La 48 de ani de când a fost construită, Stația de Tratare a Apei de la Taia (Petrila) cunoaște astăzi o a doua tinerețe. Asta după ce aici a fost finalizat un amplu proiect de reabilitare și modernizare, realizat de Apa Serv Valea Jiului cu fonduri europene, în cadrul programului ”Modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în Județul Hunedoara (Valea Jiului) 2014-2020”.
După mai bine de 4 ani de la data semnării contractului de investiții (06.06.2019) și 3 ani de lucrări efective, în aceste zile a avut loc recepția finală a lucrărilor, care certifică de fapt un nou statut al Stației de tratare a apei de la Taia, care a devenit cea mai modernă uzină de apă din componența sistemului de alimentare cu apă al Văii Jiului. La recepția finală, pe lângă reprezentanții Apa Serv Valea Jiului și cei ai antreprenorului care a executat aici lucrările prevăzute în proiectul de investiții (SC Coral SRL) au fost prezenți și administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram dar și primarul orașului Petrila, Vasile Jurca. Împreună cu membrii comisiei de recepție, dar și cu reprezentanți ai mass-media, aceștia au făcut un tur de prezentare a tuturor investițiilor care au fost realizate aici, avându-l drept ghid chiar pe directorul general al Apa Serv Valea Jiului, ing. Cristian Ionică.
Acesta se declară absolut încântat de felul în care a decurs acest proiect și, mai ales, de investițiile făcute aici despre ale căror efecte pozitive spune că vor fi resimțite atât de compania de apă, cât și de beneficiari, în următorii cel puțin 50 de ani. ”Cu toate că, acum 23 de ani au mai fost făcute aici niște investiții, în ultimii ani am ajuns în situația în care stația de tratare de la Taia nu mai putea face procesului de producție a apei potabile în condiții de siguranță. Din informările pe care noi le-am făcut periodic, oamenii știu că, la fiecare ploaie sau de fiecare dată când în amonte de barajul de captare de pe pârâul Taia se executau lucrări forestiere, noi eram nevoiți să oprim stația, care nu putea funcționa la o turbiditate mai mare de 200 de unități. Alternativa pe care o aveam era fie că închidem activitatea de aici, fie să găsim soluții pentru modernizarea stației. Am profitat de oportunitatea accesării banilor europeni și am optat, desigur, pentru această din urmă variantă și acum culegem roadele acestei decizii. Stația de tratare de la Taia este practic, acum una nou-noutăți, complet automatizată, modernizată la cele mai noi standarde în domeniu, care permite să garantăm furnizarea serviciului de alimentare cu apă potabilă pentru locuitorii din orașul Petrila, dar și pentru cei din municipiul Petroșani, în condiții de maximă calitate. Practic, pot spune că acest obiectiv a devenit acum ”bijuteria” sistemului de alimentare cu apă potabilă din Valea Jiului”, spune ing. Cristian Ionică, directorul general al ASVJ.
Costel Avram, în prezent administrator al Consiliului județean Hunedoara și reprezentant al acționarului majoritar în Consiliul de Administrație al Apa Serv, este cel care a semnat, la vremea respectivă ca director general al Apa Serv, contractul de finanțare europeană prin care a fost modernizat și acest obiectiv. Acum la finalizarea lucrărilor, se declară foarte mulțumit de rezultate. ” Am participat cu mare bucurie la recepția lucrărilor de modernizare a Stației de tratare a apei de la Taia, în orașul Petrila, un obiectiv de investiții ce face parte din proiectul european pe POIM pe care Apa Serv l-a accesat în mandatul meu de manager al companiei. Îi felicit pe directorul general Cristian Ionică, dar și pe Monica Tarcea și Florin Ciucur și întreaga echipă care au dus la bun sfârșit acest proiect. Vreau să precizez, pentru a înțelege mai bine importanța acestei investiții, că înainte de modernizare, stația Taia nu putea să funcționeze la o turbiditate mai mare de 200 de unități și era frecvent oprită, cu consecințe în programul de furnizare a apei în orașul Petrila. Acum, la finalizarea lucrărilor, ea poate funcționa fără probleme la un indice de până la 3000 al acestui indicator. Practic, stația Taia este acum una nou nouță, cu echipamente și instalații de ultimă generație, fiind cea mai modernă din județul nostru. Sunt mândru de succesul acestui proiect la care am avut o contribuție personală și sunt mulțumit că locuitorii din Petrila și Petroșani vor avea de pe acum parte de serviciile acestei uzine de apă, în condiții de calitate maximă”, a declarat Costel Avram.
Și pentru primarul orașului Petrila, Vasile Jurca, investițiile de la Taia au, pe lângă eficiența lor în ceea ce privește serviciul de alimentare cu apă al orașului Petrila, și o conotație personală, acesta fiind locul în care și-a deschis cartea de muncă, în anul 1991. ”Având în vedere că la Stația de tratare a apei de la Taia am avut primul meu loc de muncă, în anul 1991, acum am fost surprins să aud de la directorul SC Apa Serv Valea Jiului, domnul Cristian Ionică, că acum se poate lucra aici, cu o turbiditate de 2700 de unități, în condițiile în care, cu câțiva ani în urmă, la o turbiditate de 200-300 trebuia să oprim stația și, bineînțeles, din această cauză aveau de suferit cetățenii orașului Petrila și ai Municipiului Petroșani. La momentul acesta, odată cu reabilitarea stației de la Taia, performanțele acesteia au crescut semnificativ funcționând cu turbidități extreme și asigurând nu doar continuitate, ci și calitatea corespunzătoare a apei și nu ar mai trebui să avem în viitor probleme cu restricția apei potabile în oraș cauzată de turbiditățile mari în timpul ploilor torențiale”, a declarat primarul Vasile Jurca.
Pentru a ase ajunge însă la acest nivel de performanță, stația de tratare a apei de la Taia a cunoscut, în ultimii ani, transformări profunde. Directorul general al Apa Serv, Cristian Ionică, arată că s-au construit nu mai puțin de 19 obiective noi și au fost reabilitate alte 5 din cele existente, în timp ce o serie de clădiri care și-au pierdut funcționalitatea, au fost demolate. Printre obiectivele noi care au fost construite în cadrul acestui proiect de investiții figurează, de exemplu, o serie de camere de reacție rapidă și lentă, decantoare, stația de recirculare și nămol în exces, treapta de post-oxidare cu ozon, stația de pompare intermediară, bazinul de contact ozon, treapta de remineralizare, treapta de dezinfecție cu dioxid de clor, rezervorul de apă tratată, stația de hidrofor, îngroșătorul de nămol, centrifuga, stația de pompare a nămolului îngroșat, stația de pompare supernatant, rețelele de incintă, drumuri și alei de acces, platforme și amenajări peisagistice. Similar, între obiectivele care au fost complet reabilitate, se numără turnul de amestec, decantorul funcțional, stația de reactivi, stația de dezinfecție și stația de filtre.
”Spre exemplu, stația de filtre a fost reconfigurată pe două trepte de filtrare, una cu filtrare rapidă pe nisip și o alta, utilizată în premieră în cadrul Apa Serv, cu filtrare pe cărbune activ granular, care ajută la îndepărtarea substanțelor organice, ce nu se văd cu ochiul liber și care este extrem de eficientă, producând o calitate superioară a apei pe care o livrăm în sistem. În același timp, întreaga rețea de țevi și conducte a fost realizată din oțel inoxidabil, lucru care va contribui de asemenea la creșterea calității apei, dar și la o durabilitate mult mai mare a utilizării acestora. În plus, întregul sistem este complet automatizat și monitorizat în sistem SCADA, însă avem și posibilitatea ca, dacă se întâmplă ceva, să trecem pe sisteme de siguranță, unul semi-automat și unul clasic, manual”, spune ing. Cristian Ionică.
Întreaga investiție în modernizarea Stației de Tratare a apei de la Taia (Petrila) a costat aproape 23 de milioane de lei (fără TVA), banii fiind asigurați, în cea mai mare parte, din fonduri europene nerambursabile, completate de cofinanțarea de la bugetul autorităților locale.
Finalizarea investițiilor de la Taia și punerea în folosință a acestui obiectiv va garanta furnizarea serviciului de alimentare cu apă potabilă de cea mai bună calitate, 24 de ore din 24, indiferent de condițiile meteo sau de mediu, pentru locuitorii din Petrila și Petroșani. În plus, după cum precizează directorul general al Apa Serv, finalizarea investițiilor de aici permit acum companiei de apă să demareze un program de mentenanță pentru Stația de tratare de la Jieț (Petrila) care, a fost la rândul ei reabilitată în urmă cu 8 ani și care a funcționat, de atunci, fără întrerupere.
”La final, se cuvine să mulțumim tuturor celor care au fost implicați în succesul acestui proiect, de la acționarii noștri până la colegii noștri, de la proiectant, supervizori și constructor. Succesul acestui proiect, care a constituit pentru noi toți o provocare, este rezultatul unui efort comun pe care l-am făcut cu toții, în dorința noastră permanentă de a oferi locuitorilor din Valea Jiului servicii de maximă calitate și eficiență” a mai arătat ing. Cristian Ionică, directorul ASVJ.