în 1902 la actualul Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr” din Sibiu. Și-a început studiile inginerești la Universitatea Tehnică din Budapesta, studii pe care le-a continuat la Technische Hochschule din Munchen unde a obținut, în 1907, diploma de inginer. A lucrat o perioadă ca inginer la uzinele OIpel din Germania, apoi a revenit, în 1908, acasă, la Binținți, unde construiește un planor cu care a efectuat mai multe zboruri pe un teren din vecinătatea comunei.
În toamna anului 1909 se mută în București și începe construcția primului său avion, Vlaicu I, la Arsenalul Armatei. Avionul zboară fără modificări (lucru unic pentru începuturile aviației mondiale) în iunie 1910. În anul 1911 construiește un al doilea avion, Vlaicu II, cu care în 1912 a câștigat cinci premii memorabile (1 premiu I si 4 premii II) la mitingul aerian de la Aspen (Austria). Concursul a reunit între 23 și 30 iunie 1912, 40 piloți din 7 țări, dintre care 17 din Austro-Ungaria, 7 germani, 12 francezi printre care și Roland Garros, cel mai renumit pilot al vremii, un rus, un belgian, un persan și românul Vlaicu.
În cel mai cunoscut ziar vienez, Neue Freie Presse, se găseau următoarele rânduri despre zborurile lui Vlaicu: ”„Minunate și curajoase zboruri a executat românul Aurel Vlaicu, pe un aeroplan original, construit chiar de zburător, cu două elici, între care șade aviatorul. De câte ori se răsucea mașina aceasta în loc, de părea că vine peste cap, lumea răsplătea pe român cu ovații furtunoase, aclamându-l cu entuziasm de neînchipuit.”
La 13 septembrie 1913, în timpul unei încercări de a traversa Munții Carpați cu avionul său Vlaicu II, s-a prăbușit în apropiere de Câmpina, se pare că din cauza unui atac de cord. Este înmormântat în Cimitiorul Bellu din București.
După cum a reliefat acest lucru și în discrusul rostit la acest eveniment, Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara, care a reprezentat Consiliul județean Hunedoara la acest eveniment, apreciază că Aurel Vlaicu este și va rămâne una dintre figurile proeminente ale începutului de secol 20, o personalitate de seamă a istoriei noastre recente care și-a pus amprenta pe dezvoltarea aviației mondiale. ”Aici, în satul natal, a construit primul planor cu care a făcut primele zboruri în 1908 -1909. Icarul din Binținți și-a dorit însă mai mult. Și a reușit! A reușit să aducă România pe locul 2 în lume, după Franța, în utilizarea avionului cu destinație militară. Prototipurile inventate de el, Vlaicu I și Vlaicu II, s-au ridicat spre cer și l-au purtat dintr-un oraș în altul spre încântarea mulțimilor. Aurel Vlaicu nu a fost doar un inginer și un pilot talentat, Aurel Vlaicu a fost un pionier al aviației românești și mondiale. Invențiile sale au deschis calea aviației moderne, au inspirat alți inventatori români și străini. Toate realizările sale ne fac să ne simțim mândri că suntem români, că trăim în județul care a dat țării un asemenea geniu. Omagiu etern lui Aurel Vlaicu, aviator faimos și geniu al mecanicii, născut și crescut pe aceste meleaguri frumoase, binecuvântate de Dumnezeu!”, a spus Costel Avram.
La eveniment au mai participat prefectul județului Hunedoara, Petru Călin Marian, deputatul Ilie Toma, primarul orașului Geoagiu, Vasile Cărăguț ș.a.
În memoria acestuia, oficialitățile prezente la ceremoniile de la Casa memorială ”Aurel Vlaicu” au depus în fața bustului acestuia, în semn de veșnică neuitare, coroane de flori.