Cunoscutul actor şi prezentator TV, Florin Busuioc, a primit titlul de „Cetăţean de onoare” al oraşului în care s-a născut şi s-a format ca om. Titlul a fost acordat în unanimitate de către Consiliul Local Hunedoara în ultima sa şedinţă (vineri – 30 iunie) iar placheta şi „Cheia oraşului” i-au fost înmânate domnului Florin Busuioc în această seară, pe scena Centrului Cultural „Corviniana” (Casa de Cultură), chiar înaintea spectacolului de teatru „Insomniacii”, al cărui protagonist este.
„Vă mulţumesc din suflet pentru acest titlu. Chiar înseamnă foarte mult pentru mine. Eu când am venit pe lume, am avut 800 de grame. Eram cât o lingură. Tata a vrut să m-arunce. A zis „Arucă-l, că facem altul”. M-a salvat tanti Moriko, de la etajul 1, care i-a zis: „Lasă-i domnul Busuioc, că poate-i scoatem om din el”. Şi au scos un om din mine, m-au făcut ceea ce sunt astăzi şi le mulţumesc din suflet că m-au păstrat. Până la urmă, lucrurile se-ntâmplă cu un scop şi cu un înţeles. (…) Astăzi am trecut prin oraş şi am rămas foarte plăcut surprins de cum arată oraşul. Am trecut şi pe pietonală şi-am văzut oameni tineri, frumoşi care se distrează. Oameni care se distrau, râdeau. Asta mi-a plăcut extraordinar de tare la această incursiune a mea prin acest oraş pe care îl cunosc puţin astăzi, dar despre care am aflat lucruri noi. Este minunat ce se întâmplă aici. Voi continua să aduc vorba despre Hunedoara. Oricum, eu, de câte ori am ocazia, vorbesc despre Cinciş, despre Haţeg, despre Ţinutul Pădurenilor, despre Castelul Huniazilor, despre foarte multe lucruri absolut senzaţionale (Râul de Mori, Retezatul), toate lucrurile astea care trebuie văzute la un moment dat în viaţă. De câte ori am ocazia vorbesc despre judeţul Hunedoara, despre oraşul Hunedoara şi sunt mândru că fac parte din această comunitate care m-a născut, m-a crescut, m-a şcolit. Şi m-a şcolit bine, se pare, pentru că, uite, n-am ajuns chiar un nime-n drum. Am făcut şi eu ceva”, a mărturisit, cu modestie şi umor, Florin Busuioc, pe scena Centrului Cultural Corviniana
„Întotdeauna am căutat să identificăm oamenii cărora le suntem recunoscători pentru ceea ce a fost Hunedoara o dată, pentru ce este Hunedoara acum şi pentru ce poate deveni Hunedoara. Florin Busuioc este un „fiu” al oraşului nostru, şcolit aici, în Hunedoara, un om care a ajuns prin munca sa o adevărată personalitate a teatrului, filmului şi televiziunii la nivel naţional. Şi nu doar acest fapt m-a determinat să propun Consiliului Local acordarea acestui titlu, ci şi dragostea cu care, ori de câte ori are ocazia, Florin Busuioc vorbeşte despre Hunedoara, fiind astfel unul dintre cei mai onoranţi ambasadori ai oraşului şi ai judeţului”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.
Florin Busuioc s-a născut pe data de 19 mai 1962, la Hunedoara. A urmat clasele primare la vechea Şcoală Generală Nr.3, gimnaziul – în clasele dedicate acestei categorii existente la acea vreme în cadrul Liceului Nr.1, iar în 1981 a absolvit Liceul Matematică – Fizică (actualul Colegiu Naţional „Iancu de Hunedoara”).
După absolvirea liceului s-a angajat ca decorator de vitrine în cadrul Cooperativei „Drum Nou” din Hunedoara, iar între 1983 şi 1985 a fost încadrat în secţia Cocserie a Combinatului Siderurgic. De la absolvirea liceului şi până în 1985 a fost unul dintre cei mai activi membri ai „cine-clubului” care funcţiona pe atunci în oraş. În acelaşi răstimp, nu a renunţat niciodată la visul său de a deveni actor. A dat admitere la Institutul de Artă Teatrală şi Film din Bucureşti de cinci ori. A cincea oară a reuşit! În 1985 a fost admis la IATC, în clasa profesorului Dem Rădulescu. După absolvirea Institutului, a fost repartizat la Teatrul din Piatra Neamţ, despre care spune că era, pe atunci, „cel mai bun teatru la care putea fi repartizat un absolvent de actorie”. După Revoluţie, preţ de câteva luni a fost actor al teatrului din Arad, după care a promovat un concurs pentru a deveni actor al Teatrului „Ion Creangă” din Bucureşti.
Mutarea în Capitală a însemnat aproape automat şi începutul carierei sale în televiziune. În 1992 a deţinut rolul principal în filmul pentru copii „Brutus” – produs de TVR, iar în acelaşi an a devenit prezentator al emisiunii „Tip – Top, Minitop”.
În 1995 a început colaborarea cu ProTV, mai întâi ca voce pentru dublarea unor programe de desene animate, apoi ca prezentator al emisiunii „Dăruieşti şi câştigi!” (prima ediţie – în 1996). Ulterior a devenit prezentator al rubricii Meteo de la acelaşi post TV. Seriozitatea, profesionalismul, arta de a şti să transmită mesajul către spectator l-au propulsat rapid printre cei mai îndrăgiţi prezentatori TV. În 2010 domnul Florin Busuioc a şi fost numit „cel mai bun prezentator meteo al anului, în Europa”, de către Societatea Europeană de Meteorologie.
Cariera cinematografică a lui Florin Busuioc a început însă mult mai devreme decât cea de televiziune, în 1998 – cu filmul „Hanul dintre dealuri”. Lista filmelor în care a apărut, fie în unul dintre rolurile principale, fie în roluri secundare, este destul de lungă (fiind vorba atât de producţii autohtone, cât şi de filme realizate de companii de profil străine). Generaţia actuală îl cunoaşte pe Florin Busuioc, ca actor de film, mai ales din producţiile mai noi, cum ar fi „Crăciunul la Castel”, „Naşa”, „Pup-o mă!” (partea a II-a), „Justin şi cavalerii”, „Zăpadă, Ceai şi Dragoste” sau „Secretul lui Zorillo”.
Deşi, încă din 2000, a renunţat la postul deţinut ca actor în cadrul unui teatru, dorind să lase astfel locul „unui actor mai tânăr, care avea nevoie de el” Florin Busuioc nu a renunţat la teatru. A fost mereu prezent şi pe scenă şi a revenit, în Hunedoara, ca actor, pe scena Centrului Cultural Corviniana, prima dată în luna martie a acestui an, apoi în această seară de 2 iulie 2023.