Având în vedere discuțiile din spațiul public privind aplicarea unor restricții în furnizarea serviciilor de alimentare cu apă potabilă la nivelul localităților din Valea Jiului, conducerea operatorului de servicii Apa Serv vine cu o serie de necesare explicații.
Directorul general al companiei de apă de la Petroșani, Cristian Ionică arată în bună parte contractele de investiții din fonduri europene pentru reabilitarea și modernizarea rețelelor de apă și canalizare din Valea Jiului, implementate pe POIM, se apropie de finalizarea lucrărilor. În acest sens, în unele locuri este necesară cuplarea rețelelor reabilitate la rețelele existente, iar în altele sunt programate lucrări de dezafectare a rețelelor vechi, astfel încât întregul sistem de alimentare cu apă, respectiv cel de canalizare, să fie pe deplin funcționale. ”Aceste cuplări de rețea și anulări de rețele vechi nu se pot face, din punct de vedere tehnic, decât cu întreruperea temporară a serviciului de furnizare a apei, ceea ce implică evident aplicarea de restricții în furnizarea alimentării cu apă. Știm că acest lucru provoacă un disconfort pentru cetățeni, cărora le cerem scuze și îi asigurăm că depunem eforturi pentru limitarea în timp a întreruperilor. Vreau să informez însă că am căutat și am găsit soluții pentru ca acolo unde facem aceste restricții, să realizăm într-o singură zi mai multe cuplări respectiv dezafectări de rețea, astfel încât să nu oprim apa de mai multe ori. De fiecare dată am anunțat pe toate căile posibile (prin dispecerat, prin situl web, pe pagina de facebook, prin mass-media, prin SMS-uri sau chiar prin afișe puse la blocurile afectate) aceste restricții și am pus la dispoziția locuitorilor din zonele afectate de restricții, cu titlu gratuit, cisterna cu apă încurajând cetățenii să o folosească”, a explicat Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.
Acesta mai arată că, în general, locuitorii înțeleg că această situație este una temporară și că, la urma-urmei, scopul acestor investiții realizate de Apa Serv Valea Jiului nu este unul de a crea probleme utilizatorilor și cetățenilor, ci acela au drept scop tocmai îmbunătățirea calității serviciilor și reducerea pe viitor a numărului de restricții. ”Noi am rugat cetățenii ca orice problemă care apare la reluarea serviciului de alimentare cu apă, inclusiv după realizarea acestor cuplări de rețea, să ne fie semnalate, pentru a putea remedia imediat orice deficiență.
Directorul Departamentului Exploatare al ASVJ, ing. Florin Ciucur arată, la rândul său că debranșarea consumatorilor racordați pe vechile rețele de apă potabilă, acolo unde au fost configurate rețele noi, este o măsură absolut necesară, atât din punct de vedere tehnic, cât și comercial. ”Din cauză că mai avem situații în care sunt locuințe branșate pe vechiul sistem de alimentare, când scade presiunea pe rețeaua nouă, avem situații în care unii locatari reclamă lipsa apei. Putem regla acest lucru, doar debranșând vechile rețele de apă, iar acest tip de lucrare, care este normală și recomandată, nu se poate face sub presiune, decât prin oprirea apei pe perioada efectuării lucrărilor”, spune ing. Florin Ciucur.
Pentru că există mulți cetățeni care își exprimă nedumerirea față de faptul că, deși au fost investiți zeci de milioane de euro în modernizarea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare din valea Jiului, încă mai există probleme serioase pe unele rețele, conducerea Apa Serv vine cu explicațiile de rigoare. ”Pe cele două programe europene pe care le-am implementate în cadrul ASVJ, am reușit să reabilităm doar o mică parte din rețelele publice de alimentare cu apă și canalizare de la nivelul Văii Jiului. Numai în ceea ce privește rețeaua noastră de alimentare cu apă potabilă, pe care o avem în administrare și exploatare, aceasta însumează peste 600 de km de conducte. Din acestea, pe diverse programe de finanțare, am reușit să reabilităm puțin peste 10%. Nici nu aveam cum să acoperim mai mult, pentru că, să vă dau doar o singură cifră, necesarul de bani pentru a reabilita integral rețelele de alimentare cu apă ale Apa Serv Valea Jiului sunt estimate undeva la peste 200 de milioane de euro. Este însă foarte clar că, acolo unde au fost realizate lucrări de modernizare, efectele pozitive ale acestora sunt deja resimțite de abonații noștri. În același timp însă, în celelalte zone, în care rețelele de alimentare cu apă potabilă și canalizare, rămân tot cele vechi, vor mai apărea încă, din păcate, probleme pe care ne străduim să le rezolvăm în așa fel încât abonații noștri să le resimtă cât mai puțin posibil”, a declarat ing. Cristian Ionică, director general al ASVJ.
Acesta a mai precizat că, în altă ordine de idei, principalele direcții către care au fost orientate fondurile europene de investiții accesate până acum de Apa Serv Valea Jiului, au vizat modernizarea stației de epurare de la Dănuțoni (care a fost o cerință expresă a finanțatorului, dar și o obligație ce rezidă din angajamentele luate de România, în domeniul protecției mediului, odată cu integrarea în UE) și, mai ales, modernizarea stațiilor de tratare a apei potabile de la Valea de Pești, Jieț, Taia și Zănoaga. Odată cu modernizarea acestor uzine de apă, ASVJ reușește punerea în siguranță a sistemului de alimentare cu apă, fapt care garantează principala misiune a companiei: furnizarea de apă potabilă de cea mai bună calitate, 24 de ore din 24. Un deziderat pe care, în urmă cu două decenii, aproape că nici nu îndrăzneam să-l visăm.