În mod firesc, desigur, aniversarea celor 104 ani scurși de la nașterea eminentului scriitor petrilean Ion Dezidriu Sîrbu nu putea trece fără a fi marcată în orașul Petrila.
Evenimentul a constituit un moment de bucurie pentru un grup de oameni pasionați de cultură și impresionați de personalitatea scriitorului, cărora li s-au alăturat și zece copii din Petrila. Aceștia s-au adunat la casa natală a scriitorului din orașul Petrila, la invitația doamnei Cristina Șandor, cea care este în prezent custodele acestei case-muzeu, locul unde a fost celebrat acest moment aniversar. Pentru că participanții, mici și mari, sunt la rândul lor, pasionați de cultură și artă, și de data aceasta în cadrul întâlnirii s-a modelat în lut, s-a citit Sîrbu, s-a povestit și s-au tras câteva invățături.
Copiii au fost invitați de profesorii Cipriana Chința și Radu Chința să modeleze în lut, iar aceștia au răspuns afirmativ, chiar dacă este vacanță. tema exercițiului artistic a fost, bineînțeles, I. D. Sîrbu: viața și opera. Sub mâinile dibace ale tinerilor și talentaților artiști petrileni s-au născut astfel lucrări ce prezintă chipul atât de expresiv al scriitorului Ion D. Sârbu, dar și lucrări care prezintă mina, locul pe care scriitorul l-a introdus din experiența vieții personale în istoria literaturii române. Profesorul Radu Chința recunoaște, la rândul său, că experiența modelajului în lut combinată cu relevanța zilei de 28 iunie 1919, a fost una de care au fost acaparați cu toții, copii și adulți deopotrivă.
Apoi, participanții au făcut cunoștință cu un una din scrierile lui I.D. Sîrbu, ”Vasilica”, un text care apare în minunata carte ”Povestiri Petrilene”. Este perioada examenelor, și copiii au putut să vadă diferența de atitudine între puritatea și sinceritatea unui suflet curat și drept, raportat la ceea ce se întâmplă în zilele noastre. Poveștile au fost citite de doamna Delia Feier, care a captat atenția copiilor, iar la finalul ”orei de lectură” chiar s-au tras niște concluzii pertinente. A fost pentru copii încă o excelentă ocazie să invețe lucruri noi, într-un mediu diferit de cel școlar clasic, într-un loc și un moment în care au învățat, jucându-se!
”Oricâte omagii sunt aduse unei personalități, sunt puse în umbră de sinceritatea mesajului transmis de copii. Ei vor duce mai departe învățăturile deprinse azi și vor modela (în lut) lumea de mâine”, a declarat prof. Radu Chința.
La evenimentul prin care i s-a adus un binemeritat și absolut inedit omagiu scriitorului I.D. Sîrbu, la 104 ani de la nașterea acestuia, au participat copiii: Bucșa Amalia, Hoarcă- Codrea Teodora, Kozman Ingrid, Kozman Hannah, Iacob Lăcrămioara, Tărășilă Alexia, Costinaș Amalia, Gavrea Karina, Ichim Ruth, Blag Gabriela împreună cu inimoasele doamne profesoare: Mariana Zmău, Carolina Miron și Liana Cheptea.
Cinste lor!