Într-un impresionant colț de Rai, undeva în frumoșii noștri Carpați, la confluența județelor Hunedoara, Alba, Sibiu, Vâlcea și Gorj, acolo unde Sterminosul se îmbrățișează cu Șureanul, cu Parângul, cu Lotrul și cu Cindrelul, pe vechea piatră de hotar ce separa cândva, nedrept, românii de români, sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie este sfințită de unul dintre cele mai frumoase obiceiuri ale păstorilor de pe aceste meleaguri: nedeia populară.
Am ajuns anul acesta, mulțumită valoroșilor mei prieteni momârlani, Dumitru Răscolean și Dumitru Gălățan-Jieț, pentru prima oară în Poiana Muierii, la nedeia a cărei desfășurare a fost reluată în 2014, după mai bine de o jumătate de veac în care tradiția multiseculară a acesteia fusese întreruptă. De la remarcabilul scriitor și etnolog dr. Dumitru Gălățan Jieț am aflat, încă de pe drumul spectaculos prin Cheile Jiețului și mai apoi, pe Transalpina, de la Obârșia Lotrului spre Oașa, că tradiția acestei nedei se duce până în negura vremurilor medievale, existând indicii că aceasta ar fi început la 1484, la mai puțin de o viață de om distanță de la prima atestare documentară a acestui obicei (care consemnează, la 1373, organizarea unei nedei pe muntele Cornul Nedeii din Transilvania). Vreme de secole, aici, sus în munte, la Poiana Muierii, unde-și pășteau turmele oierii din Petrila, Șugag, Poiana Sibiului, Novaci și Voineasa, sătenii veneau an de an pentru a face negoț fără taxe vamale, dar și pentru a se bucura împreună ca frații și pentru a-i aduce rugăciuni bunului Dumnezeu, la ceas de sărbătoare.
”Cândva, pe aceste meleaguri pășteau mii și mii de oi, iar la strungă se muncea zi de vară până-n seară, la mulsul oilor și făcutul cașului. Astăzi în strunga petrilenilor de la Poiana Muierii nu mai sunt decât puțin peste 100 de oi, dar puterea tradiției păstoritului și, mai ales, bucuria întâlnirii oamenilor la nedeia din munte, este la fel de mare ca întotdeauna”, îmi spune Petru Tiric, șeful de munte și omul care organizează și coordonează, până în cel mai mic detaliu, ”Nedeia din Poiana Muierii” de aproape un deceniu.
Și în acest an, Petru Tiric a avut această misiune, întrecându-se pe sine pentru a fi gazdă bună celor câteva sute de oameni care au venit, din cele patru zări, la acest eveniment. Sigur că momentul cel mai valoros al întâlnirii a fost slujba religioasă, săvârșită de un sobor de preoți invitați de părintele Tiric de la Parohia din Cimpa (Petrila), ale căror rugăciuni și predici pline de har i-au bucurat pe toți cei prezenți și au mângâiat, suntem convinși, sufletele celor trecuți, de-a lungul veacurilor, în lumea drepților și îngropați la marginea poienii, între brazi. Se vede treaba că bunul Dumnezeu a ascultat și El rugăciunile celor prezenți la ”Nedeia din Poiana Muierii”, dăruindu-le o vreme frumoasă, pe măsura sufletului lor, într-o zi în care se spune că Sfântul Ilie sloboade ploi cu fulgere și tunete din cer.
Vremea bună și excelenta organizare, la care au contribuit din plin familia fraților Dumitru, Ilie și Radu Răscolean, Composesoratul ”Obștea Jiană” Petrila, Parohia Ortodoxă din Cimpa, Primăria și Consiliul local al orașului Petrila, dar și alte familii de gospodari din Petrila, au făcut ca ediția din acest an a nedeii din Poiana Muierii să fie una memorabilă. Bucatele pregătite la fața locului și împărțite tuturor participanților cu dărnicie au fost veritabile delicatese, pe care nu poți să le găsești nici în cel mai sofisticat restaurant, iar spectacolul artistic oferit de Ansamblurile ”Junii Petrileni” (coordonator Constantin Cigmăian), ”Bujorii Muntelui” (coordonatori Ana și Iulian Doda), ”Lirica” din Petroșani (coordonatori Tiberiu și Jana Coconeț), ”Fluierașii de la Șugag” (coordonați de Vasile Dulea, directorul Căminului Cultural de la Șugag), instrumentiștii și soliștii Ianis Bolosin, Anastasia Jitaru, Miruna Cigmăian, Nicoleta Zătângă, Jana Coconeț & Ansamblul ”Lirica”, Dorina Maria Fer și Iustina Span, a fost unul aplaudat la scenă deschisă.
Aplauze a cules și cuvântarea etnologului dr. Dumitru Gălățan Jieț, autorul (printre altele!) unei excepționale monografii a ”Nedeii din Poiana Muierii), lucrare ce completează mărturiile pe această temă ale scriitorilor Ion Cornea, Gheorghe Pavelescu, Ioan Pop Reteganul, Nicolae Dragomir sau Nicolae Deleanu.
Au fost, de asemenea, aplaudați, pentru frumoasele cuvinte rostite de pe scena acestui eveniment, Petru Tiric (inițiator și coordonator al nedeii), Radu Răscolean (președintele Composesoratului ”Obștea Jiană” din Petrila), Marius Heljiu (viceprimarul orașului Petrila, care l-a reprezentat cu cinste pe primarul Vasile Jurca, aflat în concediu), Adrian Iovi (primarul din Poiana Sibiului), Costică Jinar (primarul din Șugag), Gabriel Năstăsescu (primarul din Voineasa) și Costică Leoștean (primarul din Novaci). Aplaudați au fost, desigur, și Daniel Bolog (regizor de scenă și prezentator), Cristian Drăghici (sonorizare) dar și Vasile Laurențiu Sorin și Ionel Anastasescu (valoroși fotografi promotori ai tradițiilor și frumuseților Văii Jiului, de la care am împrumutat și noi unele imagini de la acest eveniment) și toți ceilalți care au făcut posibilă perpetuarea acestei frumoase și necesare tradiții, în acest minunat colț de Rai al Carpaților românești.
Tuturor, mulțumiri și sincere felicitări!