Consiliul Județean Hunedoara a fost, astăzi, gazda voluntarilor internaționali UNESCO, aflați într-o vizită de lucru de trei zile în județul Hunedoara, la siturile UNESCO. Voluntarii, cu vârste cuprinse între 18 și 32 de ani, proveniți din șapte țări ale lumii, precum și din România, au fost întâmpinați de către președintele Laurențiu Nistor, care le-a adresat un cuvânt de bun venit.
Din delegația care a însoțit voluntarii au făcut parte Alexandra Stoica, director adjunct Restaurare în cadrul Institutului Național al Patrimoniului, Sorin Chiriță, președintele Asociației pentru Dezvoltare Regională și Politici Europene, precum și Cătălin Băncilă, președintele Fundației Mara pentru UNESCO și Cristian Tiberiu Popescu, președintele Consiliului Științific al Fundației Mara pentru UNESCO, cei din urmă în calitate de organizatori ai evenimentului.
„Întâlnirea cu organizatorii, cu reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului și cu tinerii voluntari a fost benefică pentru ambele părți. Le-am vorbit despre importanța patrimoniului pe care îl deținem, despre realizările și proiectele de până acum în ceea ce privește protejarea cetăților dacice înscrise pe Lista patrimoniului mondial UNESCO, despre intențiile pe care le avem privitoare la punerea acestora în valoare, precum și despre grija pe care o purtăm tuturor monumentelor istorice pe care le deținem pe teritoriul județului Hunedoara. Și mai cred, că în urma acestei vizite de lucru, tinerii voluntari participanți la Școala Internațională, pe lângă că s-au încărcat cu energia pozitivă a acestor locuri, vor deveni adevărați promotori ai bogatei moșteniri istorice pe care o deținem în județul Hunedoara”, a declarat președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, la finalul întâlnirii.
Scurta ceremonie de deschidere a fost urmată de un work-shop care a avut ca temă șantierele arheologice de restaurare pe situri arheologice din România, prezentarea fiind realizată de reprezentanta Institutului Național al Patrimoniului.
Tinerii prezenți în județul Hunedoara au fost selectați de către Fundația Maria pentru UNESCO pentru a participa la seminariile și vizitele în teren care se desfășoară pentru a doua oară în România și includ, în premieră, și județul nostru.
Vizita desfășurată între 1-3 iulie, în cadrul căreia au fost programate ateliere de cercetare/ documentare în teren, a avut loc în cadrul unui proiect inclus în campania internațională a UNESCO – World Heritage Volunteers Initiative – „Working on the Future” – Școala Internațională pentru Patrimoniu, Cultură și Artă „Constantin Brâncuși”, ediția a V-a, școală organizată sub patronajul Comisiei Naționale UNESCO pentru România. Partenerii evenimentului sunt: Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Universitatea Națională de Arte, Institutul Național al Patrimoniului, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” și Asociația pentru Dezvoltare Regională și Politici Europene.